TANTE ELZE VYDÁVAJÚ DEBUT HMOTA.

Rada spieva v noci a skladá krehké, intímne pesničky s klavírom a elektronikou.  Chvíľu hrala aj so sláčikovým triom, z ktorého je dnes duo Tante Elze. Po troch rokoch odmlky od prvého EP Keď nevieš kam z konopí, prichádzajú Veronika Lečková a Tomáš Prištiak s dlhohrajúcim debutom Hmota. Je to zmes všetkého, čo majú radi – spojenie pesničkárstva a abstraktnej elektroniky, obrazov v textoch aj vo zvuku.

Veronika sa zjavila na slovenskej scéne v roku 2012. Svojou tvorbou aj niektorými pozoruhodnými klavírnymi “prerábkami” a spoluprácami sa jej podarilo zaujať poslucháčov na Soundcloude a neskôr aj v Demovnici Rádia_FM. “To bola moja ‘bedroomová’ éra. Na Soundcloude, podobne ako kedysi na Myspace, fungovali vtedy rôzne komunity a vďaka nim som sa zoznámila napríklad s ľudmi z vydavateľstva Gergaz, ale aj s Tomášom Prištiakom,“ hovorí speváčka a skladateľka z Tante Elze.

Obaja hudobníci, Tomáš aj Veronika, študovali dokumentárny film na VŠMU v Bratislave a Veronika neskôr pridala aj kompozíciu na konzervatóriu. Aj preto bol odstup medzi EP Keď nevieš kam z konopí a debutom Hmota trochu dlhší. Čakať sa však rozhodne oplatilo. Zasnený klavír, vrstvený vokál a šikovná hra so zvukmi, elektrickou gitarou a bítmi vytvárajú silný celok s každodenno-vesmírnou atmosférou. Oproti EP spred troch rokov má nový album výlučne slovenské texty.

Hmotu Tante Elze nahrávali na rôznych a často netradičných miestach – u Veronikinej babičky na povale, v rodičovskom byte a cez prázdniny v kanceláriách nad karloveskou poštou v Bratislave. „Miestni IT-čkari tam za nami chodili so slovami, že aj oni majú kapelu a či si nemôžu s nami zahrať,” smeje sa Veronika Lečková. Debut muzikantská dvojica nakoniec donahrávala v klasickom štúdiu pod dohľadom Dominika Suchého, ktorý tvorí polovicu z noisového drone-techno dua Tittingur.

“Pesničky zachytávajú malé momenty, kedy nás fascinuje pomalá každodennosť a všednosť vo veciach okolo nás, v prírode, vo vzťahoch, slovenský rozbitý asfalt a iné hmotné aj nehmotné formy existencie,” hovoria Tante Elze. Svoju debutovú nahrávku nazývajú aj popom pre súkromné slávnostné momenty. Jej potenciál sa však po každom ďalšom vypočutí geometricky zväčšuje.  

Tante Elze – Hmota vychádza 23. júna na značke Slnko Records. Koncertné uvedenie albumu prebehne vo štvrtok 29.6. v Renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. Lístky v predpredaji sú dostupné na slnkorecords.sk.

Album Tante Elze – Hmota: https://www.slnkorecords.sk/tante-elze/hmota
Singel Tante Elze – Nespi: https://soundcloud.com/tante_elze/nespi
Vizuálny denník k albumu Hmota: https://tante-elze.tumblr.com
Predpredaj na krst vo Sv. Jure: https://bit.ly/TanteElzeKrst
Viac o Tante Elze na Facebooku: https://www.facebook.com/tante.elze/

Zdroj: Slnko Records