POHODA 2017: Festival služieb.

Pohoda nie je len umelecký festival, stala sa aj gastrofestivalom a festivalom služieb. To sa deje aj vďaka našim partnerom, ktorí spoluvytvárajú skvelú atmosféru tým, v čom sú najlepší. Tento rok máme vďaka ním nové pódiá, stany, pochúťky, viac pohodlia a prinesieme ďalšie inovácie priateľské k prírode.

HLAVNÍ PARTNERI

Náš hlavný partner Orange prinesie na Pohodu „gigazážitky“ a festivalovú atmosféru prenesie aj za hranice areálu, aby celé Slovensko mohlo spolu zdieľať festivalové dni. Nabíjacie kapacity narastú v tomto roku až na 1300 telefónov. Návštevníkov čaká „nabitý“ program v Orange zóne, zábava pred Orange stageom i na Orange Roller Disco a všetky užitočné služby, ktoré im uľahčia byť na Pohode dostupnými, umožnia zdieľanie zážitkov a byť #vsadeonline. Okrem zastrešenia Orange stageu prinesie na festival 4G pokrytie a bezplatnú WiFi, mobilnú aplikáciu, SMS servis a reminder. Nadácia Orange opäť naplní optimisticky farebné šapitó Optimistan zaujímavými diskusiami neziskových organizácií. Tento rok budú dominovať projekty zamerané na psychológiu, výchovu, školstvo, hokej a  hudbu.

Banskobystrický pivovar Urpiner, pri minuloročnej premiére na Pohode lámal rekordy. Aj tento rok ponúkne široký sortiment vlastných produktov a pivných špeciálov. Okrem klasických alko a nealko čapovaných pív budú môcť pivní gurmáni ochutnať aj pivné delikatesy – Kvasinkovú 12-ku, Extra chmelenú 14-ku, či novinku – Polotmavý špeciál 13°IPL (Indian Pale Lager). V Urpiner zóne zdvojnásobia počet výčapov a uvedú do skúšobnej prevádzky prototyp pivného automatu. Súčasťou ich zóny budú aj ďalšie atrakcie ako retro čapovacie auto a bungee running. Urpiner príde aj na túto Pohodu s Pivobranou. Za projekt, ktorý odprezentoval pivné špeciály z portfólia malých remeselných pivovarov, získal Urpiner ocenenie Pivný čin roka.

Návštevníkom Pohody zabezpečí finančnú pohodu už po ôsmy rok náš hlavný partner Slovenská sporiteľňa. Okrem mobilných bankomatov, bezkontaktných platieb v nápojových centrách či obľúbenej Space zóny prináša ďalšie novinky – zábavný ŠportPark či Pohodový beh. V ňom si môžete vybehať permanentku na nasledujúci ročník festivalu. Súčasťou ŠportParku budú napríklad meranie rýchlosti kopu na futbalovú bránku, populárny streetball, workout zóna, mini trampolíny či turnaj v stolnom futbale. Na Pohode bude aj teplovzdušný balón, z ktorého si ľudia budú môcť pozrieť letisko z vtáčej perspektívy. V Space aréne Slovenskej sporiteľne nájdu návštevníci aj tento rok výbornú zostavu interpretov elektronickej hudby.

Budiš prinesie účastníkom Pohody aj tento rok nielen osvieženie a minerály, ale aj humor a nadhľad. Na Pohodu príde s limitovanou edíciou produktov „suché šplechy“. Veci, ktoré sa bežne vyskytujú všade okolo nás ožijú a svojimi hláškami budú reflektovať letné témy. Ku komfortu počas koncertov prispejú tribúny na sedenie. Exkluzívny výhľad na stage a celý areál si môžu návštevníci vychutnať s miešaným drinkom v ruke  vďaka dvom originálnym BUDIŠ BARom – dvom ruským kolesám. Zábavu zabezpečia skimboard performeri či dynamické fotenie s technológiou Subtle motion.

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

Kvalitný obsah pred Pohodu, počas nej i po festivale vytvárajú naši hlavní mediálni. Časopis .týždeň pripraví festivalový špeciál a vo svojom stane ponúkne množstvo zaujímavých debát a niekoľko kvízov. Pokec v spolupráci s Pohodu prinesie oceňovanú umelecko-technologickú inštaláciu LED strom „Solar Tree“ s WIFI pripojením a USB portami. Svoju offline verziu ponúkne pri Speed datingu. Môžete tu využívať tablety a špeciálnu miestnosť festivalu Pohoda na Pokeci. Verejnoprávna RTVS a Rádio_FM pokryjú z pozície hlavného mediálneho partnera festival v pravidelných televíznych a rozhlasových reportážach, ako aj v rámci programu Festivalové minúty. Dvojka krátko pred festivalom odvysiela Dokument 20 rokov Pohody či originálne akustické verzie umelcov minuloročnej Pohody. V Rádio(aktívnej zóne)_FM zažijú diváci na vlastné oči rozhlasové vysielanie či zaujímavé koncerty. Mediálny partner Denník N pripraví festivalovú prílohu, ako aj Festivalový Pohodenník. S farebným self-hairstylingom, virtuálnou realitou či cukrovou vatou zadarmo príde na Pohodu nový mediálny partner NOIZZ.

