Veronika Šikulová v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava.

Koncom septembra si Veronika Šikulová prezvala v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava (MDPOH) ocenenie Anasoft litera za svoju knihu Medzerový plod. Pár dní pred Vianocami sa do divadla opäť vráti. Tentoraz na autorské čítanie a besedu, ktorá bude 15. decembra o 18.00 h v Galérii pod divadlom, čiže v bývalom CO kryte.

Počas literárneho večera sa bude s Veronikou Šikulovou zhovárať Tina Čorná. Dozviete sa zaujímavosti z jej aktuálnej tvorby, ale aj čosi viac o víťaznej knihe Medzerový plod, o ktorej odborná porota literárnej ceny Anasoft litera povedala, že ide o „vyzreté literárne dielo, ktoré sa vyznačuje vitalitou a lyrizmom nezvyčajnej intenzity. Autorka v nej ponúka nesentimentálny príbeh tichého odchádzania blízkej osoby. Veronika Šikulová sa prejavuje ako suverénna majsterka slova. Jej príbeh je naplnený citlivosťou voči zdanlivo jednoduchým veciam života, citlivosťou, ktorá hlboko zasahuje do vedomia súčasníka“.

Popri hovorenom slove zaznie aj hudba, o ktorú sa postará Ján Slávik z Moyzesovho kvarteta. Organizátormi podujatia sú Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) a literárna cena Anasoft litera.

Veronika-Sikulova_autorka-foto-Anasoft-litera_Gabriela-Zigova-2

Zaujímavý priestor bývalého CO krytu, kam ste sa donedávna mohli dostať len výnimočne, sa premenil na kultúrny svet, kde okrem literárnych čítačiek uvidíte aj zaujímavé výstavy. V súčasnosti tu môžete vidieť diela nekonvenčného sochára Luba Mikleho pod názvom The Mental Underground. Vďaka osobitému rukopisu v monumentálnej soche a intervenciách do verejného priestoru sú jeho práce známe aj za hranicami Slovenska. Výstava je v Galérii pod divadlom predĺžená až do 20. decembra.

Mestské divadlo ponúka zázemie pre divadelné predstavenia, významné spoločenské udalosti, koncerty či tanečné vystúpenia. Nový rozmer divadla priniesol práve multifunkčný priestor v bývalom CO kryte – Galéria pod divadlom. Ďalším programovým spestrením  by malo byť aj hovorené slovo – literárne čítania a diskusie na rôzne témy, ktoré plánuje divadlo uvádzať pravidelne od budúceho roka.

Názov podujatia: Čítačky v Mestskom divadle: Veronika Šikulová
Hudobný hosť: Ján Slávik (Moyzesovo kvarteto)
Dátum: 15. december 2015, 18.00 h
Miesto konania: Galéria pod divadlom (bývalý CO kryt pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava)

MDPOH funguje ako umelecká scéna BKIS od roku 2009. Od začiatku sa snažilo začleniť medzi ostatné bratislavské divadlá tak, aby na svojich doskách prinášalo zaujímavé predstavenia z celého Slovenska, ale i českých susedov. Výrazné zastúpenie v programe MDPOH majú okrem hosťujúcich predstavení aj domáce divadelné tituly. Od roku 2010 divadlo uviedlo na svojich doskách spolu 13 premiér.

Zdroj: MDPOH