Svetová vojna Z – Zombii apokalypsa požiera svet

Celý svet je v ohrození a na pokraji záhuby, vypukla nezadržateľná epidémia šíriaca sa z človeka na človeka v priebehu 10 sekúnd. Až na pár štátov či opevnených miest čo odoláva nákaze je celý svet zamorený, prevažná časť populácie je nakazená, hrozí zánik ľudstva.

Na riešenie problému a vyhľadanie počiatku nákazy je povolaní odborník z OSN Garry Lane(Brad Pitt), ktorý by mal nájsť riešenie na boj so zdrvujúcou epidémiou. Jeho kroky smerujú do miest odkiaľ boli hlásené prvé zárodky tejto záhadnej epidémie, začína neľahká cesta v boji z nemilosrdným súperom…

WWZ (2)

O filme: Posledné roky prinášajú jeden zombii film za druhým, téma rozobratá z rôznych uhlov, podaná v rôznych polohách či už klasicky horrorovej(Úsvit mŕtvych, Krajina mŕtvych), dramatickej(Ja, legenda) či komickej(Súmrak mŕtvych, Zombieland), takže smelo sa dá povedať že zombíci sú teraz v móde. Jednak tu máme aktuálne populárny seriál Walking Dead(2010-2013, čaká sa na 4.sériu), zaujímavú romantickú komédiu Mrtví a neklidní(Warm Bodies) a teraz tu máme veľko rozpočtový film Svetová vojna Z, ktorý nám prináša režisér Marc Forster.

Tento režisér sa preslávil skôr ako artový umelecký tvorca, keď sa zafixoval do povedomia filmových fanúšikov hlavne vďaka dramatickým filmom ako Ples príšer(2001), Hľadanie Krajiny – Nekrajiny(2004) či Majster šarkanov(2007), jeho nasledujúce kroky potom prekvapivo smerovali k vysoko rozpočtovým projektom ako Bondovka Quantum of Solace(2008) ktorá pod jeho vedením nebola úplne to pravé akčné osvieženie a dosť to trpelo kvôli rýchlemu strhu a zdĺhavým nevýrazným pasážam, nápodobne dopadol aj tento jeho nový počin.

WWZ (4)

Film ktorý ešte pred premiérov veľmi dobre navnadil v ukážke ale v konečnom výsledku sa prebáral v niektorých banálnych scénach a rovnako tak v rýchlom strhu pri akčných sekvenciach a v takmer nehmatateľnej rýchlo kvasnej atmosfére. V konečnom výsledku to vyznie rovnako ako premrhaný potenciál s filmom Ja, legenda(2007), ktorý si povesť čiastočne napravil aspoň z alternatívnou verziou.

A popri tom samotná kostra príbehu o nákaze je dobrá, tam nie je problém, skôr v samotnom podávaní príbehu divákovi bol citeľný problém, za čo môže okrem réžie aj povrchné vykreslenie hlavnej postavy, ktorá mala strhnúť a príbeh utiahňuť. Takto si Brad Pitt ako hlavná postava zas nečakane dosť odbil svoju úlohu, tak ako pri jeho posledných projektoch keď jeho postavy dosť trpia na nevýraznosti. Samotný rozbeh filmu bol popri tom dobrý ale postupne sa tu nabaľujú jedna banálna scéna za druhou, lebo zakaždým sa hlavný hrdina vymaní z obkolesenia problému bez straty či ujmy, s pár škrabancami a popritom navôkol umierajú ľudia po desiatkach. Ide o scény ako dobývanie múrov Jeruzalemu zombíkmi, ktoré mohlo byť zmyselnejšie podané a nie aby ľudia za týmito ako že nedobytnými múrmi hlasne vyspevovali – hulákali čím spôsobili príčinu aby nevnadili zombíkov k zbesilému útoku na nich, pevnosť podľahne pod nátlakom a potom sa  Garry(Pitt) utekajúc ulicami s rútiacími zombii v pätách dostane bezpečne až k lietadlu, ďalej tu príde na pád lietadla v lese, kde prežije samozrejme len on a jeho prísediaca,… týmto sa stáva príbeh dosť povrchný a dosť to pripomenie Vojnu svetov(2005) kde sa zo šlamastík vylíže len Tom Cruise ale narozdiel tu aspoň boli popritom dych berúce triky.

WWZ (5)

Ďalej technická stránka filmu, je pekné že vidíme tisíce útočiacich zombíkov ale je to celé bez atmosféry, nemá to to správne napätie, des, keď príde na akciu v blízkosti hlavného hrdinu príde na zbesilý strih a tým to hasne, je po zážitku, taký 3D efekt v tomto prípade skoro nulový a absolútne zbytočný v takomto podaní, hlavne keď v nočných scénach to robí nechutné hmly v obrysoch. Citeľné je aj že bohatý rozpočet sa dosť rozšafáril, lebo napríklad záverečná tretina filmu bola na novo pretáčaná pre nespokojnosť šéfov štúdia, takže scenár sa za pochodu dosť prepisoval. Nakoľko sa dá filmu veľa vecí vytknúť dosiahne aspoň v konečnom súčte ako tak stráviteľný priemer v rámci žánru a podľa dobrej úspešnosti v kinách asi ani filmový fanúšik moc veľké nároky na kvalitu nemá a tak trochu prekvapuje že práve takáto téma pritiahne také zástupy do kín.

Hodnotenie filmu: 55%
Originálny názov filmu: World War Z
Komerčný ohlas filmu Svetová vojna Z (k 27.6.2013):
Rozpočet: $190 miliónov
Otvárací víkend v USA: $66,411,834
Tržby v USA: $194,073,962
Tržby mimo USA: $280,400,000
Tržby Celosvetovo: $474,473,962

V Slovenských kinách od 18.7.2013

WWZ (1)

Napísal: Matúš Gajdošech