Terminator Genisys.

Budúcnosť nie je daná! Skynet neskladá zbrane a stále sa snaží odvrátiť svoju záhubu pred ľudským odporom a to za každú cenu sa pokúša nalomiť váhy osudu na svoju stranu. Ľudská hrozba je čoraz silnejšia a získava v tomto nerovnom boji prevahu.

Už niekoľko krát sa budúcnosť po ľudskom zásahu zmenila, čím sa súdni deň neustále posúva. Skynet je zahnaný do kúta a tak vysiela strojom času do minulosti presnejšie do roku 1984 svoj tromf nového robota Terminátora T-800 aby zvrátil sled času. Do minulosti sa vracia aj Kyle Reese (Jai Courtney) aby ochránil Sarah Connor (Emilia Clarke), po príchode ho ale čaká pár nečakaných prekvapení…

Series T-800 Robot in Terminator Genisys from Paramount Pictures and Skydance Productions.

Legenda akčného žánru Arnold Schwarzenegger sa po dlhšej dobe vracia k svojej najslávnejšej úlohe a opäť jej vládne a rázne si toto účinkovanie užíva. Aj keď sa jeho postava už dostáva pri mladších hercoch mierne do úzadia, tak dokáže každým svojím výstupom upútať a strhnúť pozornosť, či už pri akčných scénach alebo aj pri tých úsmevných odľahčených. Séria Terminátor sa z drsného sci-fi thrilleru postupne pretransformovala skôr do akčnej popcorňovej zábavy ale sériu to nijak zvlášť nenaštrbí, lebo dejovo ide stále o pútavú záležistosť a popularita tejto značky netrpí. Tento nový diel sa dá uznať ako regulárny piaty diel, aj keď v podstate v každom novom diely máme nové obsadenie ústredných postáv, ktoré sa dá ospravedlniť neustálim cestovaním v čase čím sa narúša sled udalostí, čím môže nastať aj iná podobizeň postáv, záleží na každom ako to vstrebá.

t5

Terminator Genisys je v určitom uhle pohľadu taká rekapitulácia všetkých dielov čo sme doteraz videli, najviac sa ale napája na prvé dva diely od Jamesa Camerona, ktorým samozrejme nemôže priamo konkurovať nakoľko ide o vrchol filmárčiny v danom žánri. Tento Terminátor slúži ako príjemné spomienkové retro, ktoré ubieha ako na bežiacom páse až sa nám z cestovania v čase môže zamotať hlava, čo je len dobre, lebo nejde o žiadnu všednú zápletku čím si film v plnom rozsahu užijete na viac pozretí aby ste si všetky súvislosti mohli pospájať, je toho fakt dosť.

Left to right: Jason Clarke plays John Connor and Jai Courtney plays Kyle Reese in TERMINATOR GENISYS from Paramount Pictures and Skydance Productions.

Spočiatku bol veľký strašiak filmu omladené obsadenie nie príliš ospevovaných hercov. Najviac bilo do očí meno Jai Courtney, ten prevažne v každej úlohe pôsobil ako herecké drevo, k tomu krehká Emilia Clarke ako bojovníčka Sarah Connor, no človek si až povzdychol čo len môžu nastvárať za paseku. Všetko nasvedčovalo tomu, že títo herci vo svojich úlohách prepadnú a nakoniec prekvapili, ustáli to a aj keď nepodávajú žiadne životné výkony presvedčili a utiahli svoje party. Obavy ale prinášal aj na prvý pohľad nesympatický herec Jason Clarke ako John Connor ale ten si vie akosi v týchto blockbusteroch nájsť to svoje správne miesto, polohu a zapasovať, bol ako nevyspytateľní chameleón, lišiak, temný tieň. A popri tomto obsadení, sme tu mali „starého“ dobrého T-800 Arnolda Schwarzeneggera, ten je ako vždy čerešnička na torte, jeho robotické úšklebky ani po x-krát nestrácali na váhe, rovnako tak aj jeho hefty vždy pobavili.

Emilia Clarke plays Sarah Connor in TERMINATOR GENISYS from Paramount Pictures and Skydance Productions.

Akčná a triková stránka je opäť ozdobou filmu a okrem tak trochu prestrelenej scény pri naháňačkách na vrtuľníkoch, čo odkazovalo na tretí diel zo série, sme tu mali všetko čo treba, súboje robotov mali grády a pri týchto scénach nechýbalo potrebné napätie, všetko zaobalené v efektnom 3D, ktoré v danom žánri robí len o kus lepší dojem. Pokračovanie mal v rukách režisér Alan Taylor (Thor: Temný svet) a treba uznať že sa vo vysokorozpočtovkách udomácňuje a zastal si svojho remesla, univerzum Terminátora rozšíril v dobrom svetle, už len dúfať že pokiaľ prídu ďalšie pokračovania tak posunú dej o kúsok ďalej a udržia si veľmi dobrú úroveň ako predchádzajúce diely.

terminator_genisys_banner

Hodnotenie filmu: 80%
Komerčný ohlas Terminátor Genisys (k 1.11.2015):
Originálny názov: Terminátor Genisys
Rozpočet: $155 miliónov
Otvárací víkend v USA: $27,018,486
Tržby v USA: $89,760,956
Tržby mimo USA: $350,842,581 (najlepší výsledok bol z Číny zo sumou $112,800,000)
Tržby Celosvetovo: $440,603,537

V Slovenských kinách od: 09.07.2015
Na DVD a Blu-ray od: 18.11.2015

vychádza aj pekná edícia k filmu:

142599_front

Terminator Genisys – sběratelské balení s lebkou (3D+2D+Bonus 3xBD) SteelBook

pre porovnanie:
Terminátor (1984) zarobil Celosvetovo: $78,371,200 (Rozpočet: $6,4 milióna)
Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991) zarobil Celosvetovo: $519,843,345 (Rozpočet: $102 miliónov)
Terminátor 3: Vzbura strojov (2003) zarobil Celosvetovo: $433,371,112 (Rozpočet: $200 miliónov)
Terminator Salvation (2009) zarobil Celosvetovo: $371,353,001 (Rozpočet: $200 miliónov)
Terminátor Genisys (2015) zarobil Celosvetovo: $440,603,537 (Rozpočet: $155 miliónov)

Napísal: Matúš Gajdošech

maximusfilm