Rýchlo a zbesilo 6 …alebo ako najlepšie pre-tankovať dialničné autá.

Po úspešnom ťažení v Brazílskom Riu si partia okolo Doma(Vin Diesel) užíva pekné peniaze o ktoré ošklabali mafiánskeho bosa.

Ich oddych ale netrvá dlho, z odpočinku ich vytrhne agent Hobbs(Dwayne Johnson) aby spolu s Dom-om spojil sily. Ide o to že si nevie rady, lebo vo svete momentálne funguje nová partia zločincov, ktorá dokáže hravo zvládnuť tie najzložitejšie ochranné zabezpečenia a ich krádeže zasahujú až do národnej bezpečnosti. Stará partia prichádza opäť na scénu aby stopla skupinu zločincov vedenú bývalým vojakom Shawom(Luke Evans), ktorý nebude žiadny ľahký oriešok, hlavne keď sa im do cesty pripletie aj nečakané prekvapenie…

O filme: Spočiatku to vypadalo že táto Rýchla a zbesilá autičkárska séria každým dielom, čo to zobral do režisérskych rúk Justin Lin naberá na obrátkach, čomu nasvedčovala aj nadupaná ukážka k filmu. Nuž opak je pravdou, lebo v rámci série oproti predošlému 5.dielu to spravilo rázny krok späť. Nielenže samotný príbeh bol neskutočná balastová vata, čo by ani nebolo na druhú stranu nič nové ale miestami to len ponúkne až neskutočne a zbytočne ukecanú frašku. Hlavne keď úvod príbehu to dobre rozohrá smerovaním na veľmi vyspelého obávaného zločinca Shaw-a. Človek potom čaká vyšperkovaný tím a dostane len bandu akýchsi neschopných čudákov, ktorý v niektorých momentoch vyznejú v príbehu seba parodicky pri svojich konaniach. Asi najlepšie vyznie ich útoční zásah na garáž, kde bezhlavo zaútočia vystrieľajú svoje jediné zásobníky aby aj tak len zasiahlo svojho komplica v garáži a potom sa dajú na útek aby sa po chvíle unikania mohli pästne pobiť s policajtmi či prenasledujúcou partiou Dom-a.

Pri danej dvojhodinovej minutáži príde časom dosť otravné aj neustále omieľanie ako sa musí rodina okolo Dom-a Toretta chrániť, rešpektovať, pomáhať si, len aby späť dostali znovuobjavenú Letty(Michelle Rodriguez), ktorá zo svojím prepadlím pohľadom pôsobí ako keby prišla z odvikačky, takže jej postava príde ako dosť otravno vsadená do príbehu. Plus aby toho nebolo málo, na úplný vrch otravnosti priložia hlavný hrdinovia(Dom, Brian) seba obviňovanie za to aká Letty je, že kvôli nim stratila pamäť a ostal voči bezcitne chladná.

Keď už dej nič prevratné neponúkne a stavia len na telenovelových tláchačkach, tak sa čaká aspoň dynamicky nadupaná akcia. Ale aj v tomto prípade sa akoby tvorcovia niekde zasekli v béčkových nezmyselne vývarových produkciách. Do očí napríklad bijú zrýchlené zábery na frčiace autá ulicami Londýna aby bolo vidieť že akože fakt valia čo to dá, čo bolo dosť citeľné v daných záberoch. Nápodobne neobratne dopadajú samotné závody na autách, búračky, ktoré nedosahovali ten správny šmrnc, jednoducho tie letiace autá vzduchom nemali ten správny náboj, prišlo to moc samoúčelné. K týmto nesúrodým záberom dosť dopomohol aj zlý strih, buď bol neprehľadný alebo niektoré sekvencie boli vďaka strihu strašne zle rozkúskované, hlavne pri tých pästných bitkách. Taká scéna s tankom rútiacim sa diaľnicou, mala byť asi akčný vrchol filmu ale nakoniec vyznela nemastne neslane, lebo likvidovanie diaľničných áut v premávke prišlo akurát pekne chorobne zvrhlé.

K tomu prišli čerešničky na tortu v podobe skokov hlavných hrdinov z auta na auto(asi si chceli tvorcovia zaspomínať na efektívne skoky z filmu Matrix Roleaded), či z jednej strany diaľničného mostu na druhý, toto fakt prišlo skôr na smiech než aby to bolo v rámci akcie účelové. Aby toho nebolo málo, tak samotný záver z unikajúcim veľkým nákladovým lietadlom ktoré asi 20minút vzlieta z dráhy(to by musela mať letecká dráha asi 20km) a autami čo ho prenasledujú, bola ťažkotonážna béčkovo akčná podpásovka ako hrom. Režisér Justin Lin len potvrdil svoje krásne suché rutinérstvo a zo všetkých Rýchlych a zbesilých častí 3,4,5,6 čo natočil mu ako tak vyšla len 5časť….ale hlavné je že to stále výnosne napĺňa pokladnice kín.

Hodnotenie filmu: 45%

Komerčný ohlas Rýchlo a zbesilo 6 (k 16.6.2013):
Rozpočet: $160 milionov
Otvárací víkend v USA:  $97,375,245
Tržby v USA: $222,928,095
Tržby mimo USA: $417,300,000
Tržby Celosvetovo: $640,228,095

pre porovnanie:
Rýchlo a zbesilo (2001) zarobil Celosvetovo: $207,283,925  (Rozpočet: $38 milionov)
Rýchlo a zbesilo 2 (2003) zarobil Celosvetovo: $236,350,661  (Rozpočet: $76 milionov)
Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda(2006) zarobil Celosvetovo: $158,468,292  (Rozpočet: $85 milionov)
Rýchli a zbesilí (2009) zarobil Celosvetovo: $363,164,265 (Rozpočet: $85 milionov)
Rýchlo a zbesilo 5 (2011) zarobil Celosvetovo: $626,137,675  (Rozpočet: $125 milionov)
Rýchlo a zbesilo 6 (2013) zarobil Celosvetovo: $640,228,095 (Rozpočet: $160 milionov)

V Slovenských kinách od 23.5.2013

Napísal: Matúš Gajdošech