Polookrúhle narodeniny Heidi Janků oslávi dvojalbumom BEST OF HEIDI a koncertami.

Na CD nájdu poslucháči 42 skladieb, ktoré mapujú speváčkinu kariéru, trvajúcu 35 rokov.

Heidi Janků sa narodila 23.11.1962 v Ostrave. Pochádza z hudobnej rodiny, od detstva sa venovala spevu a bola členkou detského folklórneho súboru. Na gymnáziu začala spievať so skupinou Proměny, tvorenou hudobníkmi zo slávnej skupiny Majestic, neskôr sa stala členkou kapely Pavla Nováka.  V roku 1982 sa odohralo jej osudové stretnutie s producentom a skladateľom Ivom Pavlíkom, s ktorým spojila svoj profesijný i súkromný život. 

Heidi patrila v prvej polovici osemdesiatych rokov k novým tváram na domácej hudobnej scéne a veľmi rýchlo si získala priazeň najmä u mladého publika. Mala len niečo málo cez dvadsať rokov a dokázala svojich vrstovníkov osloviť spontánnym, energickým prejavom a vystupovaním. Na koncertných pódiach pôsobila s kapelou Supernova za chrbtom nevšedne a dostatočne atraktívne na to, aby sa rýchlo dostala do povedomia divákov a poslucháčov. 

V roku 1984 sa poprvýkrát objavila medzi desiatimi najpopulárnejšími speváčkami v ankete Zlatý slávik a v rokoch 1985 a 1988 bola dokonca ,,Bronzovou slávicou“. Jej repertoár tvorili moderné skladby a až na pár prevzatých hitov zo zahraničia, interpretovala výhradne skladby českých autorov. Jej prvé hity – Já jsem já, Kuře na grilu alebo Budem stokrát krásnejší – sa často hrali v rádiu a v televízii. Spoločne s Daliborom Jandom naspievala pieseň ,,Tak jdem“ do seriálu Bylo nás šest a do rozprávky Co takhle svatba princi zase sólovú ,,Když se načančám„. 

Heidi Janků patrila k silnej skupine ostravských interpretov a spolupracovala s tamojšími skvelými autormi (Ivo Pavlík, Boris Urbánek, Vladimír Čort), ale písali pre ňu tiež ďalší skladatelia a textári (Jindřich Parma, Karel Vágner, Ján Krůta). V roku 1988 naspievala duet Ztracený ráj s Vašom Patejdlom.  Ten jej potom napísal aj sólovú skladbu Fotka

V deväťdesiatych rokoch sa Heidi Janků presídlila do Prahy.  Aj v ďalšej dekáde si bez problémov udržala mladistvý image a mohla tak pokračovať v produkcii prevažne tanečných nahrávok. S úspechom začala vystupovať aj pre detské publikum. V roku 2002 vydala album ,,Zlatej důl přece ja“ v štýle „western pop“. Pôvodné aj prevzaté country skladby s vtipom a nadhľadom odľahčené v tanečnom rytme (,,Arizona“, „Když kovboj spí“) mali divácky aj poslucháčsky úspech. 

V diskotékovom rytme sa nesú aj najnovšie hudobné počiny speváčky, ktoré by nikto netipoval k blížiacej sa päťdesiatke. Heidi nestarne a môže si preto dovoliť spoluprácu s o generáciu mladšími muzikantmi z oblasti dance music – Stano Šimorom a Martinom Hájkom. Novinka ,,Dík za tvůj kus ráje“ je toho dôkazom. 

Všetky svoje hity aj aktuálnu hudobnú súčasnosť Heidi Janků predstaví na turné VĚRA a HEIDI TOUR 2017. ,,Som skutočne nadšená z toho, že výberové 2CD BEST OF HEIDI vychádza v Supraphone práve v tomto roku, v ktorom nielen oslávim svoje polookrúhle narodeniny, ale stanem sa súčasťou turné s Věrou Špinarovou VĚRA a HEIDI TOUR 2017, kde zaznie množstvo piesní práve z týchto dvoch CD. Vychádzajúca kompilácia je vlastne takou čerešničkou na torte. Dúfam, že poteší nielen skalných fanúšikov ale trebárs prekvapí aj tých, ktorí ma majú spojenú iba s jednou pesničkou. Za viac než tridsaťročnú kariéru som tých piesní naspievala skutočne veľa a napriek tomu, že sa všetky na toto CD nezmestili, výber pesničiek je koncipovaný tak, aby aspoň čiastočne zmapoval rôzne obdobia mojej kariéry. Tak príjemné počúvanie, „ dodáva Heidi.

ZDROJ : SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017