World of the Drums: Hviezdy world music sa stretnú v Bratislave!

Organizátori tohtoročného Festivalu perkusií a world music si na druhý októbrový víkend pripravili bohatý program, ktorý prinesie zvučné mená aj skromné hviezdy. Festival World of the Drums ponúkne 9. a 10. októbra hudobný jarmok plný world music, perkusií a akcií pre celú rodinu.

V tomto ročníku sa na festivale predstavia skupiny z Južného Talianska, Maďarska, Poľska, Čiech a Slovenska. Najväčším ťahákom bude skupina Officina Zoe, pochádzajúca zo Salenta. Hudobníci tejto oblasti sa venujú špecifickej ľudovej tradícii pizzica taranta. Officina Zoe je najstaršou skupinou, ktorá tento štýl s úspechom šíri vo svete. Cenami ovenčený film Sangue Vivo (2000, réžia: Edoardo Winspeare) bol inšpirovaný práve ich hudbou. V Bratislave predstavia skladby z aktuálneho albumu Mamma sirena, ktorý sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. Speváčka Szilvia Bognár z Maďarska so skupinou etNoé sa radí medzi popredné interpretky world music a ľudových piesní. Spolupracovala s takými úspešnými hviezdami ako Márta Sebestyén, Nikola Parov a Herczku Ágnes, Makám ai. Z Poľska pricestuje skupina  ŜANĜO, ktorej hudobníci sa považujú za cestovateľov v hudobnom svete. Nástrojové zloženie skupiny sa vyznačuje množstvom perkusívnych nástrojov. Všestranná multinštrumentalistka a skladateľka  Markéta Mazourová (marimba, log drum, alpské zvonce, sun drum, kalimba, djembe ai.) komponuje vlastné skladby, hrá africkú hudbu aj súčasné diela známych skladateľov. Nazývajú ju prvou dámou perkusií v Čechách.

Zo slovenských skupín si v piatok zahrá momentálne najúspešnejšia slovenská world music skupina BANDA. Ich špeciálnym hosťom bude perkusionista Eddy Portella. V sobotu sa predstavia dva slovenské projekty. Repertoár skupiny Acoustic Gangsters tvoria skladby z albumov gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera. Zostavu dopĺňa vynikajúci basgitarista Juraj Griglák a perkusionista Dino de Valeria. Ponúknu skladby inšpirované flamencom, tangom, ale aj bluesovou a bluegrassovou hudbou. Špeciálnymi hosťami festivalu budú rómski súrodenci Martina a František Ďuďoví, ktorí sú vo svojej rodnej obci Soľ hviezdami. Objavila ich etnologička Jana Belišová: „Tým, že nevidia, nie sú pokazení svetom. Z ich spevu cítiť čistotu, úprimnosť, ale aj radosť. Majú silnú charizmu.“ Účinkovali v projekte AfterPhurikane , o ktorom český hudobný kritik Petr Dorůžka napísal: „Kým rómska hudba sa často stáva predmetom rutinných, komerčne úspešných fúzií, autori tohto projektu sa vybrali nevychodenou cestou. Niektoré skladby majú charakter intímnej výpovede, iné sú komornými dialógmi medzi hlasmi a nástrojmi, ktoré sa aj v dnešnom veľmi členitom hudobnom svete stretávajú len vzácne.“ Martinka a Ferko Ďuďoví sa stali v roku 2015 senzáciou festivalu Crossroads Krakow.

„World Music pre nás znamená hudbu bez hraníc, ktorá istým spôsobom prekonáva bariéry v dorozumievaní a zaužívané stereotypy vo vnímaní umenia. Je postavená na rešpektovaní tradície, ale nie je obmedzovaná tradičnými formami. Vo world music len zriedka nájdete komerčné megahviezdy. Veľmi často však ide o ľudí, ktorí sú verní svojej slobode, filozofii a vášni pre hudbu. Vo world music platí dvojnásobne, že ide o univerzálny hudobný spôsob komunikácie. Práve v tomto žánri sa stierajú hranice medzi národmi a krajinami. Prekonávanie izolácie, inšpirácia inými kultúrami a zároveň rešpektovanie vlastných koreňov je hybnou silou world music. Dodáva jej osobitosť a jedinečnosť. Našou snahou je viac zapojiť Slovensko do diania v tejto oblasti. Prinášať zaujímavých umelcov a odborníkov na Slovensko a predstaviť zaujímavé projekty, ktoré vznikli u nás,“ uviedla organizátorka a riaditeľka festivalu Jarmila Vlčková.

Na festivale nebude ani tento rok chýbať populárny drumcircle, tanečné vystúpenia a obľúbený workshop bubnovania pre deti. Festival sa ukončí v sobotu afterpárty v Nu Spirit Clube.

Vstupné v predpredaji:
Piatok: 11 EURO, Sobota:13 EURO
DVOJDŇOVÁ PERMANENTKA: 21 EURO
https://predpredaj.zoznam.sk/en/event/4359/world-of-the-drums–festival-perkusii
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21328

World of the Drums
Festival perkusií a world music
9.-10. október 2015,
DK Ružinov, Bratislava
Viac info. www.shiraz.sk

PIATOK:
19:00 hl. program:
Tortola Drums
Markéta Mazourová (CZ)
Szilvia Bognár & etNoe (HU)
Banda (SK) feat. Eddy Portella

SOBOTA:
10:00 hRaVé bubnovanie pre deti a rodičov, vstup voľný (vedie Tono Guth- Rytmika)
17:00 Drumcircle (vedie Tono Guth- Rytmika)
18:00 hl. program:
Acoustic Gangsters (SK)
Martina a František Ďuďoví (SK)
Ŝanĝo (PL)
workshop pizzica taranta (Etno Dance)
Officina ZOE (I)
23:00 Afterpárty

WOD.Poster.A3.indd

Zdroj: PR Festivalu perkusií a world music