Program Noc múzeí a galérií 2016 v Bratislave!

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí sme opäť, už po dvanásty krát, pre vás pripravili jedinečnú možnosť navštíviť expozície a výstavy bratislavských múzeí a galérií. Noc múzeí a galérií 2016 sa uskutoční v sobotu 21. mája 2016. Opäť s bohatým sprievodným programom pre malých aj veľkých. Aktivity múzeí a galérií sú v tento deň orientované na také činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté. Otvárajú verejnosti svoje „skryté“ komnaty.

Téma podujatia: zbierkový predmet Noci múzeí a galérií 2016. VSTUPNÉ STAČÍ RAZ ZAPLATIŤ – 2 € / osoba, deti do 6 rokov zadarmo. Zaplatíte v prvom navštívenom múzeu alebo galérii. So vstupenkou do ďalších inštitúcií vstup zdarma. Výstavy a podujatia vo viac ako 20 objektoch múzeí a galérií v Bratislave. Prvou návštevou vami vybraného múzea / galérie podporíte tú inštitúciu, ktorá vám je sympatická. Máte tak možnosť určiť si sami, ktorému múzeu / galérii poputuje príspevok z vášho vstupného.

SÚŤAŽ: Vyberte si svoj predmet Noci múzeí a galérií 2016
Napíšte názov predmetu  a múzea / galérie, v ktorom je predmet vystavený. Vyplňte meno a kontakt a ústrižok odovzdajte v ľubovoľnom múzeu / galérii. Ústrižok nájdete v informačnej skladačke, ktorú dostanete v prvej navštívenej inštitúcii. Zaradíme vás do žrebovania o zaujímavé ceny!

13235657_1186508978048786_1748162425837795085_o

DOPRAVA: Historické vozidlá z Dopravného podniku Bratislava, bezplatná doprava
Historické električky 13.10 – 23.05
Hl. stanica (Múzeum dopravy, PHOTOPORT) – Obchodná (ÚĽUV, SCD) – Kapucínska (Galéria Nedbalka, SNM-MŽK), – tunel – Nábr. L. Svobodu (SNM Žižkova) – SND, stará budova  (SND, SNG, ZŠ Matky Alexie) – Nám. SNP (MMB, KHB Kunsthalle) – Obchodná (ÚĽUV, SCD) – Radlinského – Hl. stanica (Múzeum dopravy, PHOTOPORT)
Historické autobusy ŠKODA RTO, Karosa ŠM 11, Karosa ŠL 11, TAM 232 12.00 – 22.30
SND, nová budova (SND, DÚ Štúdio 12, UMELKA) – Vajanského nábr. (SNM) – Nám. Ľ. Štúra (SND, stará budova, SNG, ZŠ Matky Alexie) – Most SNP (SNM-MŽK) – Žižkova (SNM Žižkova) – Riviera (Vodárenské múzeum) – Ostrov Sihoť (VM vodný zdroj) – Hrad Devín (MMB Hrad Devín) – Novoveská (SNM-MKCHS) – SAV (Múzeum dopravy, PHOTOPORT) – Hodžovo nám. (ÚĽUV) – Zochova (SNM-MŽK) – Nový most (SNM Žižkova) – Nám. Ľ. Štúra (SNG) – Krupkova (SND nová budova, DÚ Štúdio 12, UMELKA)
Historický trolejbus Škoda 9Tr, 13.45 – 22.10
Búdkova – Mudroňova (SNM-HM Baratislavský  hrad) – Palisády – Hodžovo nám.(ÚĽUV) – Kollárovo – 29. Aug. – AS Mlynské nivy a späť.
www.dpb.sk

Vláčik Blaváčik
Spoločnosť Blue Danube Tours poskytne vláčik Blaváčik označený logom Noc múzeí a galérií 2016 Každú celú hodinu 11.00 –  23.00 preprava s platnou vstupenkou na podujatie.
Trasa: Vajanského nábr. (SNM) – Rázusovo nábr. (SNG) – Nábr. L. Svobodu (SNM Žižkova) – Bratislavský hrad (SNM-HM) – IBIS Hotel (SNM-MŽK) – Stará tržnica (MMB, KHB Kunsthalle, Nedbalka Gallery) – Vajanského nábr. (SNM)
www.blavacik.sk

13220536_1186509034715447_6600566125983884538_o

Zapojené inštitúcie v Bratislave:

Galérie

Dom umenia/Kunsthalle Bratislava
Galéria Nedbalka
Galéria UMELKA (Slovenská výtvarná únia)
PHOTOPORT – Centrum vizuálneho umenia
Slovenská národná galéria
Slovenské centrum dizajnu

Múzeá

Divadelný ústav
Múzejno-dokumentačné centrum Železníc Slovenskej republiky
Múzeum dopravy – STM
Múzeum mesta Bratislavy
Múzeum školstva a pedagogiky
Pechotný zrub B-S 6 Vrba
Múzeum polície Slovenskej republiky
Železničné múzeum Bratislava Východ

Slovenské národné múzeum

Sídelná budova SNM
SNM-Prírodovedné múzeum
SNM-Archeologické múzeum
SNM-Historické múzeum
SNM-Hudobné múzeum
SNM-Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku
SNM-Múzeum kultúry karpatských Nemcov
SNM-Múzeum židovskej kultúry
SNM-Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku

Stredoeurópsky dom fotografie
Ústredie ľudovej umeleckej výroby
Vodárenské múzeum BVS

Okolie:

Malokarpatské múzeum v Pezinku prenesie návštevníkov o niekoľko storočí späť a to konkrétne do obdobia Jána Kupeckého, aby sa zoznámili s jeho životom a tvorbou.
Noc v Malackom kaštieli ponúkne možnosť prehliadky zrekonštruovaných priestorov kaštieľa a kaplnky, ukážky remesiel, pátranie po predkoch, vyvolávanie fotografií, ale aj malé vystúpenia veľkých hercov.

Múzeá sú dôležitou zložkou pri kultúrnej výmene, obohacovaní kultúr a vývoji vzájomného porozumenia, spolupráce a mieru medzi ľuďmi. Sú to inštitúcie, ktoré nám pomáhajú orientovať sa v súčasnom svete pri hľadaní toho, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Aj vďaka tomuto unikátnemu podujatiu sa význam múzeí pre spoločnosť rozšíril z profesionálneho cez vzdelávací až po ich úlohy pri využívaní voľného času, turistiky a propagácii kultúrnej identity.

FB: Noc múzeí a galérií 2016
Web: www.nocmuzei.sk

BA-Plagát-Noc-múzei-2016

Zdroj: nocmuzei.sk