ĎALŠÍ PROGRAM

Nový stage prinesie na Pohodu Ticketportal. Dramaturgia je postavená na domácich – slovenských a českých – umelcoch. V blízkosti pódia bude predajné miesto, kde si budú môcť návštevníci kúpiť vstupenky na podujatia predávané v sieti Ticketportal. Vo Family parku zas pripravili 3. ročník bublifukovania pre najmenších návštevníkov. V sobotu doobeda si tu návštevníci môžu vďaka vypočuť, aký vplyv má internet a technológie na hudbu v diskusii YouTube: demokratizácia zábavy alebo jej koniec? Tešiť sa môžete aj na YouTuberov ako Pedro, Shopaholic Nicol a A Cup of Style. Dobre rozohriati návštevníci si môžu zatancovať i zaskákať v NAY tanečnom dome na tanečných workshopoch a koncertoch.  Špičkoví lektori vás naučia tance rôznych národov i etník. Okrem toho tu budú aktivity s VR okuliarmi Audioshield (vychytávanie farebných gulí do rytmu hudby) či Traf ma, ak to dokážeš (hráči stoja na vyvýšených podstavcoch a virtuálne si hádžu loptu). O unikátnu alternatívnu elektroniku sa postaráme v Laug-Techno-Bau Klube. Skvelú hudbu ponúkne aj M-POINT, kde nájdete aj obľúbené Silent Disco. Okrem toho vám tu pripravia drink so skvelým výhľadom na celý festival.

Kníhkupectvo Martinus prinesie opäť veľký výber skvelej literatúry, besedy s autormi, čítačky, workshopy a v neposlednom rade aj chutnú ponuku kaviarne Foxford. Aj tento rok budú obľúbené formáty Slam poetry alebo LiteRAPtúra, či predstavenie tohtoročných finalistov Anasoft litera. Hlavnými hviezdami programu budú ruský novinár Michail Zygar a izraelský spisovateľ Etgar Keret. Európa Stage opäť hostí debaty Café Európa k aktuálnym európskym témam ako populizmus v Európe, nenávisť na internete a vzťah mladých ľudí k Európskej únii. V susednej EÚ info zóne budú vedomostné kvízy, zábavné súťaže a interaktívne hry o Európe. 

EKOLÓGIA

Na Pohode sa okrem zvyšovania kvality služieb snažíme čoraz viac znižovať akýkoľvek dopad na životné prostredie. Jednou zo zásadných „eko-noviniek“ tohto ročníka bude podávanie jedál v rozložiteľných obaloch od Bionely. Tie spolu s ďalším bio-odpadom budeme kompostovať na substrát, ktorým zlepšíme kvalitu pôdy festivalovej lúky. Oproti minulému roku zdvojnásobíme kapacitu kompostovania vďaka zariadeniam od JRK waste management. V stane Živice powered by ZSE budú prakticé eko-workshopy s diskusiami. Naučia vás vyrobiť vlastnú eko-kozmetiku či šetriť energiu. V Stane Živice si môžete vypočuť aj pozitívne príbehy o mladých ľuďoch, ktorí menia svoje okolie. S  eko rozmerom príde na Pohodu aj Curaprox. V ich stane bude zber použitých kefiek, z ktorých vyrobia koše do škôl. Zelené hliadky vám pomôžu separovať odpad. V ich stane budú opäť inštruktáže (aj so sonickou kefkou) a pri umývadlách pripravia zubné pasty zadarmo. Dôležitou súčasťou znižovania emisnej stopy je aj doprava. Aj tento rok vypravíme v spolupráci s naším ekologickým partnerom, Železničnou spoločnosťou Slovensko, špeciálny festivalový rýchlik z Košíc a z Bratislavy. V centre festivalu bude v dopoludňajších hodinách premávať, najmä medzi deťmi obľúbený, festivalový vláčik. V rámci Pohodovej prímestská dopravy sme k trasám do Považskej Bystrice, Trenčianskych Teplíc a Piešťan pridali Bánovce nad Bebravou.

