Sagittarius Session – Plastic Playground: Eddy Portella a jeho Batatimba!

Že stretnutie strelcov alebo ak chcete Sagittarius Session – Plastic Playground v Bratislavskom Bateliéri nebude len o Djingu je nad slnko jasné. Hlavným lákadlom bude Eddy Portella a jeho Batatimba.

Eddy Portella narodený v roku 1981 (Lima Peru), prichádza v roku 1989 na Slovensko spolu so svojou rodinou. Vo svojich 8 rokoch začínal vo flamencovom súbore ako spevák  a po 2 rokoch zažíva svoje prvé verejné vystúpenia.

Neskôr sa začal venovať flamencovej rytmike a štúdiu gitary na ľudovom konzervatóriu u profesora Blaha a flamencovu gitaru u gytaristu Flaco de Nerja. Gitarista sa však z neho nestal a po menšom hudobnom hľadaní ho oslovila vtedy začínajúca skupina Mango Molas.

Jeho úlohou bolo vtedy obsluhovať drobné perkusívne nástroje (percusion menor, shakers, triangle, tamburína, guiro atď.). To naštartovalo jeho posadnutie perkusiami a začal sa naplno venovať štúdiu afrocubánskych a latinsko-amerických perkusií, ktorým venoval všetok čas.

Učil sa klasickej hudbe v hre na bicie nástroje na štátnom konzervatóriu v Bratislave. Jeho vášňou boli však latinsko-americké perkusie, a tak svoje znalosti čerpal z video škôl a knižných vydaní od Gigio Parodi, Glen Caruba, Ed Uribe, Giovanni Hidalgo, Joseluiz Quintana Changuito, Miguel Anga Diaz, Victor Rendon, Bobby Sanabria, internetové školy, youtube.

Eddy Portella je praktickou ukážkou nového fenoménu samouka odchovaného na internete. Svoje poznatky však konzultoval pri každej príležitosti s vynikajúcimi muzikantmi ako napr. George Delgado, Luisito Quintero, Jorge Gonzales.

Migrácia kubánskych muzikantov na Slovensko ho výrazne ovplyvnila a urýchlila jeho prínos vedomostí o afrocubánskej hudbe. Veľkou školou bolo pôsobenie Eddyho Portellu v kapele vynikajúceho muzikanta a majstra na bicie nástroje: Westevi Werlen Ramos Moreira.

Eddy Portella počas svojho doterajšieho pôsobenia spolupracoval a spolupracuje s top slovenskými i zahraničnými umelcami. Vyprofiloval sa ako multižánrový perkusionista v nahrávacích štúdiach, live vystúpeniach a televíznych prenosoch.

Je zakladateľom a umeleckým vedúcim 25 členného bubeníckeho orchestra BATATIMBA.

BATATIMBA je bubenícky orchester vytvorený v roku 2010 pod vedením perkusionistu peruánskeho pôvodu Eddyho Portellu,ktorý si kladie za cieľ šíriť čaro afro-kubánskej či brazílskej Perkusívnej hudby a odovzdávať svoje skúsenosti a vedomosti všetkým tým, ktorí sa chcú venovať tomuto jedinečnému  druhu umenia. Súbor sa zaoberá nácvikom rôznych rytmov a skladieb prostredníctvom perkusií a spevu. Batatimba poskytuje svojim členom príležitosť rozvíjať vlastnú umeleckú osobnosť vďaka praktickej hre v skupine a individuálnej výuke.

Mona Abir je profesionálna orientálna tanečnica a lektorka brušných tancov v Žiline. Orientálnemu tancu sa venuje od roku 2002. Už na prvej hodine kurzu orientálneho tanca, pred ktorým ani netušila čo všetko obnáša, ju svojou krásou, pôvabom a hlavne ženskosťou očaril. Stále je ním pohltená a neprestajne sa mu s radosťou oddáva. Svoje tanečné umenie stále zdokonaľuje na rôznych workshopoch so známymi slovenskými i zahraničnými lektormi orientálneho tanca. Pôsobí aj ako duo po boku DJa Deagon. Takto osviežili nejednu party a práve v Batelieri by mala tanečný parket oslniť so svojim novým artefaktom – led podsvietenými krídlami Isis.

VJingu sa počas party bude venovat Vj Indiapositive / GalakticVisions Dec., Mladý designer, od 1999 plne prepadol psytranc-u…, hráva pod menom Bluemonkey/Cosmic Dance a je zakladajúcim členom Radical Karma Crew. Pod osobnou značkou GalakticVision dekoroval parties na sk, cz, hu, indonesii a aj prestýžny BOOM festival v Portugalsku v rokoch 2004,2006 a 2008. Experimentálnej vidoprojekcii sa venuje už od roku 2005.

Lineup djov je už síce jasný, ale ich bližsie predstavenie bude predmetom ďalšej tlačovky.

MAIN STAGE
Eddy Portella a Batatimba Live
Juraj Grafik / techhouse..sk
Libor Fiala a David Steiniger aka. Freshboys / plasticpuls.sk
Gumike Live /plasticpuls.sk
Deagon a Mona Abir / electro playground.com
Herak / workingpro
Uwex / plasticpuls

DEEP BAR STAGE
Bollo / soluble rec
Southboy / housemusic.sk
Cimy / luxury
Nina Pixel /hertz
Belly Robber / housemusic.sk
Steff / plasticpuls.sk
Buket & Phoe
VJ indiapositiv / galaktic visions dec.

Všetky informácie o evente nájdete na www.facebook.com/events/422530041134358/ (alebo www.electroplayground.com , www.batelier.sk )

Zdroj: Plastic Playground