Travis, Kelis, Seasick Steve aj Ukrajinská národná Filharmónia na festivale Pohoda 2014!

Jedna z najúspešnejších britských gitaroviek Travis, americká speváčka Kelis a bluesový gitarista Seasick Steve sú ďalšími potvrdenými menami v programe letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2014.

Osemnásty ročník trenčianskeho festivalu otvorí slávnostný koncert Symfonického orchestra Ukrajinskej národnej filharmónie. Toto hudobné teleso vzniklo v roku 1995 a postupne sa prepracovalo na najrešpektovanejší orchester svojho druhu na Ukrajine a medzi jeden z najlepších symfonických orchestrov vo východnej Európe. Na Bažant Pohode odohrajú Ukrajinci pod vedením rešpektovaného dirigenta Romana Kofmana Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Karpatský koncert pre Orchester. „Nie je nám jedno, čo sa deje na Ukrajine a sme hrdí, že náš festival otvorí práve ukrajinská filharmónia. Vážime si, že orchester prijal našu ponuku, koncert uzavrie záverečná časť Musorgského Obrázkov z výstavy – Veľká brána Kyjevská,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Do Trenčína sa po piatich rokoch vráti skupina Travis. „Travis mali u nás hrať v roku 2009, žiaľ, koncert nemohli odohrať pre nešťastie, ktoré sa na festivale stalo v sobotu 18. júla. Chceli sa na festival vrátiť a je symbolické, že sa tak stane päť rokov od tejto smutnej udalosti,“ vysvetľuje Michal Kaščák.

Skupina vznikla v škótskom Glasgowe v roku 1990 a postupne sa prepracovala medzi najrešpektovanejšie mená na Britských ostrovoch, inšpirovala kapely ako Coldplay či Keane a predala vyše osem miliónov albumov. Dvakrát získala Brit Awards pre najlepšiu britskú skupinu, jej dva albumy The Man WhoThe Invisible Band dobyli UK Charts. Travis je skvelá festivalová kapela s množstvom melodických pesničiek a silných hitov, ako napríklad Turn, Why Does It Always Rain On Me, Sing, Closer či Coming Around. Zatiaľ posledný, siedmy album Where You Stand vyšiel vlani v auguste a dočkal sa len vysoko pozitívnych recenzií. Album vyšiel po päťročnej nahrávacej prestávke, o ktorej basák Dougie Payne hovorí: „Ste mimo tak dlho, ako treba. Až pocítite hlad a túžbu vrátiť sa, rovnakú, akú ste cítili úplne na začiatku.“ Frontman skupiny Fran Healy dodáva: „Keď ste členom skupiny, ste ním navždy – je to životná záležitosť. Pre mňa je to ako rodina.“

Na trenčianskom letisku sa predstaví aj Američanka Kelis Rogers, vystupujúca pod menom Kelis, označovaná svojho času za jednu z najlepších speváčok r´n´b. Neskôr nahrala vynikajúci dance-popový album a len tento týždeň jej vyšla prvá nahrávka na rešpektovanom labeli Ninja Tune, ktorou vzdáva hold čiernej hudbe Ameriky, najmä funky a soulu. Ako napísali v článku na populárnom americkom blogu Grantland, „Kelis je príliš originálna a príliš eklektická, aby sa dala niekam zaradiť. Je priekopníčkou nových štýlov, jej záľuba v nových zvukoch však nie je žiadnou vrtkavosťou, ale jej neustálou potrebou ísť vpred a vyvíjať sa,“ píše sa v článku, ktorý nazýva Kelis hudobným všežravcom. Práve jej čerstvý album sa volá Food a ide skutočne o lahodný pokrm. Nečudo, Kelis sa okrem speváckej kariéry venuje aj vareniu a má svoj vlastný rad omáčok. Pestrofarebný je nielen jej príbeh, ale aj pesničky, a v neposlednom rade aj extravagantné róby a účesy.

