Slovensko miluje Nordic Walking!

Na Slovensko konečne dorazila najzdravšia športová aktivita! Nordic Walking čiže chôdzu s paličkami v prírode si zamilovali ženy, muži aj deti! Severská chôdza sa dá praktizovať kdekoľvek, stačí sa naučiť správnu techniku. O to sa starajú školení instruktori zo Slovenskej asociácie Nordic Walking, ktorých nájdete v každom väčšom meste!

Slovensko konečne „Nordic Walkinguje“! Po úspechu po celom svete sa aj Slováci pustili do severskej chôdze s paličkami v prírode! Najzdravšia ozdravno – športová aktivita Nordic Walking zahŕňa pohyb vyše 650 svalov v organizme, čo je takmer 90 percent. Okrem toho zlepšuje držanie tela, úľaví od bolestí chrbta a pomáha pri bolestiach kĺbov.

nordic walking a deti

„Pravidelnou chôdzou so špeciálnymi palicami vieme získať mnoho zdravotných benefitov v oblasti kardiovaskulárnych chorôb, chôrob pohybového aparátu, poruchách nervového systému, psychického systému, obezite a mnoho iných.Pozor, Nordic Walking nie je treking! Palice, ako aj technika sú odlišné. Pri Nordic Walking je dôležitý správny postoj tela. Pohyb rúk je za telom, nie pred a ruky pracujú z ramena, nie z lakťa.“ Vysvetľuje Lucia Okoličányová, prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking.

Nordic Walking je vhodný aj pre deti! Rodičia si chôdzu užívajú s ratolesťami už od 5-tich rokov. Pri Nordic Walkingu sa zapájajú obe mozgové hemisféry, čo napomáha odbúravať poruchy učenia. Pre deti majú inštruktori pripravené špeciálne cvičenia zamerané na koordináciu, húževnatosť, silu a rovnováhu. Všetky aktivity zastrešuje Slovenská asociácia Nordic Walking.

nordic walking a cvicenia

„Na Slovensku absentovala organizácia, ktorá by zastrešovala oblasť najrýchlejšie sa rozvíjajúcej ozdravno – športovej aktivity na svete, Nordic Walking. Som veľmi rada, že sa nám pred rokom podarilo oficiálne založiť Slovenskú asociáciu Nordic Walking a pridať sa tým k šíreniu myšlienky zdravého aktívneho spôsobu života.“ Opisuje vznik Lucia Okoličányová, prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking.

Nordic Walking získava uznanie a vyvoláva nadšenie medzi slovenskými lekármi aj fyzioterapeutmi. Je to aktivita vhodná počas celého roka.

nordic walking

„Naša asociácia vyškolila viacero kvalifikovaných inštruktorov, ktorí pôsobia vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, Bratislave, Martine, Banskej Bystrici, Donovaloch a Košiciach. Organizujeme základné aj inštruktorské kurzy a v júni pozývame všetkých na druhé majstrovstvá Slovenska v Nordic Walking, kde bude možnosť dozvedieť sa viac o tejto športovej aktivite, vhodnej pre všetkých, vrátané ľudí so zdravotným obmedzením.“ Doplnila Lucia Okoličányová.

Ak ste na Nordic Walking dostali chuť, stačí sa obrátiť na inštruktora a severskú chôdzu si vyskúšať! Ak sa vám to zapáči, môžete sa aj sami stať inštruktorom. Všetky informácie nájdete na https://nordicwalkingtatry.sk/.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.