V Cannes bude tento rok súťažiť aj krátky film vyrobený v slovenskej koprodukcii.

Semaine de la Critique (slovensky Medzinárodný týždeň kritikov), najstaršia paralelná súťažná sekcia filmového festivalu v Cannes vybrala do súťaže desiatich krátkych filmov aj animovaný film Superbia. Film mladej talentovanej maďarskej režisérky Lucy Tóth je vyrobený v slovenskej koprodukcii. Slovensko tak bude na prestížnom festivale po niekoľkých rokoch opäť zastúpené. Slovenským producentom filmu je Juraj Krasnohorský, režisér filmov Tigre v meste (2012) a X=X+1 (2009).

Pri vyhlásení súťažných filmov francúzsky filmový kritik Charles Tesson, riaditeľ Semaine de la Critique, povedal, že Superbia, ako jediný animovaný film v súťaži, ho očaril svojou „strhujúcou orgiou farieb“. Film je výnimočný aj príbehom s poetickým odkazom na aktuálne témy rodovej rovnosti. Rozpráva o domorodých obyvateľoch surealistickej krajiny Superbia, v ktorej muži a ženy žijú v oddelených spoločnostiach, a čelia nezastaviteľným spoločenským zmenám po tom, čo sa prvý krát v dejinách objavil zmiešaný pár.

Film vznikol v maďarsko-česko-slovenskej koprodukcii a svetovú premiéru bude mať na festivale v Cannes už v máji. Na jeseň môžeme očakávať aj jeho premiéru v slovenských artových kinách.

Fotografie: www.artichoke.sk/wp-content/uploads/2016/04/SUPERBIA-STILLS.zip

O režisérke filmu: Luca Tóth študovala na Vysokej Škole Umenia a Dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti a na Royal College of Art v Londýne. Za svoj magisterský film The Age of Curious získala niekoľko prestížnych ocenení: Cenu poroty v Annecy aj Špeciálne uznanie v Štutgarde. The Age of Curious – https://www.imdb.com/title/tt3906734/?ref_=nm_flmg_dr_1

superbia

Producenti: Maďarsko: FAKT Visual Lab Kft, producent Péter Benjámin Lukács, www.vimeo.com/fakt13 Česká Republika: MAUR Film, producent Martin Vandas, www.maurfilm.com Slovensko: Artichoke, producent Juraj Krasnohorsky, www.artichoke.sk O slovenskom producentovi: Juraj Krasnohorský je slovenský režisér, scenárista a producent v spoločnosti Artichoke. Debutoval v roku 2009 krátkym filmom X=X+1 a v roku 2012 sa v slovenských kinách premietal jeho celovečerný film Tigre v meste.

Link na stránku slovenského koproducenta: https://www.artichoke.sk/

Zdroj: ARTICHOKE film production