UKRAJINSKÁ KAPELA ZAPASKA: “SLOVÁCI PRE NÁS SPRAVILI VIAC AKO KTOKOĽVEK INÝ”.

Ukrajinskí pesničkári a skladatelia Pavlo Nechytajlo a Jana Špačinská spolu žijú, koncertujú a vydávajú albumy v zoskupení Zapaska od roku 2009. Ich príbeh je pozoruhodne podobný a prepojený s kapelou Longital a Slnko Records, pod značkou ktorého v týchto dňoch vydávajú svoju štúdiovku Pomalu. Po Ivane Mer, Longital Suita a Nanym Hudákovi ide v poradí o štvrtý album (hyper)aktívneho slovenského vydavateľstva v tomto roku.

“Máme veľké šťastie, že poznáme Shinu a Dana (členov Longital a Slnko Records) už viac ako päť rokov. Za ten čas pre nás spravili viac ako ktokoľvek iný. Sú ako naši hudobní rodičia. To, akým spôsobom so svojou kapelou pracujú a koncertujú, je pre nás veľkou inšpiráciou,” hovorí ukrajinské duo, ktoré si prešlo relatívne podobným aranžérskym vývojom ako ich slovenské hudobné vzory – od looperov k akustickému zvuku. Neskôr sa však vrátilo k dream popu a folkovým melódiám s urbánnou rytmikou.

Zapaska_W Production

Nová nahrávka Pomalu je pre Pavla a Janu experimentom aj vďaka premiérovej spolupráci s producentom Alexom Kramerom, ktorý obohatil a trochu zjemnil surový minimalistický zvuk kapely. “Alex hral dôležitú úlohu pri nahrávaní ale aj živých vystúpeniach. Je to náš tretí člen skupiny,” hovorí Pavlo. Album vznikal v priebehu dvoch rokov, pričom prvý singel “Školiarska” Zapasku dostal dokonca do zoznamu najlepších skladieb roku 2014 podľa prestížneho spravodajského kanálu Euronews medzi Azealiu Banks, Ty Segalla či tUnE yArDs. Ich ostatné video “Vikna Vidchynyty” bolo zverejnené pred dvoma týždňami.

Ako sa teda kozmopolitná Zapaska, ktorá je jednou z najaktívnejšie koncertujúcich ukrajinských kapiel, dostane tak blízko k našej scéne? So svojou hudbou skupina navštívila kluby, divadlá, menšie aj väčšie festivaly, lode, byty či bunkre doma, v Rumusku, Bielorusku, Švédsku a Holandsku. Ale k Slovensku cíti zvláštne spojenie.

“S Pavlom a Janou sme sa zoznámili na koncerte v Čechách v pražskom klube Kaštan, ktorý chcel Zapaske organizovať koncert a hľadal k nim vhodnú kapelu. Oslovil nás, nám sa tá idea zapáčila a so Zapaskou sme si ihneď padli do oka, lebo sú to skvelí ľudia a navyše sme zistili, že naše príbehy sú si v mnohom podobné. Následne sme viackrát spolu koncertovali doma aj na Ukrajine a keď v roku 2013 u nich vypukla kríza a nemali kde vydať svoj album, tak skončili u nás. Logicky pokračujeme vo vydávaní aj ich čerstvej nahrávky Pomalu,“ približuje ukrajinsko-slovenský príbeh vydavateľka Shina.

“Milujeme novú slovenskú hudbu! Hlavne Katarziu, Longital, Bad Karma Boy a Monikino Kino. Dúfame, že ich čoskoro uvidíme hrať na Ukrajine. Z česko-slovenskej scény sme zatiaľ okrem Longitalu spolupracovali a koncertovali aj s českými Kuzmich Orchestra a DVA. Tešíme sa opäť na koncerty u vás,” zakončujú svoje rozprávanie Pavlo a Jana.

Zapaska web: https://zapaskamusic.com
Zapaska Facebook: https://www.facebook.com/zapaska

Zdroj: Slnko Records