Sepultura vs. Soulfly na festivale Brutal Assault!

Okrem nepreberného množstva kapiel, ktoré sa každoročne predstavia v priestoroch vojenskej pevnosti v Jaroměři, nám jubilejný 20. ročník prináša aj jednu pikantnú kombináciu, resp. možnosť na priamu konfrontáciu.

Je to už 18 rokov, čo hudobný svet šokovala správa o rozkole v jednej z vtedy najpopulárnejších metalových kapiel. Brazílska Sepultura bola na vrchole slávy, jej vtedy aktuálny albumu Roots sa stal najlepšie predávaným albumom v ich histórii a kritici kapele predpokladali svetlú budúcnosť.

Nikdy sa už nedozvieme, čo presne stálo za rozhodnutím o odchode lídra kapely, speváka/gitaristu a charizmatického vodcu štvorky z Bello Horizonte, Maxa Cavaleru. Každopádne výsledkom bol vznik jeho vlastnej kapely Soulfly, zatiaľ čo zvyšná trojica (ktorú vtedy okrem Paula Jr., Andreasa Kissera tvoril aj Maxov brat Igor) našla nového lídra v spevákovi Derrickovi Greenovi. Napriek snahám o dosiahnutie pozícií, ktoré priniesol úspech albumu Roots, spomínaný rozkol odštartoval postupný ústup a pokles popularity. Je preto príznačné že v koncertných setoch tak Sepultury ako aj Soulfly môžeme nájsť rovnaké položky. Osobne som zvedavý, komu sa podarí predviesť presvedčivejší výkon.

Napísal: Alexander Sucháček