World Music Festival Bratislava uzatvára domáci line-up.

Už len dvanásť dní zostáva slovenským interpretom world music, ak chcú reagovať na otvorenú výzvu, ktorú vyhlásili organizátori festivalu. Do 1. júla majú ešte šancu podať si prihlášku umelci, ktorí by chceli vystúpiť na medzinárodnom World Music Festivale Bratislava. V line-upe showcase prehliadky, ktorá sa bude konať v rámci festivalu od 22. do 23. septembra, zostali ešte miesta pre dvoch účinkujúcich.

Usporiadatelia festivalu – platforma World Music from Slovakia (WOMUSK), Amity, o.z., a mediálni partneri festivalu – Rádio Devín a Rádio_FM, sa tohto roku rozhodli okrem vopred oslovených účinkujúcich dať priestor aj ďalším umelcom na základe tzv. „voľnej karty“. Na výzvu sa môžu prihlásiť cez internetovú stránku festivalu aktívni profesionálni hudobníci, ktorí sú presvedčení, že hrajú world music. Dvoch z nich, ktorí sa najviac hodia do dramaturgie festivalu, vyberie päťčlenná porota v zložení: hudobná vedkyňa Ľubica Zajacová Záborská (WOMUSK), hudobná vedkyňa, hudobníčka a rozhlasová redaktorka Alžbeta Lukáčová (skupina Banda), etnomuzikologička, hudobníčka a rozhlasová redaktorka Jana Ambrózová (Katedra etnológie a folkloristiky na Filozofickej fakulte UKF v Nitre), Rasťo Andris (Rádio Devín) a Vladimír Potančok (Rádio_FM).

Vybrané skupiny alebo sólisti budú mať šancu hrať na rovnakých pódiách ako doteraz potvrdení umelci: Banda, Katarína Máliková a ansambel, Ľudové Mladistvá, či zahraniční hostia – skupina Kaláscima z Talianska, dvojica Renaud Garcia-Fons (Francúzsko) a Derya Türkan (Turecko), Mec Yek (Belgicko) a Joanna Slowińska (Poľsko). Okrem toho sa môžu zúčastniť na odbornej konferencii v rámci festivalu, kde budú prítomní profesionáli z hudobného priemyslu, promotéri a hudobní publicisti zo Slovenska aj zahraničia. Bonusom k tomu všetkému bude, že vybrané skupiny alebo sólisti dostanú exkluzívny priestor aj na vlnách Rádia_FM a Rádia Devín v plánovanom spoločnom vysielaní a koncerte. Navyše platforma WOMUSK ponúkne spoluprácu pri prezentovaní vybraných interpretov doma i v zahraničí, napríklad na Slovenskom stánku na celosvetovom veľtrhu WOMEX 2017, alebo vo forme výberovej kompilácie, aj so skladbami umelcov, ktorí vystúpia na festivale.

Doteraz sa prihlásilo už 16 kandidátov. Podrobnosti o tom, čo presne má obsahovať prihláška, nájdete na internetovej stránke www.worldmusicfestival.sk v časti OPEN CALL.

Držíme palce a nepremeškajte svoju šancu!

Projekt World Music Festival Bratislava je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý je Generálnym partnerom podujatia. Partnermi podujatia sú Bratislavský Samosprávny Kraj, mesto Bratislava, Stredoueurópska Nadácia, Ars Bratislavensis, Hudobný Fond, SOZA, BTB, Bratislava-Staré mesto a Národné Osvetové Centrum.

Za platformu World Music from Slovakia
Vladimír „Potkan“ Potančok, redaktor Rádia_FM