MOTO & ŠPORT

Peugeot sa stará o mobilitu tímu Pohody po celý rok. Návštevníci, ktorí prídu na Pohodu na svojom Peugeote, budú pozvaní na púštnu kávu z džezvy do oázy Peugeot Dakar. Pestrý program bude aj v oddychovej zóne C3 COMFORT ZONË powered by Citroën. Moderátorská dvojica Michael Szatmáry a Stano Staško budú debatovať so zaujímavými hosťami. V stane Shell bude Pit stop challenge s možnosťou zasúťažiť si vo výmene pneumatík na monoposte Scuderia Ferrari F1. Slovenský vodohospodársky podnik príde s radikálnou fyzickou aktivitou – vrecovaním. Pri ich stane bude aj „kráčajúci bager“. Šou tohto žltého „transformera“ budú dopĺňať dva mini-bagre, ktoré si deti budú môcť vyskúšať a na chvíľu sa stať bagristami. Nový partner Strabag dá zelenú detským snom a návštevníkom umožní vyskúšať si pravú bagrovačku. Strabag taktiež zastreší umelecké diela Visual stageu. S netradičným spojením plechoviek a športu sa na Pohode predstaví združenie výrobcov nápojových plechoviek Bevcan East. Can You Make It na festivale vytvorí striedačku s oddychovými vakmi a osviežením, či možnosťou zapojiť sa do športových aktivít na slackline alebo Indo Boarde.

NÁPOJE

Návštevníci sa môžu prísť pohodiť do Kingswood záhrady, ktorá bude tento rok dvakrát väčšia. Môžu tu pobudnúť v tieni na lavičkách a ležadlách, relaxovať na hojdačke alebo v hojdacích sieťach či na deke a na tráve. K tomu vás tu ponúknu osviežujúcim čapovaným ciderom. V sobotu od 11.00 do 12.00 tu bude pripravený Piknik happy hour. Julius Meinl ponúkne trendy kávové a čajové nápoje a množstvo poetickej inšpirácie. Za kávové špeciality a čaj budete môcť opäť platiť básňou počas Poetry Hours v piatok a sobotu od 10.00 – 12.00. Poeti tu budú písať pre návštevníkov básne na počkanie a na mieru. Rýchly prísun energie zabezpečí opäť postará Red Bull vo svojich wigwamoch. Tradičné sirupy Herbert pripravia osviežujúce limonády a vínové špeciály. V ich stane nájdete aj ochladzujúce ľadové kryhy shisha bar, výberové kávičky a originálne čerstvé holandské wafle. V Martini bare môžete ochutnať osviežujúce drinky Martini & Tonic, Martini Royale, alebo pohárik Martini Prosecco, Asti, Rosé a Brut. V piatok a v sobotu popoludní si môžete namiešať drink poľa vlastnej chuti. PD Bratislava – Vinohrady ponúknu osvedčené klasiky malokarpatského vinohradníckeho regiónu.

GASTRO

Reštauráciu s čisto rastlinným menu prinesie na Pohodu aj tento rok Lunter. Návštevníkom tu ponúknu polievky, teplé hlavné jedlá, kaše, chia pudingy a Lunter nátierky. Obyvatelia oboch stanových mestečiek sa opäť môžu tešiť na raňajky priamo do spacáku.  Novinkou bude Lunter Bistro s raňajkovým sortimentom. Aj tento rok bude na Pohode obľúbený grilovaný pološtiepok. Liptov svoju ponuku obohatí aj o vybrané pochúťky rady Hravé (korbáčiky a pareničky) a pravé slovenské raňajky – chutný chlebík s bryndzovou nátierkou.

Rajo odľahči trávenie radom bezlaktózových produktov Laktofree. Chrbáty návštevníkov odľahčí úložným priestorom v dvoch bezplatných úschovniach batožiny. Ľahkému tráveniu napomôžu Rajo hliadky s mliečnymi pochúťkami. V gastro zóne budú aj tento rok rozvoniavať chutné grilované kurčatá Hyza. V piatok a v sobotu ráno tu navaria pre návštevníkov pravý kurací vývar. Na Pohodu prídu aj so stánkami Hyza hot-dog factory a s Cig-cag Fest dobrou cigánskou. Obľúbené rybie „vyprošťováky“ nájdu návštevníci v stane Ryby Košice. Tento rok bude mať premiéru čistá treska bez konzervačných látok. Už tradične sa bude podávať obľúbená čapovaná treska v rožku či raňajky s donáškou tresky rovno do stanu. O doplnenie energie na Pohode sa postarajú aj legendárne domáce sladkosti Horalky, Mila a Lina, ktoré budú v mobilnej predajni Sedity.

