SLAVO SOLOVIC SA PRI PÍSANÍ NOVEJ OPERY NECHÁVA INŠPIROVAŤ KNIHOU PRE DETI KÚZELNÍK Z AUSCHWITZU!

Hudobnému skladateľovi Slavovi Solovicovi natoľko učarovala kniha Kathy Kacer Kúzelník z Auschwitzu, že sa ňou necháva inšpirovať pri komponovaní novej opery. Kanadská spisovateľka chce svojimi pravdivými príbehmi priblížiť deťom holokaust. Jej rodičia pochádzali z Československa a prežili peklo koncentračných táborov. Má ísť o operno-symfonické dielo.

Jeho predchádzajúcu operu Haydn večeria s Mozartom čakala prvá repríza a zároveň prvé mimobratislavské uvedenie, v štvrtok 20. októbra 2016 ju predstavili v Žiline, v Dome umenia Fatra.

20c42c_c1ad3c84c98a480aa5596ddde1374cb5

Zaujala ma predstava, ten pocit dieťaťa, ktoré nechápe prečo a čo sa to vlastne deje, prečo sa ocitlo v takej neznesiteľne odpornej situácii bez konca, bez podpory najbližších a rodiny. Jeho jediný únik sú chvíľky, keď človek, s ktorým sa skamarátil, predvádza kúzelnícke triky. Túto situáciu by som chcel „nafúknuť“, zväčšiť do akejsi snovej tanečno-cirkusovej scény,“ povedal o svojich motiváciách a víziách Slavo Solovic. „Bude to spracovanie silného pocitu nádeje a viery v prežitie, ktorú preživší z koncentračných táborov spomínajú ako najdôležitejší stav mysle, ktorý im toto všetko pomohol prekonať,“ dodal skladateľ.

V operno-symfonickom diele chce autor spojiť dva motívy. Prvým je práve inšpirácia spomínanou knihou a druhým motívom je príbeh rómskej piesne Auschwitzate, ktorá vznikla v koncentračnom tábore Auschwitz. „Zachovala sa ústnym podaním ako monofónny zápis melódie a textu. Spracovanie skutočných príbehov o dôsledkoch kladného postoja k myšlienkam nacionalizmu a fašizmu, je reakciou na extrémizmus, jeho vzostup a jeho možné dôsledky,“ vysvetlil Slavo Solovic.

20c42c_de914afd981a4bb28737a4b59805b87b

Opera Haydn večeria s Mozartom. Autorom libreta „komornej opery o štyroch chodoch“ je Viliam Klimáček, réžiu má Maja Hriešik.

V opere účinkujú špičkoví slovenskí operní sólisti: Gustáv Beláček (Haydn), Matúš Šimko (Mozart), Eva Šušková (Slúžka) a Andrea Vizvári (Artemis). Spevákov sprevádza sláčikové kvarteto Solo Quartet v zložení: Štěpán Pražák (husle), Milan Adamec (husle), Slavo Solovic (Viola), Magdaléna Izakovičová (violončelo), klavír a čembaloBranko Ladič.

Slavo Solovic sa inšpiroval hudbou klasicizmu, použil dobové prvky ako i citácie z diel Haydna a Mozarta. Opera kombinuje komickú rovinou s vážnou, na jednej strane je to oslava jedla a života, ktoré boli blízke obom skladateľom, na druhej strane sú to otázky týkajúce vnútornej slobody umelca i ekonomickej slobody, s ktorými sa umelci museli vysporiadať za čias Haydna a Mozarta, ale rovnako aktuálne sú i dnes. Opera pojednáva o historicky skutočnom a jedinom stretnutí Haydna s Mozartom.

Dielo bolo naštudované pre festival Radio_Head Awards 2016, kde zaznelo 12. marca 2016 vo svetovej premiére v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu a v priamom prenose vo vysielaní Rádia Devín. Pod inscenovanou podobou sú podpísaní: Maja Hriešik – réžia, Zuzu Hudek – výprava, Šimon Horna  – videoart.

V roku 2012 vznikla štúdiová nahrávka opery v inom speváckom zložení, ktorú tvorcovia prezentovali na verejnom odposluchu v Divadle GunaGu.

Zdroj: bARSdobrýchýr

Foto: Ctibor Bachratý