Sloboda pod nákladom úspešná aj v Kanade!

V meste Banff sa začiatkom novembra koná jeden z najväčších a najprestížnejších festivalov nielen na americkom kontinente, ale i vo svete. Štyridsaťročná história a množstvo sprievodných podujatí robí toto podujatie v strede Skalistých hôr naozaj mimoriadnym. Deväťdňový maratón horských filmov sa konal od 29.októbra do 6.novembra a zúčastnilo sa ho skoro 40.000 tisíc divákov.

Do medzinárodnej súťaže bolo vybraných 96 filmov z celého sveta. V silnej konkurencii získal cenu Best Film on Mountain Culture slovenský dokument SLOBODA POD NÁKLADOM Pavla Barabáša.

Vyjadrenie medzinárodnej poroty znelo: „Kultúry na celom svete sú ohrozené, ak nie sú chránené a dodržiavané ľudské práva, keď je obmedzená sloboda. Tento estetický a skromný dokument nám umožňuje vnímať ducha ľudí, ktorí našli svoju slobodu pri nosení ťažkých bremien. Vykonávajú náročné remeslo, ktoré v iných horách už zaniklo. Cez pôsobivé obrazy zdôraznené citlivou hudbou a zvukmi prírody nám tento intímny portrét nosičov pracujúcich v slovenských Tatrách ukazuje, ako si človek vynášajúci náklad môže očistiť svoju dušu. Dá sa to chápať aj ako metafora obety, čo je dnes dosť nemoderný koncept. Ale práve obetavosť a schopnosť dávať iným môže pomôcť zachrániť miznúce kultúry.“

Slova netreba

 

Dokument Sloboda pod nákladom získal v Banffe šieste festivalové ocenenie. Filmu sa darí aj v kinách. Do slovenských kín ho distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov a premiéru mal 6.9.2016. Dodnes videlo dokument už viac ako 12.500 platiacich divákov. Od 20.10. sa teší vysokému diváckemu záujmu aj v novozrekonštruovanom Kine Lumiére v Brtislave.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov