Tisíce divákov a stovky predstavení. Divadlo elledanse oslavuje 5. narodeniny!

Viac ako 20-tisíc divákov a viac ako 550 podujatí. Taká je bilancia na konte Divadla elledanse v Bratislave. Zajtra oslavuje piate narodeniny.

Jediná stála tanečná scéna na Slovensku otvorila svoje brány v roku 2007. Sídlom elledanse sa stal historický objekt bývalého bitúnku na Miletičovej ulici. Zakladateľke divadla, známej a oceňovanej choreografke Šárke Ondrišovej, sa ho podarilo premeniť na profesionálne divadlo a tanečnú školu.

„Vchod do elledanse vtedy vyzeral ako stará garážová brána. Keď ste vošli do budovy, vstúpili ste do obrovskej mláky alebo ste sa otreli o pleseň, ktorá trčala zo steny. Jednoducho, bol to starý bitúnok so všetkým, čo k tomu patrí, aj s mierne strašidelnou atmosférou,“ zaspomínala umelecká riaditeľka elledanse Ondrišová.

O päťročnej vytrvalosti pri stavaní divadla od základov, zostavovaní programu aj sprievodných podujatí, svedčia aj štatistiky: viac ako 1500 dní otvorených divadlu a tanečnej škole počas 5 divadelných sezón, 20-tisíc návštevníkov, 550 podujatí, tri najvýznamnejšie divadelné ocenenia na Slovensku, vyvesených toľko plagátov, že by zabrali plochu 500 metrov štvorcových, vypratých 240 práčok s kostýmami a stovky metrov látky minutých na kostýmy.

elledanse vytvorilo každú divadelnú sezónu aspoň jedno vlastné pôvodné tanečné predstavenie, ktoré zožalo úspech u divákov aj odbornej kritiky. Na úvod aktuálnej šiestej sezóny malo premiéru činoherno-tanečné predstavenie Dlhá noc, ktoré napísal aj zrežíroval známy dramatik a zakladateľ divadla GUnaGu Viliam Klimáček, v hlavných úlohách sa predstavili herci Csongor Kassai a Viktor Horján. Za ostatné roky má elledanse na konte originálne tanečné inscenácie Voda na vode, Quadrans, Silent snow, Pocta kravám a Canto Hondo, hlboká pieseň o nej…, ktoré s aplauzom predviedlo aj na medzinárodných festivaloch a zahraničných pódiách v Českej republike, v Poľsku či v Maďarsku. Hosťovalo aj na najvýznamnejších kultúrnych podujatiach na Slovensku – na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra, Dotyky a spojenia v Martine či na najväčšom letnom festivale Pohoda.

„Hneď na začiatku nás postretlo veľmi šťastné obdobie. Predstavenie, s ktorým sme urobili „malú“ dieru do „malého“ slovenského divadelného sveta, bolo Canto Hondo, hlboká pieseň o nej… s Csongorom Kassaiom v hlavnej úlohe. V roku 2008 sme zaň získali tri divadelné ocenenia sezóny DOSKY. Bolo to veľké prekvapenie! Tešíme sa z toho dodnes,“ povedala Ondrišová. Canto Hondo získalo cenu za najlepšiu inscenáciu sezóny, za najlepšiu réžiu aj najlepšiu scénickú hudbu. Ondrišová získala aj Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2008.

Divadlo elledanse má aj svoj stály tanečný súbor. A vyniká ním v rámci celej Európy. „elledanse company je skupina ozajstných nadšencov. Sú to ľudia, ktorí normálne na plný úväzok pracujú na rôznych pozíciách – od kriminalistky, IT manažéra, cez reštaurátorku až po profesora matematiky. Vo svojom voľnom čase pravidelne štyrikrát v týždni trénujú, berú si dovolenky, keď naštudovávame novú vec alebo zájazdujeme, účinkujú za symbolický honorár… Skvelí ľudia, čo milujú tanec! Spoluprácou s nimi vzniklo niekoľko úžasných predstavení. Myslím, že tento ansámbel nemá európsku obdobu, pretože títo amatérski tanečníci podávajú výkony na profesionálnej úrovni,“ povedala Ondrišová.

elledanse žije tancom a divadlom od rána do večera. Tanečná škola praská vo švíkoch, za päťročnú existenciu ju navštevuje viac ako 250 žiakov a študentov od 3, 5-ročných detí až po seniorov. Celoročne ponúka kurzy moderného, ľudového, muzikálového aj džezového tanca, klasického baletu či hip-hopu. „Súčasný tanec našiel práve u nás svoju domovskú scénu – či už na divadelných alebo na školských doskách,“ zdôraznila Ondrišová.

Medzi jednu z populárnych aktivít patrí Tanec v uliciach, keď tanečníci aj žiaci predvádzajú svoje umenie verejnosti. „Pre tých, ktorí nemajú odvahu prísť sa pozrieť na pohybové divadlo, prinášame tanec do mesta. Takto sa nám podarilo získať nemálo divákov, ktorí zistili, že sa im súčasný tanec páči a že sa ho netreba báť,“ vysvetlila Ondrišová.

elledanse sa však nevenuje len tancu, ale dvere otvára najrôznejších kultúrnym podujatiam – výstavám, koncertom, workshopom, filmovým premietaniam, diskusiám či detským táborom. „Snažíme sa prilákať ľudí, aby sa toto miesto stalo nielen komunitným, ale najmä kultúrnym miestom pre Bratislavčanov,“ uzavrela.

Svoje prvé okrúhle narodeniny si elledanse pripomína fotografickou výstavou 5 rokov v elledanse by Noro Knap. Koláže prevedú diváka päťročnicou na doskách elledanse, ukážu top inscenácie jednotlivých sezón divadla, aj tanečníkov, ktorých súbor vychoval.

Aktuálne informácie o elledanse sledujte aj na našej internetovej stránke www.elledanse.sk a našej Facebookovej stránke https://www.facebook.com/divadlo.elledanse.

Za svoju existenciu a päť rokov vďačí elledanse najmä spoločnosti Danicon a. s. a domu T&D, ktoré nás finančne podporujú a obrovskej kope vynaloženej energie všetkých našich spolupracovníkov. Bez nich by vízia alternatívneho divadla zostala v rovine krásneho, ale nenaplneného sna.

Zdroj: elledanse