World Music Festival Bratislava bude opäť v septembri.

Minulý rok sa konal prvý ročník podujatia nazvaného World Music Festival Bratislava. Koncerty slovenských skupín, konferencia, ktorá priblížila zaujímavú hudobnú scénu a kultúrne dedičstvo Slovenska, ako aj sprievodné podujatia mali veľmi dobrý ohlas medzi domácimi divákmi i zahraničnými odborníkmi. Jeho organizátori oznámili, že druhé pokračovanie sa plánuje na 21. – 24. septembra 2017.

Festival ponúkne nielen množstvo hudobných zážitkov na viacerých pódiách, ale aj pestrý program, zameraný na všetky vekové kategórie. Okrem koncertov tu nájdete aj folklórny tanečný dom, verejné diskusie na témy súvisiace s umením, množstvo sprievodných akcií i odbornú konferenciu.

Jednou z úloh festivalu je predstaviť najlepšie slovenské skupiny. Tento rok nebude chýbať populárna Banda, ktorá predstaví skladby z nového, v poradí tretieho albumu. Do jeho nahrávania sa členovia Bandy pustili  po skončení úspešnej televíznej show Zem spieva, v ktorej sa Betka Lukáčová a Samo Smetana predstavili ako sympatickí porotcovia. Na festivale vystúpi aj „rádiohlavami“ ovenčená Katarína Máliková či skupina Ľudové Mladistvá, zástupcovia najmladšej generácie slovenskej world music scény.

Tohtoročnou novinkou bude Open Call, výzva určená začínajúcim, ale aj skúseným hudobníkom zo Slovenska. Festivalová porota vyberie interpretov, ktorí dostanú šancu vystúpiť pred zahraničnými odborníkmi a širšou verejnosťou. Cieľom výzvy je nielen predstaviť slovenské skupiny, ale tiež podporiť nové talenty na tejto scéne. Partnermi v tejto snahe bude aj Rádio FM a Rádio Devín. Bude to v poradí už tretia showcase prehliadka world music u nás. Z tej predošlej si slovenských hudobníkov vybrali dramaturgovia festivalov Colours of Ostrava, Etnokraków, aj Iboga Valencia.

Obyvatelia a návštevníci Bratislavy budú mať možnosť vidieť a počuť počas festivalu nielen domácich, ale aj kvalitných zahraničných hudobníkov. Tí vystúpia na rôznych pódiách, no hlavným lákadlom bude galakoncert v sobotu 23. septembra.

Prvou potvrdenou zahraničnou kapelou je zoskupenie Mec Yek. Táto úspešná skupina vznikla v roku 1999 v Belgicku, kde je veľký záujem domácich hudobníkov o rozmanitú hudbu kultúr z rôznych končín sveta. Jedným z nich je aj Piet Maris zo skupiny Jaune Toujours. Tento veľký priaznivec rómskej hudby už v 90-tych rokoch pravidelne cestoval na Slovensko, kde sa učil piesne od rómskych muzikantov. Keď neskôr sestry Katka a Milka Pohlodkové emigrovali z východného Slovenska do Belgicka a stretli sa tam s Pietom a jeho skupinou, bolo rozhodnuté. Okrem Jaune Toujours vznikla aj kapela Mec Yek, a Katka s Milkou sa stali jej sólovými speváčkami.

Mec Yek hrávajú nielen v Belgicku, ale aj v mnohých iných krajinách Európy. V ich repertoári nájdete temperamentné rómske piesne, ale napríklad aj cover-verziu skladby od Amy Winehouse. Ich druhý album Super Diver City (2015) sa dostal do top európskych rebríčkov za rok 2015. V septembri 2017 ich čaká premiérové vystúpenie na Slovensku práve na World Music Festivale Bratislava.

Vlaňajší prvý ročník festivalu zožal množstvo pozitívnych ohlasov medzi návštevníkmi z domova i zo zahraničia. Povzbudivým výsledkom a zároveň pre organizátorov aj záväzkom, je prijatie bratislavského podujatia do Európskeho fóra festivalov (European Forum of Worldwide Music Festivals – EFWMF).

Aký bude tento ročník a novinky o pripravovanom programe nájdu záujemcovia na webovej stránke festivalu worldmusicfestival.sk.

Festival je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a z grantov Bratislavského Samosprávneho Kraja, Stredoeurópskej Nadácie, Grantového programu hlavného mesta SR a ďalších.

Zdroj: PR WMFB