Tomáš Kočko opět boduje v Evropě!

Tomáš Kočko a jeho Orchestr se svojí doposud poslední deskou Velesu bodují v evropském žebříčku WORLD MUSIC CHARTS EUROPE. Po velmi dlouhé době se opět podařilo někomu z ČR zaujmout evropské rádiové DJ natolik, že ho svými hlasy posunuli do první desítky této prestižní hitparády.

Mám obrovskou radost! Jedna věc je dostat se do TOP 20 a druhá – udržet se i další měsíc. Navíc ten skok! Desátá příčka! S autorským albem – paráda,“ neskrývá radost Tomáš Kočko.

Tomas_Kocko_2

Publicisté a DJ, kteří sestavují evropskou hitparádu WMCE, pravidelně vybírají z více než dvou stovek alb. Deváté řadové album Tomáše Kočka se objevilo v tomto žebříčku již minulý měsíc a to na devatenáctém místě, což byl odrazový můstek pro aktuální desáté místo. Prestižní desítka albu sluší a značí, že Velesu má co nabídnout nejen posluchačům v ČR. Žebříček WMCE sestavuje každý měsíc 46 předních world music publicistů a DJ z 24 evropských zemí, kteří prezentují WMCE v evropských radiích. Více na https://www.wmce.de.

Tomáš Kočko se během posledního roku nevěnoval jen nahrávání alba Velesu. Ihned po vydání alba začali práce na dokončení dramatizace Vančurovy pohádky Kubula a Kuba Kubikula. Premiéra se uskuteční v listopadu 2016 v divadle Radost Brno a Tomáš Kočko si nyní kromě režie a hudby, vzal na starosti i scénář.„Práce na dětském představení pro mě není žádnou novinkou. Představení Kubula a Kuba Kubikula je moje třetí režie pro divadlo Radost. Nová pro mne byla práce na scénáři, v předchozích případech jsem připravoval hudbu a pak režii na již hotový scénář. Připravit si takto představení je pro mě skvělá ikdyž časově náročná zkušenost. Navíc to bylo velmi náročné skloubit s nahráváním našeho alba. Proto jsem se ihned po dokončení Velesu vrhnul na toto divadelní představení.“ Pokud by jste ale nyní nakoukli do playlistu, zjistíte že ve sluchátkách Tomášovi nezní hudba pro děti. Vystřídala ji energická nebo také se dá říct ohnivá hudba maďarské kapely CimbalimBand. A jak přiznává Tomáš, „nasávám atmosféru přece jen pro nás trochu odlišného přístupu k lidové hudbě. Důvod je prostý, dostali jsme nabídku od CimbalimBandu nahrát novou společnou desku.“ Jestli ke společnému nahrávání nakonec dojde není zatím stoprocentní, ale prolnutí moravského a maďarského pohledu na použití cimbálu a dalších tradičních nástrojů se nyní plánuje na rok 2017.

TKO_foto_m

Perličkou dění okolo Tomáše Kočka, je zpráva o patronství beskydské části projektu Česká divočina https://www.ceskadivocina.cz/. Navíc tomáš Kočko připravuje Velesu Tour. Vrcholem nepochybně bude speciální koncert a křest alba 19.10. v brněnském Sono Centru.

Bio:
Tomáš Kočko & ORCHESTR jsou dvojnásobnými držiteli ceny Anděl za album roku. Jejich Poplór bodoval v prestižní TOP 20 Europian World Music Charts, album Do kamene tesané aneb Ondráš se stalo předobrazem polského divadelního představení Ondraszek – pan Łysej Góry. Se svou muzikou inspirovanou tradiční moravskou hudbou koncertují Tomáš Kočko & ORCHESTR v Evropě od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových. Zatímco jejich první album – Horní chlapci – je folkovým holdem valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi, aktuální CD – Velesu – přináší pestrou fúzi žánrů pevně ukotvenou v odkazu moravské tradiční hudby.  A v rozpětí mezi těmito alby najdete tvorbu tohoto jedinečného seskupení.

https://www.kocko.cz/
https://www.indies.eu/

velesu-front

Zdroj: Indies Scope