Svetoznámy mandolinista Avi Avital už 24. júna v Bratislave!

Avital meets Avital je dialógom dvojice charizmatických hudobníkov, ktorí napriek tomu, že pochádzajú z odlišných hudobných svetov zdieľajú rovnako bohaté hudobné dedičstvo. Na Grammy nominovaný mandolinista Avi Avital vychádza z klasickej tradície, zatiaľ čo oceňovaný kontrabasový virtuóz a hráč na arabskej lutne (oud) Omer Avital je uznávaným jazzovým umelcom a skladateľom. Zoskupenie je doplnené o ďalších skvelých hudobníkov: klaviristu Omera Kleina a perkusionistu Itameriho Doaria. Koncert konvergujúci jazz, klasiku a world music sa uskutoční 24. júna 2017 o 20.00 v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Hudba ansámblu sa nesie v znamení rozmanitých vplyvov: marockej a severoafrickej hudby, folklóru i klasiky, židovských harmónií a stredomorských rytmov, vytvárajúc tak priestor pre stretnutie komornej hudby s bezprostrednou energiou a emóciami world music a jazzu. Na koncerte si poslucháči vypočujú známe skladby ako Zamzanma, Lonely Girl či Maroc. Izraelský virtuóz na mandolíne Avi Avital  je prvým hráčom na tomto nástroji, ktorý bol nominovaný na prestížne ocenenie Grammy. Svojím energickým prejavom si získal fanúšikov po celom svete. Stal sa prvým mandolinistom, ktorý uzavrel exkluzívnu zmluvu s vydavateľstvom Deutsche Grammophon, pod ktorým vydal už tri úspešné albumy. Okrem toho spolupracoval aj s ďalšími vydavateľstvami ako Naxos a SONY Classical. Počas doterajšej kariéry vystúpil na prestížnych pódiách Royal Albert Hall, Berlínskej filharmónie, newyorskej Carnegie Hall, National Centre for the Performing Arts v Pekingu a ďalších. Spolupracoval s mnohými svetovými orchestrami od Mahler Chamber Orchestra po Izraelskú filharmóniu. Okrem klasickej a súčasnej hudby sa venuje tiež projektom na pomedzí hudobných žánrov. Jeden z nich príde predstaviť aj do Bratislavy pri príležitosti blížiaceho sa vydania nového CD (Deutsche Grammophon). Ako prebiehalo nahrávanie ich nového albumu si môžete pozrieť tu:

Súčasťou koncertu bude aj krst nového sólového CD violončelistu Jozefa Luptáka Free in One, ktorého vydanie podporili crowdfundingovou kampaňovou priaznivci umeleckého riaditeľa Konvergencií.   

Hoci Avi Avital zavíta na Slovensko prvýkrát, v minulosti spolupracoval so slovenským skladateľom, dirigentom a klaviristom Petrom Breinerom, ktorý pre neho napísal skladbu InstaConcerto pre mandolínu a sláčikový súbor. Jej ukážku so známym súborom Kremerata Baltica si môžete vypočuť tu: 

Avi Avital – mandolína
Omer Avital – kontrabas, arabská lutna (oud)
Yonathan Avishai – klavír
Itamar Doari – perkusie

Avi Avital 
„exquisitely sensitive playing“ “stunning agility” (New York Times)

Na Grammy nominovaný mandolinista Avi Avital je jedným z najinšpirujúcejších hudobníkov dneška. Nie je známy a obdivovaný len ako virtuózny interpret klasických diel, world music a súčasnej hudby, ale aj ako iniciátor pôvodnej tvorby pre tento nástroj. V aktuálnej sezóne odpremiéruje viacero objednávok nových diel. Medzi jeho nahrávkami možno nájsť CD s barokovými skladbami, klezmer i súčasnú hudbu. Nahráva exkluzívne pre Deutsche Grammophon, jeho debut obsahuje vlastné transkripcie Bachových čembalových a husľových koncertov.  

Omer Avital       
“extraordinary” (New York Times), “roaringly inventive” (JAZZIZ)

Prestížny časopis DownBeat nazval Omera Avitala jedným z najvzrušujúcejších hudobníkov, ktorí sa objavili na scéne za posledných 20 rokov. Projekty tohto vizionárskeho skladateľa a virtuóza sa vzpierajú žánrovým definíciám a posúvajú hranice jazzu konfrontujúc poslucháčov s hudobnými i spirituálnymi zážitkami v rovnakej miere.

Yonathan Avishai vo Francúzsku pôsobiaci klavirista patrí medzi objavy izraelskej hudobnej scény. Možno sa s ním stretnúť na koncertoch, workshopoch i v divadle, kde sa delí o svoju vášeň pre zvuk, hudbu a históriu. Bol členom hudobného ziskupenia The Left Bank, ktoré propagovalo pôvodnú telavivskú hudbu, študoval hudobnú terapiu v Bordeaux (Atelier de Musicothérapie de Bordeaux), koncertoval s Walterom Blandingom Jr., Marcusom Printupom, Allanom Harrisom, bol súčasťou Arnie Lawrence’s Ensemble. V roku 2002 sformoval Third World Love quartet (Omer Avital, Avishai Cohen, Daniel Freedman), s ktorým nahral päť albumov a podnikol medzinárodné turné. Nahral tiež albumy s perkusionistom Bachirom Mouhalim (Soledad -Fresh Sound Records) a bubeníkom Bertrandom Noëlom (Lost Boys – Cristal Records), aktuálne pôsobí v triu “Modern Times” s basistom Yonim Zelnikom and bubeníkom Donaldom Kontomanouom. 

Itamar Doari absolvent Klor Music School študoval perkusie u velikánov ako Zohar Fresco, Glen Vallez, Sallem Darwish a Ahmed Taher. Po tom, ako sa stal známym v rodnom Izraeli Itamar Doari precestoval svet s nástrojmi ako rámový bubon, darbuka, riq a ďalšími. Ako vyhľadávaný perkusionista spolupracoval s Avishaiom Cohenom a jeho skupinou Yemen Blues a ďalšími. Album Avishaia Cohena, ktorý koprodukoval bol nominovaný na Grammy a ocitol sa na vrchole hudobných rebríčkov po celej Európe.

https://www.aviavital.com/
FB Event: https://bit.ly/2q4Pb1Q
Vstupenky zakúpite v predpredaji v sieti Ticketportalhttps://bit.ly/2p3F0MI

Viac informácii o koncertoch nájdete na www.konvergencie.sk  alebo na info@konvergencie.sk

Zdroj: MS