Spievajúci blázon zo slovenských lazov – Juraj Hnilica!

Juraj Hnilica bol donedávna známy ako líder martinskej undergroundovej rockovej kapely Bačova Fujara. Aktuálne vychádza jeho sólové EP s názvom Dovoľte mi predstaviť sa Vám.

Prvé sólo dielo Juraja Hnilicu prináša 5 jeho autorských skladieb. Ako prvý singel predstavil ľúbivú baladu Aká si krásna, v ktorej sa vyznáva z lásky k Matke Zemi. Pred pár dňami ju nasledoval song Blázon so silným autobiografickým podtextom.

hnilica1

 

„Celý svet, život je bláznivý. Je super robiť šialené veci, lebo tie sú hodné zmýšľania detí. Pokiaľ si zachováme čo len malú dušičku bláznivého dieťaťa, nikdy nebudeme nešťastní, naopak. Vždy sa budeme vedieť povzniesť nad každú situáciu, lietať si životom a radovať sa z neho,“ hovorí spevák.

Na albume Dovoľte mi predstaviť sa Vám spolupracovalo niekoľko zaujímavých mien. Ku skladbe Keby teba niet napísal text populárny autor Pavel Hirax Baričák (Šlabikár štastia atď.). Na ďalšom spolupracovala Jurajova priateľka Lucia Machovičová, so skladbou Spoznajme seba vypomohol Michal Kulich, gitarista Bačovej Fujary.

hnilica3

„Pri nahrávaní som spolupracoval aj s Robom Čunderlíkom. So svojou manželkou Mirkou mi dokonca naspievali vokály do akustickej verzie skladby Aká si krásna. Dušu trúbkam vdýchol Matej Krella, klavírne party mi nahrával kamarát Martin Cibuľka, mladý chalan s obrovským talentom,“ nešetrí chválou na adresu klávesáka kapely Desmod Juraj Hnilica a dodáva: „Počiatočný plán bol, že podobných  hostí bude na albume viac, ale keďže som sa s ním dosť ponáhľal, veľa vecí som nahrával svojpomocne.“ Druhú časť albumu tvoria live nahrávky z koncertu v martinskom Barmuseu, ktorý sa konal 24. apríla 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=ap2mE-VPeBU

Výnimočný Hnilicov hlas prichádza do sveta na CD s rovnako výnimočným obalom. Postaral sa oň Rado Van Šenšel, ktorý maľuje veľmi zaujímavým štýlom. „Je vidieť, že ho to nesmierne baví. Je super, keď robíte niečo s láskou. Vtedy to je cítiť aj bez slov. Len som mu povedal, že by som chcel na obale sojku. Prišlo mi to ako skvelý nápad, keďže v tom období som počúval audioknihu Príbeh malého stromu, ktorú mimochodom veľmi odporúčam,“ dodáva s úsmevom spevák, ktorý od svojej debutovej platne očakáva jediné – aby u poslucháčov vyvolala dobrú náladu.

hnilica_cover1

hnilica_cover2

Zdroj: Nikoleta Kováčová