Turbo – Daj nitro a choď o preteky s vetrom.

Zasnení slimák Turbo je súťaživý, chce závodiť, sníva o veľkých veciach, ktoré sa mu ale nemôžu splniť, nevzdáva sa a neustále trénuje aby zvýšil svoju rýchlosť. Neraz zachádza aj za svoje hranice a tak občas hazarduje zo svojím životom, čo sa mu nakoniec stane osudným, keď je po určitých okolnostiach vtiahnutý nasávacím systémom do vytuningovaného auta.

Šlamastiku nakoniec prežíva, táto chvíľa mu mení život, jeho schopnosti naberajú nový smer, jeho zrýchlenie je odrazu neuveriteľné až nekontrólovateľné, na nové zdatnosti si rýchlo zvyká a dokonca strháva svojou šikovnosťou manévrovania aj okolie, teraz už jeho sny naberajú na reálnosti, jeho smer je teraz Indianapolis 500.

TURBO

O filme: Rok plný závodov nekončí a po tohtoročných prestrelených cestných banditoch v Rýchlo a Zbesilo 6 (Fast & Furious 6) a výbornom dramatickom filme z F1 Rivali (Rush) tu máme oddychovku Turbo, kde pre zmenu máme klasické americké ľavotočivé preteky na trati v Indianapolise osviežené pre zmenu závodníkom slimákom. V podstate tou najmenej pravdepodobnou zvieracou voľbou v podobe závodenia.

Ale zmena je život a tak dostáva na prezentáciu v animovanej rozprávke aj slimák, lebo zvieracia ríša je beztak dosť obľúbenou témou pre vytváranie nekonvenčných bezbariérových rozprávok, ktoré nepoznajú hraníc, tak prečo by sa nenatočila rozprávka o týchto malých „pomalých“ drobcoch.

Turbo

A aj keď na prvý pohľad ide o dosť absurdnú tému, treba oceniť prístup tvorcov a uznať že vytvorili, veľmi hravú a zábavnú oddychovku, kde okrem výborných humorných vsuviek, zapôsobí aj úžasné animačné prevedenie hýriace nápaditosťou a účelovým 3D efektom, ktorý sa dá užiť hlavne pri závodoch.

Turbo ma jednoduchší príbeh a ide v podobne hravom zábavnom a roztomilom trende ako Madagaskar, či Doba ľadová, takže je zameraní skôr pre to najmladšie publikum ale pobaviť sa na ňom môže každý, kto má chuť sa v kine uvoľniť a poriadne zasmiať.

TURBO

Hodnotenie filmu: 80%
Originálny názov filmu: Turbo
Komerčný ohlas filmu Turbo (k 3.11.2013):
Rozpočet: $135 miliónov
Otvárací víkend v USA: $21,312,625
Tržby v USA: $82,807,215
Tržby mimo USA: $184,800,000
Tržby Celosvetovo: $267,607,215

V Slovenských kinách od 17.10.2013

Turbo (1)

Napísal: Matúš Gajdošech