Slovenské filmy bodovali na tohtoročnom festivale HORY A MESTO.

Odborná porota ocenila deväť filmov v jednotlivých kategóriách, z toho päť od slovenských tvorcov. 

Grand Prix získal Pavol Barabáš za film Sloboda pod nákladom, Cenu V4 Braňo Molnár za dokument Bratislava, mesto uprostred prírody, Cenu Literárneho fondu si odnášajú tvorcovia premiérovaného filmu Nesmrteľný les, Cena pre začínajúceho filmára poputuje k Adamovi Lisému za snímku Slovensko na šnúrkach, čestné uznanie v kategórii Voda patrí Rastislavovi Hatiarovi a jeho filmu Obyčajní chlapci

18. ročník festivalu ponúkol počas piatich dní 48 súťažných filmov, 20 cestoklubových premietaní KINO SVET a 11 hlavných hostí. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO uzavrú dnes večer v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku premietania víťazných filmov. 

Výnimočný dokument zachytávajúci fenomén horského nosičstva, prerozprávaný jeho žijúcimi legendami. Porotu presvedčila vysoká úroveň filmového spracovania ustupujúcej tradície nosičstva, ktoré už nie je len profesiou, ale aj životnou filozofiou,“ píše sa vo verdikte poroty ku Grand Prix. Najnovší dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom uvádzal festival v špeciálnej sekcii Tatranské chaty, vo februári tohto roku ho ocenili aj na obdobnom kanadskom Vancouver International Mountain Festival v kategórii Horská kultúra. Snímka ponúka pohľad na život tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. 

Členmi filmovej poroty boli: Jakub Zipser z Asociácie slovenských filmových klubov, Peter HapčoLinda Jamborová z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie a poetka Katarína Kucbelová.

Cenu V4 získal Braňo Molnár za film Bratislava, mesto uprostred prírody, ktorý poukazuje na fragmenty prírody Bratislavy a jej okolia. Porota ocenila iný pohľad na hlavné mesto v čase výrazného developerského boomu. 

Na festivale Hory a mesto mala v sobotu (25. marca 2017) premiéru druhá časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les filmára a ochranára Erika Baláža. Za novátorský pístup k tematike získala snímka o prastarom lese pod Kriváňom Cenu Literárneho fondu. „Erik Baláž sa dlhodobo a systematicky venuje mapovaniu miznúcej slovenskej divočiny. Unikátne zábery zvyškov európskeho pralesa sú výsledkom stoviek hodín poctivého výskumu, filmárskej práce v teréne.  V slovenských podmienkach by bez podobného nasadenia a filmárskych skúseností prírodopisný film na tejto úrovni nemohol vzniknúť,“ napísala porota vo svojom vyhlásení.

Cenou pre začínajúceho filmára vyzdvihla porota snímku Adama Lisého Slovensko na šnúrkach, cena je za autenticitu výpovede a bezprostrednosť. Film mapuje jedinečný pokus svojho druhu – zdolať Slovensko od najzápadnejšeho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly (po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglide).

Britský film Blocheads režiséra Alastaira Leeho získal Čestné uznania v kategórii SKALA. Ide o vizuálne krásne spracovaný príbeh o zlatom veku boulderingu vo Veľkej Británii, o hľadaní nových línií a posúvaní hraníc ľudských schopností.

V kategórii ZEM porota najvyššie ohodnotila nepálsky film Lloyda Belchera Mira, ktorý na spomínanom vancouverskom festivale získal Grand Prix. Snímka je o nepálskej bežkyni, ktorá začala behávať v detstve a z jednoduchých pomerov a neľahkých podmienok sa vypracovala na jednu z najlepších bežkýň sveta.

Dokument Rastislava Hatiara Obyčajní chlapci, ktorý divákom predstavuje alebo pripomína legendárnu dvojicu liptovských skialpinistov Dušana Triznu a Milana Madaja, získal Čestné uznania v kategórii VODA. „Porotu oslovil predovšetkým skromný prístup dvoch hlavných protagonistov, ich vrcholové výkony v kontraste s absurdnými podmienkami na prelome 80. a 90. rokov.“ 

Štvoricu kategórií uzatvára VZDUCH a islandský dokument o búrlivom vzťahu islandského surfera so severoatlantickým vetrom Dohoda, ktorý získal Čestné uznanie v tejto kategórii.

Špeciálnu cenu poroty získal britský film Johanna režiséra Iana Derryho. Členovia poroty tak vyzdvihli vizuálne pôsobivý film v poetickej skratke, ktorý ponúka divácky zážitok na minimálnej ploche. Špeciálnu cenu si vyslúžil podľa nich tým, že v kontexte festivalu je ojedinelý svojím dôrazom na výtvarné spracovanie.

GRAND PRIX (cena za najlepší film) 

Sloboda pod nákladom (Slovensko, 58 min, 2016, r. Pavol Barabáš)
S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov.

