Štrbské pleso zažilo Majstrovstvá Slovenska v Nordic Walking!

Ideálne počasie, krásne prostredie Vysokých Tatier a perfektná atmosféra! Také boli 2. Majstrovstvá Slovenska v Nordic Walking, ktoré sa uskutočnili priamo na Štrbskom Plese. Na akcii sa zúčastnili walkeri zo Slovenska, Čiech a Poľska, ktorí si pochvaľovali výbornú organizáciu a medzinárodnú účasť.

Na Štrbskom plese sa už po druhý raz konali Majstrovstvá Slovenska v Nordic Walking. Na akcii sa zúčastnilo 63 walkerov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Podujatie sa organizuje pod hlavičkou bežeckých pretekov Tatry Running Tour, čo pomáha zviditeľneniu tohto mladého športu.

MSR NW start

„Účasť bola oveľa vyššia ako minulý rok, čomu sme veľmi radi. Ohlasy po akcii sú vynikajúce, účastníkov zaujala hlavne výborná organizácia a nádherné scenérie Vysokých Tatier. Majstrovstvá Slovenska sa nám podarili na jednotku, trať bola perfektne pripravená aj počasie nám prialo. Všetci súťažiaci prišli usmiati a zdraví do cieľa, čo je pre nás najpodstatnejšie. Užiť si šport, stretnúť priateľov a propagovať zdravý životný štýl, to je to najlepšie.“ Konštatuje prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking Lucia Okoličányová.

Majstrovstvá Slovenska nadväzujú na tradíciu majstrovstiev Európy a Majstrovstiev Sveta v tomto športe. Akciu otvorila prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking Lucia Okoličányová. Privítala súťažiacich a dala súťažiacim všetky pokyny.

MSR NW trate

„Súťažiacim som vysvetlila trať a dodržiavanie pravidiel. Napríklad je nutné mať vždy jednu nohu a paličku na zemi, nesmie sa behať, palice sa musia vypúšťať za telom a iné. Pred štartom som divákom objasnila podstatu Nordic Walking a zdravotné benefity. Nesmieme nikdy zabudnúť na ideu súťaží Nordic Walking, ktorou je užívanie si chôdze s úsmevom a fakt, že víťazom sa stáva každý…“ Pripomenula Lucia Okoličányová.

Aktérov rozdelili do viacerých kategórií, aby sa zachoval duch Fair Play, na ktorom sú súťaže Nordic Walking založené. Na trati nechýbali rozhodcovia, ktorí dozerali na správnu techniku a dodržiavanie pravidiel. Trať bola rozdelená na dve 7,5 – kilometrové kolá, ktoré boli dostatočne členité na to, aby preverili pripravenosť súťažiacich. Seniori absolvovali 7,5 kilometra a ostatní aktéri našlapali 15 kilometrov.

MSR NW vitazky

„Na súťaži sa zúčastnili aktívni walkeri z celého Slovenska, prišli aj kolegovia z Čiech a Poľska. Slovenskú asociáciu Nordic Walking reprezentovali viacerí naši vyškolení inštruktori, ktorí ukážkovo dodržiavali správnu techniku Nordic Walking, na čo som patrične hrdá. Udelili sme aj dve špeciálne ceny Slovenskej asociácie za dodržiavanie správnej zdravotnej techniky počas celého podujatia. Cenu získala naša inštruktorka Lucia Havlíková, ktorá pôsobí v Rakúsku a cenu za výdrž, silu a odhodlanosť, ktorú získala pani Marta Rakociová.“ Konštatuje prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking Lucia Okoličányová, bývalá vrcholová športovkyňa.

Víťazom sa stal najrýchlejší v každej kategórii. V kategórii M to bol Piotr Wetoszka s časom 01:41:49, v kategórii M40 Arkadiusz Stępień s časom 01:37:15, v kategórii M55+ Stanisław Wojciechowski s časom 00:55:40, v kategórii F Jolanta Joanna s časom 01:46:55, F40 Zuzana Šucová s časom 01:44:34 (obhájkyňa minuloročného titulu majsterky) a kategórii F55+ Celina Wojciechowska s časom 01:02:10. Na Majstrovstvách Slovenska sa aktívne nezúčastnil náš najlepší walker Andrej Végh, ktorý sa umiestnil na ostatných majstrovstvách sveta na krásnom 5. mieste a ani Lucia Okoličányová, prezidentka Slovenskej asociácie NW. Dôvodom bola myšlienka Fair Play, lebo obaja sú hlavnými organizátormi podujatia. Ak ste na Nordic Walking dostali chuť, všetky informácie nájdete na https://nordicwalkingtatry.sk/.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.