Príbeh ďalšieho z účinkujúcich Bažant Pohody 2014, Stevena Genea Wolda, vystupujúceho pod menom Seasick Steve, je ako celovečerný trhák. Ocenenie Mojo Award pre Objav roka získal, až keď mal 66 rokov! Narodil sa v roku 1941 v Kalifornii, v trinástich ušiel z domu, túlal sa, živil sa ako pastier, drevorubač či nádenný robotník na farmách, hrával po krčmách a baroch na gitarách, ktoré si vyrábal sám a z čohokoľvek, od debničiek, plechoviek až po krompáče. Svoju prvú nahrávku vydal až v roku 2006, keď sa po všetkých potulkách konečne usadil v Nórsku. O rok na to mu vyšiel druhý album Dog House Music, ktorý ho doslova katapultoval na veľké pódiá, festival Glastonbury nevynímajúc. Seasick Steve, to je surové, živočíšne blues, ktoré šokuje aj očarí zároveň. Je ako soundtrack k beatnickým príbehom, hudba ku knihám Jacka Kerouaca, chvíľku osamelá, chvíľku divoká, no vždy s pečiatkou geniality.

Ako už organizátori festivalu avizovali dávnejšie, na Bažant Pohode 2014 sa predstaví aj výber slovenských interpretov z relácie Demovnica_FM, v ktorej dáva verejnoprávne Rádio_FM priestor mladým talentom z rôznych sfér domácej hudobnej scény. Po už skôr ohlásenej speváčke Katarzii si zahrajú v Rádio (aktívnej zóne)_FM na trenčianskom letisku aj ďalšie štyri objavy – Fúzy múzy, Gonsofús, Millhouse a Tante Else.

Detské talenty predstaví medzinárodný projekt ((superar)), ktorý funguje už vo viac ako 30 krajinách a začína sa udomácňovať aj na Slovensku. Jeho cieľom je rozvíjať záujem o hudbu pod vedením profesionálov u detí z rôznych prostredí, vrátane tých najchudobnejších. Od júna minulého roku sa v prvom slovenskom detskom zbore ((superar)) venuje dvadsiatka detí z Banskej Štiavnice a okolia pravidelnej výučbe spevu, hudobnej výchovy a hlasovej techniky, a zároveň získava sebadôveru, schopnosť tímovej spolupráce a rešpekt k rôznorodosti. Zbory, ktoré by mali v najbližšom čase pribudnúť aj v ďalších slovenských mestách, sú tak praktickou ukážkou sily a krásy rôznorodosti – jazykovej, etnickej, náboženskej či kultúrnej, a vytvárajú tak základ porozumenia k tomu, akú spoločnosť chceme spoluvytvárať. Vďaka podpore Nadácie otvorenej spoločnosti vystúpi tento zbor aj na trenčianskom festivale.

Festival Bažant Pohoda sa tento rok uskutoční 10. až 12. júla na trenčianskom letisku. Vstupenky za 89 eur sú stále k dispozícii na stránke organizátora shop.pohodafestival.sk, u autorizovaných predajcov a v sieti Ticketportal, predávajú sa aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, lístky na parkovanie osobných automobilov aj karavanov.

Doteraz potvrdení účinkujúci: Kraftwerk 3D, Travis, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure Live, Kelis, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Modeselektor DJ set, Theo Parrish Live, Azealia Banks, Mr. Scruff, Mount Kimbie, The Afghan Whigs, Band of Skulls, Gilles Peterson´s Sonzeira DJ Set, Fatoumata Diawara + Roberto Fonseca, Seasick Steve, Ukrajinská národná filharmónia, The Selecter, Tune-yards, The Correspondents, Brandt Brauer Frick, Brandt Brauer Frick Ensemble, Jambinai, A Tribe Called Red, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Juana Molina, Manu Delago Handmade, When Saints Go Machine, Jupiter & Okwess International, Tricot, Molotov Jukebox, Chinawoman, East India Youth, Sun Ra Centennial Dream Arkestra, Preservation Hall Jazz Band, Seward, Lucy Rose, Bemet, Deap Vally, Putan Club, Pig Ignerents, Money For Rope, LolaMarsh, Repetitor, Broke, Analogik, Helfer, A Moving Sound, Oratnitza, Silent Disco, WWW Neurobeat + Pavel Fajt, Banjo Band Ivana Mládka, Agon Orchestra, Never Sol, Vložte kočku, Esazlesa, Bachtale Apsa, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, Jana Kirschner, Vec + Valihora, Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson, Korben Dallas, Vrbovskí víťazi, Autumnist, Talkshow, Čad, Herzog Herzog, The Global Optimistic, Bad Mojo & Michael Priest, Katarzia, Škvíry & Spoje, ((superar)).

www.pohodafestival.sk
https://www.facebook.com/pohoda.festival

Zdroj: Pohoda Festival s. r. o.