Začína nová éra prešovského Amfiteátra.

Po minuloročných základných úpravách a podujatiach Dobrý Festival a Miss Prešov začali na prešovskom kultúrnom stánku ďalšie práce a situácia sa zlepšuje. Amfiteáter dostal novú bránu, prebehnú úpravy terénu, dokončuje sa zázemie pre umelcov a hygienické zariadenie pre návštevníkov. Postupne sa pripravuje hudobný a filmový program pre rok 2013.

Po dlhých desiatich rokoch, kedy prešovský Amfiteáter chátral a postupne zarastal, bolo potrebné odstrániť trojmetrový hustý porast. Doteraz sa z amfiteátra vynieslo 120 ton drevného a 200 ton ďalšieho odpadu. Nanovo bola zapojená elektrina a voda. Amfiteáter sa tak premení na pekný park s novými chodníkmi, lavičkami a osvetlením.

„Amfiteáter otvoríme pre Prešovčanov začiatkom júna 2013 a nadviažeme s časovým odstupom na letný Filmový Festival Pracujúcich, ktorý sa na amfiku konal od roku 1952 a bol dlhé roky hlavnou kultúrnou udalosťou v meste,“  hovorí súčasný správca Amfiteátra Miro Tásler. V spomínanom roku otvoril letný FFP sovietsky farebný film Nezabudnuteľný rok 1919, ktorý získal Veľkú cenu VII. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. „Pre Prešovčanov sme pripravili na tento rok premietanie niekoľkých skvelých českých a slovenských filmov,“ upresnil Miro Tásler.

Znalec miestnej kultúry Milan Országh pripomína vo svojom článku spred piatich rokov, že prešovský Amfiteáter postavili Prešovčania samotní. Prvý výkop sa uskutočnil v roku 1951, pričom neboli použité žiadne bagre alebo buldozéry, ale fúriky, lopaty a čakany. Výstavba prebiehala zväčša brigádnickým spôsobom, mladí ľudia tu pracovali v čase školských prázdnin i počas vyučovania, počas pracovných zmien i mimo nich. Definitívnu podobu dostal koncom 60-tych rokov po čiastočnej rekonštrukcii a mnohých vylepšeniach a fungoval do roku 2002.

Prešovský Amfiteáter ponúka priestor pre veľké množstvo podujatí. Počas roka 2013 sa na ňom budú premietať filmy, vráti sa sem Dobrý Festival, Miss Prešov a pribudnú ďalšie podujatia, koncerty známych interpretov a pripravuje sa tiež folkový festival. Viac o histórii a pripravovaných podujatiach sa dozviete priebežne aj na www.amfiteaterpresov.sk

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér Amfiteátra