TEMNÉ MIESTA: Minulosť je minulosťou… Pokým ťa nedostihne.

Sedemročná Libby Day (Charlize Theron) prežila ako jediná brutálne vyvraždenie svojej rodiny. Matka a sestry boli zmasakrované počas rituálneho satanského obradu priamo pred jej očami. Za strašný zločin bol na základe Libbyinho svedectva odsúdený na doživotie jej brat Ben.

O 25 rokov neskôr.

Na Libby sa obráti spolok Kill Club, ktorý prešetruje známe zločiny. Núti ju prehodnotiť udalosti onej noci a znovu otvoriť kapitolu života, ku ktorej sa už nikdy nechcela vrátiť. Na povrch vychádzajú skutočnosti, ktoré vnášajú do jej  pôvodnej výpovede trhliny.

Libby začína pochybovať o tom, čo ako dieťa videla. Otvára hlboko pochované spomienky na tragickú minulosť.

Mysteriózny thriller Temné miesta je adaptáciou knižného bestselleru slávnej spisovateľky Gillian Flynn. Tou prvou bola rafinovaná  kriminálna dráma, ktorú poznáme pod názvom Stratené dievča (GONE GIRL).

V hlavnej úlohe exceluje držiteľka Oscara za film Monštrum, Charlize Theron (Hancock, Celebrity, Lúpež po taliansky, Prometheus, Mad Max).

Premiéra: 18.6.2015
Originálny názov: DARK PLACES
Produkcia: Francúzsko, USA
Formát: 2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital
Zvuk: 5.1
Žáner: mysteriózny thriller
Minutáž: 104 minút
Prístupnosť: MP 15
Réžia: Gilles Paquet-Brenner
Scenár: Gilles Paquet-Brenner
Hudba: Philippe Rombi
Kamera: Barry Ackroyd
Hrajú: Charlize Theron, Christina Hendricks, Nicholas Hoult, Chloe Moretz a iní
www.magicbox.sk/film/?id=158

Facebook: magic box slovakia: „Rada prevraciam kamene a pozerám sa pod ne. Mám to v povahe. Preto som chcela byť reportérka, aj keď som sa na takúto prácu nehodila. Chcela som skúmať kde sa v ľuďoch berie násilie a čo ich podnecuje k extrémnemu správaniu ako môžu takéto situácie ľudí zbližovať.“ Gillian Flynn

Film Temné miesta, ktorý vznikol podľa knižnej predlohy Dark places od Gillian Flynn odhaľuje skutočnú skazenosť ľudí, je plný čudných postáv, ktoré pripomínajú postavy z filmov Davida Lyncha.

_DSC9216.NEF

Tridsiatnička Libby Day /Charlize Theron/ sa vracia do detstva, do dňa keď bola svedkom vyvraždenia svojej rodiny. Hrôzostrašný útpk prežila iba ona a jej starší brat  Ben. Masaker sa odohral na americkom vidieku, v tom čase plnom chudoby, predsudkov, alkoholizmu a rôznych foriem zneužívania. Libby vtedy iba ako sedemročná dostala svojou výpoveďou do väzenia svojho staršieho brata, ktorý bol očividne pod vplyvom satanizmu. Temné miesta pripomínajú atmosféru satanskej paniky, ktorá v 80-tych rokoch minulého storočia zachvátila Spojené štáty. Kresťanskí fundamentalisti vtedy za hoci najnevinnejšou udalosťou videli zámer satanistov. Médiá nestáli bokom a pri každej príležitosti vírili paniku. Rodičom, ktorí sledovali horory hrozilo, že im úrady odoberú deti. Vytvorila sa všeobecná paranoja, že skladby mnohých hudobníkov obsahujú satanské odkazy. Stačilo si ich prehrať odzadu. Autorka knihy, podľa ktorej je film natočený v takejto atmosfére vyrastala. Každý podozrieval každého.

Hlavná hrdinka filmu Libby / Charlize Theron / odporuje stereotypu malej hrdinky, akú znej urobili médiá. Je zlá a nevrlá. Je vydedenec. V príliš mladom veku dostala rýchlokurz zla. Žije z finančných darov ľudí, ktorým bolo ľúto malej siroty. Peniaze jej dochádzajú a hrozí, že sa bude musieť zamestnať. Aby prišla k financiám prijme ponuku výstredného klubu amatérskych kriminalistov, ktorí medzi sebou riešia a vyšetrujú vraždy. Členovia klubu majú pre Libby šokujúce tvrdenie. Sú presvedčení, že jej brat Ben je nevinný a bol neprávom odsúdený práve na základe jej výpovede. Libby sa teda ako dieťa podieľala na justičnom omyle.

Stále existujú komunity, ktoré fascinujú všeobecne známe prípady vrážd. Niektorí z členov si zvyknú k osobám, ktoré v prípadoch figurovali vytvoriť osobný vzťah. Tieto komunity a vzťahy k zavraždeným, pozostalým alebo vrahom fascinovali aj autorku knižnej predlohy.

_DSC7274.NEF

Vo filme hrajú významnú rolu médiá, ktoré čakajú na senzáciu a na zúčastnených neberú žiadne ohľady. Nechávajú ich za sebou a príbehy si prispôsobujú tak, aby boli čo najškandalóznejšie  a najviac sedeli chuti čitateľov. Celková atmosféra v spoločnosti neprispieva k objektívnosti, čo sa prejaví aj u právnika, ktorý cielene smeruje Libbinu výpoveď.

„V živote som prežila veľmi traumatickú udalosť, ktorá paradoxne prispela k tomu aká som dnes. Moja postava Libby prechádza presne tým, čím som si prešla aj ja sama. Hoci moja situácia bola trochu odlišná. V našej rodine nešlo o úmyselnú vraždu, ale zabitie v sebaobrane kedy matka zastrelila otca po tom ako ju napadol. Trvalo veľa rokov kým som sa s touto udalosťou ako tak vyrovnala. Vedela som, že sa takéto veci ľuďom dejú, ale nemyslela som si, že sa to môže stať aj mne.“ povedala Charlize Theron pre francúzsku TF1.

Všetky tri romány Flynnovej dobili prvé priečky rebríčkov bestsellerov New York Times – po Ostrých predmetoch (2006) a Temných miestach (2009) mu niekoľko týždňov kraľovalo Stratené dievča (2012). Spolu s filmom vychádza kniha TEMNÉ MIESTA – v predaji o 29. mája 2015.

Temne miesta_Screen

Zdroj: Magic Box Slovakia, s.r.o.