Rádio_FM a Radio Wave budú opäť spoločne vysielať. Jarný Audioport poukáže na kultové kapely, 90. roky a súčasných hudobných vizionárov.

Hudobná scéna od klubov, cez vydavateľstvá, kultové kapely, underground a hudobných vizionárov. Rádio_FM a Radio Wave prinášajú na svojich vlnách už roky to najzaujímavejšie z alternatívnej scény, a tak sa témou najbližšieho Audioportu stanú “Premeny českej a slovenskej hudobnej scény od 90. rokov až po súčasnosť.” Spoločné vysielanie tentokrát bude hostiť pražské Radio Wave. V utorok 3. mája vás budú počas celého dňa sprevádzať domáci moderátori vo dvojiciach s moderátormi z Rádia_FM. Audioport poteší poslucháčov oboch rádií už piaty rok. Vyvrcholením bude večerný koncert slovenskej kapely Purist a českej kapely Himalyan Dalai Lama.

Spoločné vysielanie Rádia_FM a Radia Wave budete môcť počúvať v čase od 11:00 do 17:00 hod. Prvú trojhodinovku budú vysielať Veronika Ruppert (Radio Wave) a Daniel Baláž (Rádio_FM) s hudobnými publicistami Oliverom Rehákom a Pavlom Klusákom. Preberú 90. roky, spomenú si na kapely, ktoré mali našpliapnuté na úspešný rozbeh, ale záhadne zmizli a nezabudnú ani na vydavateľstvá a kluby, ktoré zrodili a podporili jednu celú generáciu hudobníkov. Nebudú chýbať ani osobné spomienky.

V ďalšom bloku ich vystriedajú Petr Bouška (Radio Wave) a Galager (Rádio_FM) s hudobným dramaturgom Radia Wave Jiřím Špičákom. Tí nadviažu na predošlé témy a poukážu na súčasných domácich vizionárov so svetovým potenciálom. S hudobným publicistom Pavlom Turekom tiež zhodnotia vývoj hudobnej scény od roku 2000 až po súčasnosť.

V utorok 3. mája vás čaká vo vysielaní Rádia_FM a Radia Wave veľa skvelej hudby a zaujímavých diskusií. Audioport ukončí večer o ôsmej koncert slovenskej electro-popovej kapely Purist a českej elektronickej formácie Himalayan Dalai Lama.

Purist debutovali s albumom Colourful Noise v roku 2014. Ten vznikal dva roky a kapela ho nahrávala v Kodani. Trio v zložení Juraj Peták, Alan Prekop a Liam Whybrow zahájilo v apríli mini turné po slovensko – českých mestách. V súčasnosti chystá kapela pre svojich fanúšikov nový klip k singlu Silence Keeps Us Alive.

Purist

Brnenských Himalayan Dalai Lama objavil projekt Radia Wave – Startér, ktorý podobne ako Demovnica_FM vyhľadáva zaujímavé mladé kapely, ktoré ešte nemajú oficiálneho vydavateľa. Duo Himalayan Dalai Lama tvoria Kryštof Matěj a David Novotný. Radio Wave ich označilo za objav roka 2015 na českej elektronickej scéne. Ich debut Lama vyšiel pod slovenskou značkou Gergaz vo februári 2016 a na Radiu Wave dostal hneď priestor ako album týždňa. Ich melodické elektro má na koncertoch vraj vysoký tanečný potenciál, takže sa poslucháči Audioportu majú na čo tešiť.

Himalayan Dalai Lama

Audioport je vzájomný audio import/export slovenskej a českej progresívnej, nielen hudobnej scény. Koncerty súčasných slovenských a českých kapiel a interpretov sa pod hlavičkou projektu Audioport konajú dvakrát ročne – striedavo v Prahe a v Bratislave. Projekt je výsledkom dlhodobej spolupráce medzi RTVS a Českým rozhlasom. O hudobnú dramaturgiu koncertov sa starajú Radio Wave a Rádio_FM.

Audioport sa premiérovo konal v máji 2012. Od prvého spoločného vysielania sa na slovensko-českých pódiách vystriedalo už približne jedenásť kapiel, medzi nimi napríklad Jelly Belly, Fiordmoss, Kittchen, Katarzia, Fallgrapp, Deaths, Tante Elze a Martin Burlas, či Nvmeri a PzH.

EVENT: https://www.facebook.com/events/1568915353401373/

Zdroj: Rádio_FM