SLOVENSKÁ ÚDERKA NA GRAPE FESTIVALE 2017

Organizátori festivalu Grape včera uverejnili prvé mená zo slovenskej úderky, ktorá tento rok doplní, ak rovno nepredčí zahraničných headlinerov. Grape sa už tradične odohrá  11. – 12. Augusta na letisku v Piešťanoch. Zastúpená je klasika SK scény ako aj nové, neopočúvané mená.

FALLGRAPP

Hovoria o nich ako o najlepšom elektronickom projekte na Slovensku. V roku 2014 si za ich prvý album Rieka odniesli z Radio_Head Awards tri ceny a to za Album roka, Singel roka (Vlasy) a Elektronická hudba. Jureš Liška so svojou kapelou prídu na piešťanské letisko s novým albumom V hmle. Môžeme sa teda tešiť na nový koncertný program a hádať koho z featuringov dotiahnu na pódium.

KORBEN DALLAS

Týchto troch junákov netreba nikomu predstavovať. Úspešne sa presadili v roku 2013, keď pozbierali na Radio_Head Awards ceny za Album roka (Karnevalová vrana), Singel roka (Otec) a Koncertná kapela. Kapelka na čele s frontmanom Jurajom Benetinom, z ktorého hlasu sa roztopí aj vaša babka, príde na piešťanské letisko predstaviť piaty album Stredovek, ktorý vyšiel v marci tohto roku. Ako čerešnička na torte s nimi vystúpi koncertný člen Ľubo Petruška z Chiki Liki Tu-A.

GENIUS LOCCI

V máji 2014 GENIUS LOCCI vydali na vlastné náklady EP „Innate“, ktoré otvorilo obdobie dvojročného koncertovania. Okrem iného vystúpili na Pohode, Grape, Wavesoch, pred Tomom Odelom a Passengerami ako aj na mnohých iných festivaloch. Kapela bola nominovaná v kategórii „Objav roka“ v rámci hudobných ocenení RHA 2014. V lete 2016 vydali dvojalbum, 27 pesničkový debut, ktorý prináša poslucháčom už známe piesne a aj dosiaľ nezverejnenú tvorbu. Za tento album nazvaný „GENIUS LOCCI presents PRESENCE“ hneď získali nomináciu na Debut roka v cenách RHA. Máme sa načo tešiť.

KINSFOLK

Slovenské indie pop/folk-rockové duo, založené v 2014 bratrancami Dominikom a Petrom. Pôsobia striedavo medzi Slovenskom a Dánskom, kde študujú. Zatiaľ majú na konte singel Adelaide (2014) a video-singel Will Wait For You (2016). Momentálne pripravujú tretí video-singel. Nechajme sa prekvapiť, uvidíme čím nás ohúria na letisku.

PUDING PANI ELVISOVEJ

Grapeovská stálica, kapela ktorá vie poriadne rozvibrovať dav. Nie nadarmo boli trikrát po sebe ocenení za najlepšiu Koncertnú kapelu na RHA (2010, 2011, 2012). Tento týždeň zavesili video k novej skladbe Pod Paplón. Čuj to a v lete sa vidíme hopkajúc v prvom rade!

BILLY BARMAN

Prídu predstaviť skvelý nový album „Dýchajúce obrazy“, s ktorým už stihli vyhrať RHA za Album roka a minulý rok Singel roka s pesničkou Mladým chýba vojna. K pesničkám natáčajú fajnové klipy vďaka Lousymu Auberovi. Proste idú stále hore, aj keď sa zdá že sa nedá kam, stále dosiahnu nové vesmíry. Billy Barman je ďalšou zo stálic a ťahačov Grapeu, minulý rok predviedli úžasný koncert a tento očakávame ešte viac odpadnutých grapeačiek na meter štvorcový.

KATARZIA

Katarzia, moja osobná obľúbenkyňa príde so svojou kapelou, aby predviedla svoj posledný album Agnostika. Na albume hudobne dospela a priniesla na slovenskú scénu niečo nové. Agnostiku považujeme za jeden z naj albumov minulého roka, trošku mrzí, že nedostala žiadnu cenu na RHA. Nevadí, na letisku vás presvedčí, že patrí medzi slovenskú špičku. Na jej vystúpenie sa veľmi tešíme.

TOLSTOYS

Mladá bratislavská kapela, opierajúca sa o speváčku Elu Tolstovu. Na scéne sú iba chvíľu, už však stihli zamútiť inak stojace vody slovenského hudobného priemyslu. Nedávno skupina vydala svoj druhý singel a prvý klip ku skladbe Agapé, nový album by mal vyjsť na jeseň. Hrajú dream pop s prvkami akustickej ako aj elektronickej hudby. Spolu s citlivým prejavom speváčky a zaujímavými inštrumentálkami prinášajú úplne nový zvukový zážitok.

Napísal: Michal Dzubina