V zajatí démonov – Príchod pekelných síl v tej najdesivejšej forme.

„Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami.“ Rok 1971, rodina Perronových sa sťahuje do nového príbytku na Rhode Island, ich počiatočná výhodná kúpa sa postupne ale mení na peklo.

Tajomný dom vypúšťa na povrch postupne svoje tajomstvá. Každá prichádzajúca noc je čoraz desivejšia, záhadnejšia, temnejšia. O spánku v tomto dome sa už ani nedá hovoriť, rodina je v koncoch, nevedia si rady, nemajú kam odísť, ich posledné financie padli práve na tento nešťastný príbytok. Posledná možnosť je Ed a Lorraine Warrenoví, takzvaní lovci prekliatých vecí, ktorý sa venujú abnormálnym prípadom, ich skúsenosti môžu túto rodinu zachrániť ale nebude to vôbec ľahké zákerný démon žijúci v schátralom dome sa len tak nevzdá…

THE CONJURING

O filme: Fenomenálny horror Vyháňač diabla(The Exorcist,1973) dostal konečne poriadku konkurenciu! Áno dokonca aj v dnešnej dobe, keď sa na nás valia s každej strany tuctové horrory, bez kúska originálneho nápadu, z okukanými tuctovými scénami, sa nájde občas aj dokonale spracovaný film v tomto žánri a tým prekvapením nie len tohto roka ale asi aj posledného desaťročia sa stáva práve V zajatí démonov. Dá sa povedať že od Šiestého zmyslu(The Sixth Sense,1999), ktorý donútil divaka hltať dej zo zatajeným dychom tu nebola rovnocennejšia konkurencia.

Osobne som sám neveril, že by som si mohol ešte niekedy plnými dúškami vychutnať horror, ktorý za posledné roky prešiel transformáciou, keď sa už moc nedbá na príbeh ale skôr sa zakladá na tom ako ďaleko dokážu tvorcovia zájsť v ponuke nechutností. A práve režisér James Wan ktorý rozbehol štýlový krvavý trend filmov Saw: Hra o prežitie(2004) a jeho nespočetných napodobnín, kde zachádzal do nechutných krajností ale dokázal k tomu ponúknuť aj dusnú atmosféru a príbeh plný prekvapení, sa vracia v plnej sile a svoje skúseností maximálne zúžitkuje práve v spomínanom V zajatí démonov. Film uznaní kritikou, nadšenými reakciami publika a tým pádom aj veľkým komerčným úspechom. A netrvá ani dlho a už do kín prichádza jeho ďalší horror Insidious: Kapitola 2, ktorý by nemal tiež zaostávať za očakávaniami.

IMG_0278.dng

Príbeh filmu V zajatí démonov sa nesie v tradícii horrorov práve zo 70.rokov minulého storočia, keď v kinách šokovali a desili snímky ako spomínaný Vyháňač diabla, či Prichádza Satan!(The Omen, 1976). Príbeh je krok po kroku budovaný na tajomnej atmosfére, citeľne spracovaný do danej doby vrátane kamerových filtrov, poctivo sú predstavené hlavné postavy, dobre vytipovaný herci, hlavne skúsený Patrick Wilson a Vera Farmiga v úlohách takzvaných vyháňačov zla Eda a Lorraine Warrenovích dokážu dostať zo seba to najlepšie, čím zintenzívnia mrazivý pocit z príbehu, príbeh stále graduje, prináša jednú desivú scénu za druhou, takže publikum sleduje príbeh so zatajeným dychom a keď treba tak miestami príde k dosiahnutiu väčšieho prežitku aj nejaká ta účelová lakačka a toto všetko v doprovode podmanivého strašidelného zvuku. Treba spomenúť aj nápaditú vizuálnu stránku, keď kamera je použitá na snímanie z tých najneobvyklejších uhlov, napríklad pár krát tu máme 180stupnové zábery z vrchu na unikajúci postavu, prípadne zaujímavé snímanie kamery z pohľadu vystrašenej postavy dievčaťa keď ide skontrólovať čo je skryté pod posteľou, film je ako mozaika poskladaná aj z vedľajších zaujímavých prvkov ako napríklad démonická bábika Annabell, ktorej stačí už len samotný výzor na slušné vystrašenie a tým to samozrejme nekončí. Takže pre tých čo chcú na vlastnej koži zažiť v kine dusnú horrorovú atmosféru, tak je tento film ten najlepší možný výber.

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: The Conjuring
Komerčný ohlas filmu V zajatí démonov (k 15.9.2013):
Rozpočet: $20 miliónov
Otvárací víkend v USA: $41,855,326
Tržby v USA: $135,403,544
Tržby mimo USA: $135,200,000
Tržby Celosvetovo: $270,603,544

Poznámka: Momentálne po veľkých úspechoch v horrore natáča režisér James Wan po dôvere štúdia Universal ďalšie pokračovanie Rychlo a zbesilo 7, takže sa máme určite na čo tešiť.

V Slovenských kinách od 29.8.2013

V zajatí démonov (1)

Napísal: Matúš Gajdošech