Tajomný spisovateľ napísal knihu o košickej rockovej scéne 90-tych rokov!

Please NO DISCO Tonight je knižná prvotina Košičana ukrytého za menom Michal Saburov. Drsné, priame, šokujúce texty bez póz sú dokumentom o košickej rockovej scéne 90-tych rokov, ktorý sa na nič nehrá. „To čo sme v tej dobe predviedli a zažili, je bezprecedentné. Košická scéna bola veľká a uznávaná aj v Čechách. Byť jej súčasťou ale bolo nebezpečné. V uliciach ste museli byť ostražití, bitky boli súčasťou skoro každého víkendu. Keďže nás poznali, zakazovali nám vstup do určitých klubov. Našej kapele Mordum nechceli dovoliť hrať na súťažiach amatérskych kapiel… Deväťdesiate roky boli tvrdé, ale o násilí táto kniha nie je“, spomína autor a dodáva: „Je o hudbe, priateľstve a o mágii súčasného momentu. Je určená všetkým.“

Kniha vznikla neplánovane. Pôvodne mali byť príbehy napísane Saburovom súčasťou spoločnej knihy troch autorov. „V roku 2010 mi Roman G. aka Slayer zatelefonoval do Anglicka, že sa v Cassbare stretol s Pištom Hoholkom a Martinom „Henychom“ Lukáčom pri barovom pulte na „literárnom sympóziu“ a dohodli sa, že každý z nás napíše nejaké svoje veselé i neveselé zážitky a tie vydáme v jednej knihe“, vraví.

pndt-ulica

Do písania sa ako prvý pustil Henych. Napísal Monstronomicon, úspešnú encyklopédiu istého obdobia života košickej hudobnej scény, ktorá vyšla v roku 2015. Michal dal medzitým dokopy svoje príbehy. Tých bolo toľko, že vyšli samostatne ako voľné pokračovanie Monstronomiconu, jeho neoficiálna dvojka.

Na podporu vydania knihy navaril pivovar špeciálnu značku piva nazvanú rovnako ako kniha – No Disco Tonight. Pôvodne sa mala variť iba ako jediná várka, ale ľuďom tak zachutilo, že sa varí ďalej. A pivo z pôvodnej várky získalo v Anglicku ocenenie.

Pod jasný a čítavý Saburovov štýl sa okrem iných autorov určite najviac podpísali William S. Burroughs a Charles Bukowski, ktorí sú jeho naj autori.„Strihové experimenty v textoch sa mi zapáčili práve vďaka Burroughsovi. Až surrealistické kombinácie slov bez významu, vyvolávajúce v čitateľovi len nejakú emóciu som do knihy vložil preto, aby z toho nebol iba nudný výpočet historiek z koncertov, krčiem, skúšobní“, prezradil spisovateľ, ktorého pseudonym má zaujímavý príbeh. „Môjho deda Michala nahnali do maďarskej armády, ktorá bojovala po boku Nemecka proti Rusom. Padol do ruského zajatia a odsúdili na trest smrti zastrelením. Život mu zachránilo to, že ho ruskí vojaci počuli rozprávať slovensky a pustili ho aj s ostatnými zajatými Slovákmi domov. Tak unikol smrti. Druhý dedo bojoval v povstaní a svoju prezývku Saburov dostal podľa ruského generálmajora Alexandra Saburova. Na počesť oboch mojich dedov som si vymyslel tento pseudonym“, vysvetľuje hrdý vnuk.

V Košiciach sa kniha Please NO DISCO Tonight dá kúpiť v kluboch Cassbar, Collosseum, v tetovacom štúdiu u Ivana a Marka na Svätoplukovej a cez internet.

pndt

Zdroj: Natália Novotná