Slovenský filmový debut mieri v svetovej premiére na „dokumentaristické Cannes“.

Mladá filmárka Mária Rumanová sa rozhodla zvečniť osudy ľudí bojujúcich o dôstojný život na „bohom zabudnutom“ slovensko-ukrajinskom pohraničí. Jej režijný stredometrážny debut Hotel Úsvit teraz mieri na svetové plátna. Dostal sa totiž do oficiálneho výberu „dokumentaristického Cannes“ – na najvýznamnejší dokumentaristický festival v Európe – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Amsterdam (IDFA). Vo svetovej premiére sa predstaví 18. novembra 2016 za osobnej účasti režisérky. Ide o historicky prvý majoritne slovenský film, ktorý vybrali do súťažnej sekcie tohto prestížneho festivalu. 

Hotel Úsvit sa odohráva v Čiernej nad Tisou – kedysi „Zlatej brány socializmu“, dnes v bráne do temných vôd východnej Európy. Režisérka Mária Rumanová sleduje na pozadí letargie rozpadnutej železničnej prekládky na slovensko-ukrajinských hraniciach príbeh štyroch ľudí, ktorí sa pokúšajú prekročiť bludný kruh periférnej stagnácie a bezútešných životov. Sú vyzbrojení len vlastnou túžbou po šťastí. Ale tá nezaručuje ani úspech, ani správnosť ich rozhodnutí. Protagonisti filmu si vytvárajú vlastné cestičky ako v nepriaznivom systéme fungovať – často na hranici zákona či logiky bežného človeka. 

„Pomocou pozorovania života na sociálnej periférii Slovenska sa snažím zachytiť každodennú realitu ľudí, ktorí nie sú schopní držať krok so systémom a nájsť v súlade s jeho pravidlami priestor na osobné šťastie. To, čo ich totiž reálne obklopuje, sa vôbec nedá považovať za zmysluplné východisko pre život. Vzory väčšinovej spoločnosti sú z ich pozície nedosiahnuteľné a šanca dostať sa z tohto začarovaného kruhu mizivá,“ vysvetľuje Mária Rumanová, ktorá so svojimi protagonistami strávila tri roky nakrúcania. 

„Premiéra filmu práve na slávnom festivale v Amsterdame je veľkou cťou, a zároveň zadosťučinením za dlhú a náročnú prácu na filme. Snažili sme sa, aby dokument napriek svojmu lokálnemu kontextu dokázal zrozumiteľne prehovoriť aj k zahraničnému publiku. Táto skutočnosť je motivačná aj do budúcnosti, lebo je dobrý pocit vedieť, že vašu prácu majú šancu vidieť aj diváci nezaťažení našimi stereotypmi a kultúrnymi vzorcami,“ vysvetlila filmárka. 

hotel-usvit_1

Podľa nej je pre film kľúčové, že na život postáv nahliada z ich osobnej perspektívy. To pomáha divákovi nevnímať protagonistov ako masu neprispôsobivých občanov, ale ako jedinečné bytosti, ktorých dilemy, sny, a vzťahy sú rovnako dôležité a živé, ako tie naše. „Som presvedčená, že je dôležité spoznávať spoločnosť aj z tohto uhlu pohľadu, lebo to dno je aj naším dnom a najlepšie karikuje naše vlastné zlozvyky a slabiny,“ dodáva. 

Slovenskí diváci si film budú môcť pozrieť na obrazovkách RTVS, ktorá je koproducentom filmu. 

29. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Amsterdam – International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) sa uskutoční od 16. do 27. novembra 2016. Počas 12-dňového maratónu premietne 300 snímok z celého sveta, z nich 104 v svetovej premiére. Bude hostiť 3000 medzinárodných filmových profesionálov. 

Zverejnené na stránke IDFA: https://www.idfa.nl/industry/festival/film-list.aspx?partID=4F3F50FF-1F68-4C99-A118-B61ACA73ED84 

NÁZOV HOTEL ÚSVIT ANGLICKÝ NÁZOV HOTEL SUNRISE KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA
ROK VÝROBY 2016 MINUTÁŽ 49 MIN. PRODUKCIA PUNKCHART FILMS, RTVS, FTF VŠMU, KALEIDOSCOPE  
SCENÁR A RÉŽIA MÁRIA RUMANOVÁ KAMERA MICHAL FULIER, RADKA ŠIŠULÁKOVÁ ZVUK MICHAL HORVÁTH STRIH FABIÁN FRONČEK, JANA VLČKOVÁ HUDBA VLADISLAV ŠARIŠSKÝ PRODUCENT IVAN OSTROCHOVSKÝ KOPRODUCENTI SOŇA KOMOVÁ, ONDREJ ŠULAJ, KATARÍNA TOMKOVÁ HRAJÚ VIKTOR BATMAN BALOG, PETER KASÁČ, JÁN DEMETER, ALŽBETA PETRÁŠOVÁ, VERONIKA MIŽÁKOVÁ 

MÁRIA RUMANOVÁ

Dokumentárna režisérka a scenáristka absolvovala štúdium v Ateliéri dokumentárnej tvorby FTF VŠMU v Bratislave. Počas štúdia získala za krátkometrážnu snímku Izolácia (2014) cenu za Najlepšiu réžiu festivalu študentských filmov Áčko. Po ukončení štúdia krátkometrážnym absolventským filmom Proti Srsti (2015) sa rozhodla pokračovať v nakrúcaní s jeho protagonistami ďalšie dva roky. Výsledný film pod hlavičkou producenta Ivana Ostrochovského čoskoro uvedie ako svoj debut s názvom Hotel Úsvit (2016). Pracuje ako nezávislá filmová režisérka, jej spoločnosť filmsomnia spolupracuje s RTVS, Slovenským národným divadlom či sociálne orientovanými organizáciami pôsobiacimi v treťom sektore.

plagat_medzinarodny_hotel-usvit

Zdroj: Zuzana Kizáková, PR manažérka