ZDRAVIE

Dr. Stan je nový priestor na Pohode, v ktorom sa bude diskutovať s lekármi o témach ako očkovanie, infekčné choroby, HIV, plánované rodičovstvo a mnohé iné. Môžete si tu otestovať zdravotný stav, naučiť sa zachrániť život alebo navštíviť poradne s lekármi. Záujemcom v stánku Všeobecnej zdravotnej poisťovne určia fototyp kože, aby vedeli, koľko slnka znesú. Zabezpečia aj preventívne vyšetrenie znamienok a všetkých podozrivých zmien na koži. Fyzioterapeuti tu krátkymi 15-minútovými masážami dostanú ľudí opäť do formy. Počas festivalu si môžu účastníci na www.benulekaren.sk objednávať liečivá či vitamíny zo širokého sortimentu, online lekárne Benu. Doručené budú do dvoch hodín priamo na festival. 

MÓDA A KOZMETIKA

V ZOOT city nájdete všetko, čo ste si zabudli pribaliť – festivalové aj letné oblečenie i oficiálne „pohodové“ kúsky. Taktiež na vás čaká kopec hier a súťaží, počas ktorých si môžete dobiť svoje smartfóny a tablety. V našich sprchách bude aj tento rok festivalová edícia Pohoda DIXI šampónu 2v1. V stánku Dixi sa môžete nechať dekorovať kvetinovým vencom by Magaela a zapojiť sa do fotosúťaže s tematickým fotoportrétom. Dávkovač s opaľovacím krémom zadarmo poskytne Daylong. Novinkou budú mobilné „slnečné hliadky“. Vo Family parku na vás čaká okrem parádneho programu aj nadštandardný festivalový servis. DM drogerie markt odľahčí váš batoh, nakoľko prebaľovacie podložky či vlhčené utierky Babylove môžete využívať zadarmo. V prebaľovacom stane nájdete aj detské postieľky, prebaľovacie pulty a zásobu rezervných plienok viacerých veľkostí. O komfortné ubytovanie v PSS – FOX VILLAGE a vstupenky na Pohodu pre celú partiu sa postará Prvá stavebná sporiteľňa. Vybavenia chatiek a nových typov ubytovania zabezpečí Dormeo. V ich stane bude aj maskot, ovečka Dormík a maskoti Vankúšiky.

ĎALŠIE SLUŽBY

Návštevníkov stanu DobraKrajina.sk čaká kávy, lahodné zákusky a svieže limonády. Okrem toho si tu budú môcť návštevníci vyrobiť odznaky. Maľované tričká, tašky alebo si môžete látkové vejáre si môžete vyrobiť pri stane Slovlaku. V infostane Slovenskej Nukleárnej Spoločnosti si môžu ľudia zmerať rádioaktivitu a vyriešiť vedomostný kvíz a súťažiť o hlavnú cenu – Airwheel. Výbavu na postavenie stanu, polihovanie na slnku, hľadanie stratených vecí či kamarátov nájdete na Pohode v netradičnej knižnici Goetheho inštitútu. Sieť Eures poskytne na Pohode užitočné rady všetkým tým, ktorí by sa radi uplatnili v zahraničí. Poradia vám, ako si pripraviť čo najatraktívnejšie CV a motivačný list.

Bratislava Region Tourism ponúkne informácie o bratislavskom regióne,  letných podujatiach a atrakciách či tipy na výlety. Rekvizity ako letné klobúky, vence, fúzy a okuliare doplnia veselú fotku z festivalu. Považie môžete spoznať v stánku Regiónu Trenčín. Mesto Trenčín okrem užitočných informácií o meste zabezpečí straty a nálezy. Nielen veci, ale aj ľudí, ktorí sa podieľajú na Pohode, kryje poistením Allianz. O správu našich serverov a hosting sa stará Bonet. Viac sa už dočítate na našom webe www.pohodafestival.sk, ktorý pre nás spolu s celou vizuálnou identitou Pohody 2017 pripravili naši priatelia zo štúdia Milk

Na našom webe sme zverejnili line-up s programom 21. ročníka Pohody. Nájdete v ňom kedy a kde zahrajú hviezdy ako víťazka Grammy Solange Knowles, al-J, M.I.A. Ylvis, Birdy, Benjamin Clementine, Rodrigo y Gabriela, Jake Bugg, Future Islands, Boys Noize Live, Squarepusher, Thurston Moore, Mark Lanegan, Slowdive či The Jesus and Mary Chain. Špecialitou ročníka sú domáce i zahraničné projekty ako Bolo nás jedenásť, Pohoda 97, Pohoda 21, London Elektricity Big Band a Beardyman’s Masters of Distraction. V predaji ostáva 2500 permanentiek na Pohodu 2017. Tešíme sa na vás :)

Zdroj: Pohoda