V Piešťanoch sa predstaví nový Dolan, Jarmusch, Dumont, Allen a tiež autentický dokument o Beatles!

11. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany aj tento rok prináša kolekciu nových snímok osvedčených režisérov svetového formátu. Diváci festivalu budú mať jedinečnú príležitosť vidieť kvalitné diela, ktoré boli uvedené na nedávnych svetových festivaloch a budú môcť posúdiť umelecký posun tvorcov.

Zoskupenie filmov je opätovne rôznorodé. Prichádzajú mladé talenty ako aj tzv. filmoví veteráni. K zástupcom mladej generácie patrí quebecký režisér Xavier Dolan so svojím filmom Je to iba koniec sveta (Juste la fin du monde, 2016). Na minulom ročníku Cinematiku bol v rámci sekcie Kinema Choice odprezentovaný jeho nezabudnuteľný film Mami! (Mommy, 2014), za ktorý získal aj Cenu divákov. Snímka Je to iba koniec sveta rozpráva príbeh mladého spisovateľa vracajúceho sa po dvanástich rokoch do rodného mesta. Svojim najbližším prichádza oznámiť, že umiera. Pre komplikované a vypäté vzťahy medzi jednotlivými členmi rodiny stretnutie nedopadne podľa očakávania. Film získal na festivale v Cannes v roku 2016 Veľkú cenu a Cenu ekumenickej poroty.

Ostrieľaný režisér Jim Jarmusch prichádza po svojskej upírskej romanci Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive, 2013), v predpremiére uvedenej pred troma rokmi práve na Cinematiku, s filmom Paterson. Hrdinom filmu je mladý vodič autobusu menom Paterson, ktorý žije v meste Paterson v americkom štáte New Jersey. Jeho denná trasa pozostávajúca zo šoférovania autobusu, rozhovorov s manželkou Laurou, ako aj z venčenia psa Marvina so zastávkou v miestnom bare na jedno pivo, Jeho život sa rytmicky opakuje. Avšak popri každodennej rutine Paterson stíha písať aj básne. Jarmusch predostiera divákovi neobyčajne pôvabný, nenápadne obyčajný a skvelo zrežírovaný príbeh.

Na rozdiel od Jarmuschovho filmu sa nová snímka francúzskeho režiséra Bruna Dumonta odohráva na počiatku 20. storočia. Dumonta si diváci Cinematiku určite pamätajú z 10. ročníka festivalu, kedy bola premietnutá jeho štvordielna televízna mini séria Malý Quinquin (P’tit Quinquin, 2014). Režisérova najnovšia snímka Ospalá zátoka (Ma Loute, 2016) si zachováva podobné originálne videnie sveta. Film nás prenesie do leta roku 1910 na pláže Channel Coast, kde sa zoznámime s dvoma rodinami z rôzneho sociálneho prostredia. Dej filmu sa sústreďuje na milostné vzplanutie medzi rybárskym chlapcom Ma Loutom a mladou šľachtičnou Billie. Snímke dominuje režisérova jedinečná schopnosť doviesť komické situácie do absurdného konca, kde zmätok a mystifikácia doľahnú na obe rodiny a otrasú ich základmi.

Kolumbijský režisér Ciro Guerra vo svojom najnovšom filme Objatie hada (El abrazo de la serpiente, 2015) predstavuje vizuálne aj tematicky podmanivý svet Amazónie. Čiernobiela snímka približuje rodiace sa priateľstvo medzi posledným amazonským šamanom Karamakate a dvoma bádateľmi, ktorí spoločne už štyridsať rokov pátrajú po posvätnej liečivej rastline. Film bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film.

Podobne pútavý dej ponúka aj nemecký film Sebastiana Schippera Victoria (Victoria, 2015). Schipper si za protagonistku svojho diela vybral mladú Španielku, ktorá sa v Berlíne zoznámi s partiou štyroch neznámych mužov. Nočné dobrodružstvo nakrútené na jeden záber sa však čoskoro mení na nočnú moru. Film bol ocenený na festivale v Berlíne.

Divákov MFF Cinematik čaká aj sekcia Zvláštne uvedenie. Medzi najväčšie lákadlá aktuálneho ročníka určite patrí exkluzívna predpremiéra nového filmu najznámejšieho newyorského neurotika Woodyho Allena Café Society. Allen príbeh zasadil do 30. rokov minulého storočia. Hlavnou postavou je mladý Bobby Dorman utekajúci pred rodinnými problémami do Hollywoodu, kde sa zamestná ako poslíček vo filmových štúdiách. Popri tom ako sa snaží presadiť v novom zamestnaní, nachádza lásku.

wasp2015_day_06-0490.CR2
wasp2015_day_06-0490.CR2

Dej komorne ladenej kriminálky Matka (Ema, 2016) režisérky Kadri Kõusaar je zasadený do malého estónskeho mestečka. Hlavnou postavou je päťdesiatnička Ema, ktorá zápasí s neľahkým životným osudom. Jej dospelý syn, ktorý bol za nejasných okolností postrelený, zostáva v kóme. Ema celý svoj čas venuje pátraniu po tom, čo sa vlastne stalo. Na festivale bude možné stretnúť aj scenáristku tohto silného minimalistického filmu.

Britská snímka Vojna proti všetkým (War on Everyone) sa zameriava na dvojicu skorumpovaných policajtov v meste Albuquerque v Novom Mexiku. Muži zákona falošne obviňujú a vydierajú zločincov. Počas svojej práce sa dozvedia jedno temné tajomstvo jedného z vydieraných. Zrazu sa pre nich štandardný prípad stáva veľmi osobným. Anglicko-írskeho režiséra Johna Michaela McDonagha si diváci Cinematiku určite pamätajú spred dvoch rokov, kedy jeho film Kalvária zožal veľký úspech a zvíťazil v diváckom hlasovaní o najlepší film.

V distribučnej premiére bude uvedený aj dokumentárny film Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years. Dokument prezentuje známu kapelu cez neznámy príbeh. Prináša kompiláciu záberov z čias, kedy boli The Beatles na výslní a absolvovali šnúru koncertov po celom svete.

11.MFF Cinematik sa uskutoční tradične v Piešťanoch v dňoch od 13. do 18. septembra 2016.

Akreditácie na festival Cinematik si môžete zakúpiť už dnes na stránke www.cinematik.sk.

Cinematik2016_posterA2_press

Zdroj: Cinematik