SOSR: Diela Čajkovského, Glazunova a Brahmsa pod pyramídou!

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) úspešne otvoril koncertnú sezónu 2012/2013 na Bratislavských hudobných slávnostiach (BHS).

V týchto dňoch sa rozhlasoví symfonici pripravujú na prvý abonentný koncert v priestoroch rozhlasovej pyramídy. 24. októbra 2012 o 19.00 h sa spolu so svojim dirigentom Máriom Košikom predstavia v programe zameranom na ruskú a nemeckú hudbu obdobia romantizmu. Spoločnosť im bude robiť talentovaná huslistka kórejského pôvodu Joung-Hwa Rhee.

V programe svojho prvého abonentného koncertu SOSR uvedie okrem Predohry 1812, Op. 49 Piotra Iľjiča Čajkovského (1840–1893) aj ďalšie diela hudobného romantizmu. Čajkovského predohra mala premiéru v roku 1882 na pôde moskovského Chrámu Krista Spasiteľa, postaveného na znak vďaky ruského ľudu za víťazstvo nad napoleonskými vojskami. Rovnako aj predohra mala pripomínať vytrvalosť ruských vojsk pri obrane vlasti, pričom Čajkovskij do partitúry zakomponoval výstrely z pušiek a kanónov i bijúce zvony moskovských kostolov. SOSR predohru uvedie pri príležitosti 200. výročia bitky pri Borodine, ktorá znamenala prudký obrat v európskych dejinách 19. storočia.

„Návštevníkom prvého abonentného koncertu SOSR síce neponúkneme delové salvy ani streľbu z pušiek, verím však, že z rozhlasu budú odchádzať s vynikajúcim hudobným zážitkom,“ povedal Mario Košik, hlavný dirigent SOSR.

Hosťujúca sólistka Joung-Hwa Rhee sa predstaví v Koncerte pre husle a orchester a mol, Op. 82 od Alexadra Konstantinoviča Glazunova (1865–1936). Rhee začala hrať na husle ako šesťročná. Po ukončení štúdia na umeleckej škole Sunhwa v juhokórejškom Soule sa presťahovala do USA. Hru na husliach vyštudovala na Peabody Konzervatóriu a na Štátnej univerzite v Michigane. Účinkovala v mnohých recitáloch ako sólistka a tiež s hudobnými telesami v USA, Taliansku, Bulharsku, Českej republike, Nemecku a Kórei. 7. apríla 2012 zaznamenala veľký úspech pri predvedení Kabalevského Husľového koncertu so Severočeskou filharmóniou v Smetanovom sále Obecného domu v Prahe.

Koncertný večer uzavrie vynikajúca Symfónia č. 1 c mol, Op. 68 od Johannesa Brahmsa (1833–1897). Koncert SOSR v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách aj Rádio Devín, a to v relácii Hudba pod pyramídou od 19.05 h.

Vstupenky v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, dva dni pred koncertom od 14.00 do 18.00 hod. a v deň koncertu od 14.00 do 19.00 hod. Viac informácií na www.sosr.sk

Zdroj: RTVS
Foto: Archív SOSR