„Výnimočný dokument zachytávajúci fenomén horského nosičstva, prerozprávaný jeho žijúcimi legendami. Porotu presvedčila vysoká úroveň filmového spracovania ustupujúcej tradície nosičstva, ktoré už nie je len profesiou, ale aj životnou filozofiou.“

V4 PRIX  (cena za najlepší film z krajín V4) 

Bratislava, mesto uprostred prírody (Slovensko, 52 min, 2016, r. Braňo Molnár)

Film poukazuje na fragmenty prírody Bratislavy a jej okolia. Na to, ako z prírody stále ukrajujeme, ale zároveň aj na to, ako po nej voláme.

„Iný pohľad na Bratislavu v čase výrazného developerského boomu, informačne nabitý sprievodca faunou a flórou hlavného mesta a jeho okolia, a ich premenami v posledných rokoch.“

CENA LITERÁRNEHO FONDU (pre slovenský film, za novátorský prístup k tematike) – finančná odmena 700 €

Nesmrteľný les (Slovensko, 50 min, 2017, r. Erik Baláž)
Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les. Jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večný sprievodca medveď.

„Erik Baláž sa dlhodobo a systematicky venuje mapovaniu miznúcej slovenskej divočiny. Unikátne zábery zvyškov európskeho pralesa sú výsledkom stoviek hodín poctivého výskumu, filmárskej práce v teréne.  V slovenských podmienkach by bez podobného nasadenia a filmárskych skúseností prírodopisný film na tejto úrovni nemohol vzniknúť.

CENA PRE ZAČÍNAJÚCEHO FILMÁRA – finančná odmena 300 €
Slovensko na šnúrkach (Slovensko, 35 min, 2016, r. Adam Lisý)
Film mapuje jedinečný pokus svojho druhu – zdolať Slovensko od najzápadnejšeho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly (po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglide).

„Oceňujeme nápad mladého paraglidistu na projekt a jeho realizáciu. Cena je za autenticitu výpovede a bezprostrednosť. Držíme palce do budúcich projektov športovcovi aj režisérovi.“

Čestné uznania v kategóriách:

SKALA 

Blocheads (Blocheads, UK, 58 min, 2016, r. Alastair Lee)
Vizuálne krásne spracovaný príbeh o zlatom veku boulderingu vo Veľkej Británii, o hľadaní nových línií a posúvaní hraníc ľudských schopností.
„Pútavý prierez históriou jednej z najmladších lezeckých disciplín, ktorým nás prevedú jeho najväčšie osobnosti Veľkej Británie. Dynamický mix žánrov udrží vašu pozornosť po celý čas a máte chuť vyskúšať bouldering na vlastnej koži.“

ZEM 

Mira (Mira, Nepal, 42 min, 2016, r. Lloyd Belcher )

Pozoruhodný príbeh Mirinho života, ktorá sa napriek nepriazni osudu vypracovala na bežkyňu svetového formátu.

„Motivujúci a profesionálne spracovaný príbeh bežkyne zo zložitých a náročných pomerov. Zo sociálne nepodnetného a ekonomicky nerozvinutého prostredia nepálskej dediny. Je príkladom toho, že podpora mladých žien v týchto podmienkach je dôležitá a inšpirujúca.“

VODA

Obyčajní chlapci (Slovensko, 31 min, 2016, r. Rastislav Hatiar)

Legendárna dvojica liptovských skialpinistov Dušan Trizna a Milan Madaj zanechala v 90. rokoch v pretekárskom skialpinizme nezmazateľnú stopu na Slovensku aj v zahraničí. Aj s pomocou archívnych záberov sa režisér filmom snaží podať skutočný a neskreslený obraz známej dvojice v najslávnejšom období slovenského skialpinizmu.

„Spracovanie časti histórie slovenského skialpinizmu a jeho legiend. Pripomenutie skutočných hodnôt, ktoré stoja za týmto a všeobecne za športom. Porotu oslovil predovšetkým skromný prístup dvoch hlavných protagonistov, ich vrcholové výkony v kontraste s absurdnými podmienkami na prelome 80. a 90. rokov.“ 

VZDUCH 

Dohoda (The Accord, Island, 20 min, 2016, r. RC Cone)
Film o búrlivom vzťahu islandského surfera so severoatlantickým vetrom.

„Svieži film o surfovaní v krajine, kde by ste to naozaj nečakali, ktorému nechýba humor, nadhľad a kreatívne filmárske spracovanie.“

Špeciálna cena poroty

Johanna (Johanna, UK, 4 min, 2016, r. Ian Derry)
Johanna po vážnej nehode nachádza vášeň v liečivej ľadovej vode horských jazier.

„Vizuálne pôsobivý film v poetickej skratke. Ponúka divácky zážitok na minimálnej ploche. Špeciálnu cenu si vyslúžil tým, že v kontexte festivalu je ojedinelý svojim dôrazom na výtvarné spracovanie.“      

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu Hory a mesto