SOZA ocenila slovenských hudobných autorov,  dočkal sa aj Adam Ďurica, ktorý cenu venoval priateľke + FOTO!

Slovenský ochranný zväz autorský už po 19-ty krát odovzdal Ceny SOZA najúspešnejším slovenským hudobným autorom. Na pódium si po ocenenie prišli stálice ako Kamil Peteraj, Ivan Tásler, či Peter „Ďuďo“ Dudák. Po prvý raz si cenu prevzal Adam Ďurica, ktorý bol nominovaný dokonca s dvoma pesničkami.

Mladý spevák sa veľmi potešil a tak ako víťaznú pieseň „Neľutujem“ kedysi venoval priateľke Kike, povedal že aj Cena SOZA patrí práve jej! Chalani z NO NAME zas ukázali, že sú nielen výborní muzikanti, ale aj zruční obchodníci. Po prvý raz si totiž  album „S Láskou“ vydali sami a hneď sa stal najúspešnejším CD-čkom roku 2015. Kategóriu DVD „valcovalo“ Spievankovo, ktoré bolo nominované až dvakrát a jednu nomináciu premenilo. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika si odniesol Vladimír Godár! 

  SOZA opäť odovzdávala svoje výročné ceny, ktorými vyjadrila  uznanie slovenským tvorcom. V niektorých kategóriách sa veľké prekvapenia nekonali. Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel za rok 2015 získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. 

20161110_460

„Je to naozaj príjemný pocit. Veľmi si vážim, že pesničky, ktoré som zložil sú stále v éteri, že ich slovenské rádiá hrajú. Na tieto slávnostné podujatia organizované Slovenským ochranným zväzom autorským chodím vždy veľmi rád. Sú tu skvelé vystúpenia aj z iných hudobných žánrov, ku ktorým sa len tak nedostanem. Táto miestnosť je plná umelcov, muzikantov, ľudí, ktorí sa venujú hudbe, čo milujem. Je to krásny večer. Ďakujem zaň,“ vyznal sa Ivan Tásler.

Ceny SOZA sú jediné reprezentatívne a prestížne hudobné ocenenia na našej hudobnej scéne. Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2015 si odniesol Kamil Peteraj. Je to už 16-te ocenenie tohto výnimočného umelca, ktorý napísal texty pre Mariku Gombitovú, Miroslava Žbirku, Prúdy či Kristínu.

„Túto cenu si veľmi  vážim, lebo je to cena štatistická. Želám každému z vás, kto tu sedíte, aby ste aj vy raz takúto cenu dostali, pretože vám dodá pocit istej satisfakcie. Ďakujem všetkým interpretom, s ktorými sme tie pesničky napísali a mnohé z nich sú dnes už vlastne takzvaná použiteľná minulosť,“ povedal Kamil Peteraj.

20161110_564

Galavečer sa po prvýkrát konal v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Moderoval ho tak ako v minulosti skvelý Peter Lipa a v programe zazneli popové skladby, ľudovky aj opera. Najhranejšou skladbou roka 2015 sa stala pieseň „Neľutujem“ Adama Ďuricu, ktorý získal Cenu SOZA po prvý raz a venoval ju priateľke Kike. 

„Táto pesnička bola v mojej kariére zlomová. Už predtým som sa desať rokov snažil robiť vlastnú hudbu a až táto skladba to zlomila natoľko, že to celé funguje. Tak ako som túto pesničku venoval priateľke, aj táto cena patrí jej. Zaujímavé je, že hneď za pesničkou „Neľutujem“ som vydal singel „Mandolína“ a obe boli nominované,“  tešil sa Adam Ďurica.

V tejto kategórii bola nominovaná aj pieseň skupiny HEX „Keď sme sami“, ktorá vlani vyhrala. Zaujímavosťou je, že HEX-ák Peter „Ďuďo“ Dudák je spoluautorom všetkých troch nominovaných piesní a tak ako jediný umelec vedel, že si určite na pódium pôjde pre cenu.

20161110_633

„Veľmi sa teším, že som zarezonoval aj s našou skupinou, aj s úspešným projektom Adama Ďuricu. Pre mňa ako autora je to skvelý pocit,“ povedal Peter „Ďuďo“ Dudák.

Skupina NO NAME vydala minulý rok CD-čko, ktoré vygenerovalo pre autorov najvyšší autorský honorár. Svoj ostatný album „S Láskou“ si kapela dokonca po prvý raz sama vydala!

„Tešíme sa z toho. Tento album je naozaj špecifický. Doteraz som bol autorom väčšiny našich skladieb ja, ale tu sa to pekne dorovnalo. Ivan tú má dve nádherné piesne, dokonca aj s textom, Zoli spolupracoval na štyroch, Dušan napísal pieseň „Povedz mi“. NO NAME je jedna z mála slovenských kapiel, ktorá je autorsky úplne sebestačná, aj hudbou aj textami,“ vraví Igor Timko.

20161110_679

Najúspešnejším DVD-čkom minulého roka bolo „Spievankovo 5“. Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získalo Rádio SiTy. Honorárne ceny sa ušli vynikajúcim slovenským skladateľom. Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Slavo Solovic, do Zlatej knihy SOZA zapísali in memoriam Mikuláša Schneidera -Trnavského a Petra Klimenta. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo dostal Vladimír Godár.

„Som spokojný, že opäť boli ocenení najúspešnejší autori. To je predsa úloha Cien SOZA. Ukázalo sa, že mnohí z nich sú nielen zruční autori, ale aj zruční rečníci. Ich prejavy na pódiu nás potešili,“ uzavrel člen Predstavenstva SOZA Richard Jajcay.

ŠTATISTICKÉ CENY

  1. Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel  

Ivan Tásler

  1. Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel

Kamil Peteraj

  1. Cena SOZA za najhranejšiu skladbu 

„Neľutujem“ Adama Ďuricu

  1. Cena SOZA za zvukový nosič 

S Láskou

  1. Cena SOZA za audiovizuálny nosič 

Spievankovo 5

  1. Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní

Rádio SiTy

HONORÁRNE CENY  

  1. Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí

Slavo Solovic

  1. Zápis do Zlatej knihy SOZA

Mikuláš Schneider-Trnavský 

Peter Kliment   

  1. Veľká cena SOZA

Vladimír Godár

 Všetky informácie nájdete na stránke www.soza.sk

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: René Miko