Titulnú pesničku k filmu PIATA LOĎ Kde sa slzy berú zložila, otextovala a naspievala KATARZIA!

Titulnú pesničku k novému slovenskému film PIATA LOĎ Kde sa slzy berú zložila, otextovala a naspievala Katarzia, vokály robil Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Je to jej prvá spolupráca pre film. Katarzia si z príbehu filmu vybrala tému – keď deti majú deti. Pesnička, ktorá sa nahrávala a mixovala v štúdiách v Prahe a Bratislave pod vedením Mateja Hlaváča, je aj súčasťou traileru k filmu a do rozhlasového vysielania ju nasadili: Rádio_FM, Rádio Devín a Český rozhlas Radio Wave. Snímka režisérky Ivety Grófovej bude mať svetovú premiéru na áčkovom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, do slovenských kín sa film dostane približne mesiac nato, 16. marca 2017.

K vytvoreniu titulnej piesne som nemohla nájsť vhodnejšiu autorku. Katka Kubošiová Katarzia má jedinečnú schopnosť písať originálne a zaujímavé texty a to je presne to, čo som potrebovala. Na základe jednoduchého zadania vytvorila nádherný text, ktorý filmu pristane. V spojení s autorom celej hudobnej stránky filmu Piata loď Matejom Hlaváčom, ktorý titulnú pieseň zaranžoval a postrážil hudobnú produkciu nahrávky, vznikla originálna a silná skladba, ktorú som sa rozhodla použiť aj v traileri k filmu,“ povedala k spolupráci režisérka Iveta Grófová. Jej najnovší film vznikol na motívy úspešného rovnomenného románu slovenskej autorky Moniky Kompaníkovej v produkčnej spoločnosti Hulapa film.

Katarzia ocenila film najmä pre prácu režisérky s hercami, jej cit pre jemnosť a „neumelosť“ a o to bola radšej, že sa môže stať súčasťou projektu.  „Pre mňa bola (z príbehu filmu) dôležitá linka nedospelých ľudí, ktorí majú deti v období, kedy sú ešte sami deťmi. U niekoho to však môže byť aj po tridsiatke, no je to menej pravdepodobné. Premýšľala som dramaturgicky nad tým, ako vyextrahovať celý dej do niekoľkých veršov, s pokusom o zachovanie poetiky. Keďže väčšina mojej doterajšej tvorby obsahovala početné množstvo slov, bolo pre mňa výzvou skresať princíp práce s textom vo forme rapu na minimalistickejšie riadky,“ opísala proces tvorby Katarzia.

Pieseň sa nahrávala na prelome rokov v štúdiu Beloud v Prahe a v bratislavskom hudobnom štúdiu LVGNC, kde sa robil aj mix pesničky. Okrem verzie pre rádiá vznikol špeciálny mix piesne pre kiná a diváci filmu Piata loď si ju budú môcť vychutnať aj v závere filmu. Pesnička znie aj v traileri

k snímke, ktorý sa dá vidieť aj na oficiálnom facebookovom profile filmu a na internetovej stránke  www.filmpiatalod.sk

 

Hudobný producent a aranžér piesne je Matej Hlaváč, ktorý je autorom aj filmovej hudby a spolu s Tobiášom Potočným je aj autorom sounddesignu k Piatej lodi.  Matej s Katarziou sa rozhodli osloviť zaujímavých hudobníkov: Vladimír Mikláš (gitara), Marek Minárik (basgitara), Adam Koller (bicie), Ján Šiška (violončelo).

Chceli sme, aby tá pieseň nadviazala na úspešný album Katarzie Agnostika a preto sme oslovili takých špičkových muzikantov. Súčasne sme chceli, aby tá pieseň bola aj niečím iná, aby každý hneď nepovedal, áno, to je Katarzia, to je z tej Agnostiky. Preto som hľadal hudobné prvky, ktoré ponesú aj rukopis hudby z filmu Piata loď.  Režisérka Iveta mala požiadavku, aby zvuk nahrávky pripomínal vodné vlny, akoby tá hudba na nich plávala a tak sme začali plávať v jazere fantázie ako v Katkinom texte. Je úžasné, že som dostal voľnú ruku a neostal hudobne spútaný mainstreamom, aj keď viem, že si takáto hudba bude hľadať cestu k poslucháčom asi ťažšie,“  povedal Matej Hlaváč, ktorý spolu s Katarziou chceli urobiť dynamickú nahrávku so živými hudobnými nástrojmi, kde by bol cítiť osobný vklad hudobníkov a nie len syntetické zvuky. Matej si pochvaľoval tvorivú a profesionálnu spoluprácu s každým, kto sa na vzniku piesne podieľal; rovnako tak aj Katarzia. „Táto práca bola pre mňa nová v tom, že skladba musela sedieť na obraz, bolo niekoľko technických požiadaviek a predstáv, tešila som sa, že môžem získať novú skúsenosť. Zároveň som vstupovala do projektu ako absolventka filmovej scenáristiky a dramaturgie, takže som mohla koncepčne uvažovať nad textom a atmosférou so skúsenosťami a vedomosťami o filme a na chvíľu sa mi zdalo, že predsa len o tom niečo viem. To ma, samozrejme, do hodiny prešlo,“ dodala.

 

Krátke video z nahrávania titulnej piesne Kde sa slzy berú:

V piatok 13. januára 2017 zverejnil prestížny Medzinárodný festival Berlinale zoznam filmov, ktoré uvedie v rámci súťaže Generation Kplus a figuruje v ňom práve Piata loď ako jediná slovenská snímka. Predchádzajúci dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.

Hlavnú postavu filmu, malú Jarku, si zahrala vtedy len desaťročná Vanessa Szamuhelová z Bratislavy. Jej kamaráta Kristiána stvárnil Matúš Bačišin z Vranova nad Topľou, Jarkinu mamu hrá mladá speváčka z Košíc Katarína Kamencová a jej mamu stvárnila česká herečka Johanna Tesařová. Za kamerou filmu Piata loď stála mladá kameramanka Denisa Buranová, ktorá spolu s režisérkou dala snímke výrazný výtvarný charakter. Pod scenár k filmu sa podpísali Marek Leščák a Iveta Grófová.

Slovensko-česko-maďarský film prinesie do slovenských kín distribútor CinemArt SK. Film vznikol v slovenskej spoločnosti Hulapa film, v koprodukcii s českým partnerom Endorfilm a maďarským partnerom Katapult Film. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – MediaBratislavský samosprávny kraj.

Zdroj: bARSdobrýchýr