Tata Bojs model 2015? Nový album, Forum Karlín i benefícia!

Ak máte pocit, že o kapele Tata Bojs nebolo dlhšiu dobu počuť, je to preto, že jej členovia chystajú samé veľké veci. Medzi ne patrí nielen nový album, na ktorý sa môžeme tešiť už začiatkom septembra, ale i veľký jesenný koncert a s ním spojený krst, ktorý sa uskutoční 12. novembra v pražskom Fóre Karlín!

V tejto chvíli je hotová približne polovica albumu. Chalani istú dobu pracovali bezo mňa, keďže som pripravoval hudbu k filmu Malý pán. V porovnaní s Ležatou osmičkou sa teda situácia trochu otočila, no už do toho kolobehu opäť naskakujem. Máme veľa demáčov a nápadov na pár taktov. Teraz je potrebné vybrať to najlepšie, takže si čoskoro otvoríme fľašku, budeme počúvať, vyzobávať oriešky a najzaujímavejšie nápady,“ približuje aktuálny stav tvorivého procesu nového, zatiaľ bezmenného albumu, ktorý vzniká s podporou spoločnosti Philco, Milan Cais.

Čo sa zvuku očakávanej novinky týka, Milan Cais naznačuje, že album by mohol vychádzať z decembrového dvojsinglu Strana A, teda piesní Antikvariát a S ní: „Zatiaľ je to skôr v našich hlavách, no zhodli sme sa, že viac než gitarový blázinec by sa nám páčil electro sound 80tych rokov zachytený pohľadom súčasnosti,“ pričom Mardoša ho dopĺňa: „Hovorí sa, že revival osemdesiatych trval dlhšie, než celé osemdesiate roky. Možno by sme to mohli dotiahnuť ešte ďalej – urobiť revival tohto revivalu. Ale kto tuší, ako platňa nakoniec bude znieť? Dnes je moderný ten, kto vie, ktorý z retro zvukov je práve v kurze. To však neriešime. Berieme si, odkiaľ chceme a používame spôsobom, akým chceme.

Tata Bojs_foto_PolaroidLove

Pár nových skladieb naživo zaznelo už na jarných benefičných koncertoch Tata Bojs, ktoré sa uskutočnili 16. 4. v rámci Nočného behu pre Světlušku v pražskej Stromovce a 31. 5. v Divadle v Celetné, kde kapela odohrala už tradičný akustický koncert v rodinnej atmosfére, ktorého výťažok tentokrát podporil Nadačný fond Šestý smysl podporujúci rodiny s hendikepovanými deťmi, deti v detských domovoch a v pestúnskych rodinách.

Hlavným chodom aktuálneho koncertného menu kapely je výpravná šou pripravovaná na 12. 11. vo Fóre Karlín, kde Tata Bojs svoj nový album zároveň pokrstia. „Myslím si, že v Prahe takáto moderná koncertná sála s podobnou kapacitou už dlho chýbala. Pre nás je Forum výzvou a ďalším veľkým pražským koncertom s výpravnou scénou, ktorým občas urobíme radosť fanúšikom i sebe. Tešíme sa, že opäť raz vyskúšame nový priestor a mňa osobne láka aj príležitosť rozvinúť vlastnú fantáziu, čo sa vizuálnej podoby koncertu týka. Iné koncertné priestory to v takejto šírke neumožňujú,“ prezrádza čosi bližšie na margo pripravovaného koncertu Milan Cais.

Že to bude stáť za to naznačuje i ďalší, nemenej dôležitý fakt.  Ako Cais podotýka, ide o ten typ koncertu, na ktorý sa kapela, a predovšetkým on sám čo by autor scény, chystá s bezmála ročným predstihom. Tomu pochopiteľne zodpovedá aj miera nervozity: „Určitý strach a nervozitu zažívame pred každým koncertom. Pred takýmto koncertom je ale nervozita ešte väčšia. Po mesiacoch tvrdej driny totiž všetko smeruje k jednému okamihu.“ A Mardoša s typickým vtipom dodáva: „Ja bývam na koncertoch nervózny aj za iné kapely. Či to všetko zvládnu a tak. Preto som na tých vlastných nervóznejší o to viac!

Tata-Bojs_Forum-Karlin

Zdroj: Soul For Show / Supraphon 2015
Foto: Soul For Show / Supraphon 2015