Zatancuj si na narodeninovej Fest Anča párty.

Na prelome júna a júla bude v Žiline už po desiaty raz Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Kto na ňom už bol, dobre vie, že vo svojom programe ponúka v piatok a v sobotu okrem výborných animovaných filmov aj skvelé večerné koncerty a každú noc vám dobrú náladu navodí iný DJ. Hudba a animovaný film idú totiž ruka v ruke.  V dňoch od 29. júna do 2. júla bude v Žiline nadupaná Fest Anča narodeninová párty.

Formácia Jamka reprezentuje už skôr londýnsku než bratislavskú scénu. Aj keď niekoľko rokov pôsobí vo Veľkej Británii, stále sa považuje za člena už kultového slovenského kolektívu Urbsounds. Hudba dvojice Monika Šubrtová a Daniel Kordík v sebe spája punkovú estetiku s elektronikou, prešpikovanou noisom a technom. Neúnavne sa hrajú so zvukom pomocou digitálnych a analógových nástrojov, ku ktorému pridávajú rôzne hudobné žánre. Vyberajú sa rozličnými hudobnými cestami, ktoré však majú jedno spoločné, a tým je hudobný zážitok, na aký sa spomína ešte niekoľko dní.  

Podobne ako Isama Zing. Ak vám názov tohto slovenského interpreta nič nehovorí, neznamená to, že ho nepoznáte. Ide totiž o nový audiovizuálny projekt Jonatána Pastirčáka aka Pjoni a Michaely Chmelíčkovej (Planeta 220). Pjoni svoje meno nezmenil náhodu. Hudba Isama Zing je odrazom rôznorodosti vzájomne prepojených žánrov súčasnej elektronickej hudby. Kombinácia modulovaných field recordings s industriálnymi beatmi a krehkými melódiami nepriamo ilustruje dozvuk civilizačnej strojovosti, ktorá sa v tvorbe Isama Zing organicky rozdeľuje a znovu spája v celok skladieb. Okrem hudby sa môžete tešiť aj na delikátnu vizuálnu šou, o ktorú sa postará Michaela Chmelíčková.

O českom producentovi a zakladateľovi labelu Bükko Tapes Leošovi Hrotlovi alias HRTL sa už nejaký čas vie, že je špičkovým performerom a na modulárnom syntetizátore dokáže dekonštruovať tanečné trendy. Na koncerte vám rozvlní telo atmosférickým technom prekombinovaným s houseovými sekvenciami, ambientom alebo našlapaným electrom. Jeho hudba je tanečnou oslavou. Užili si ju už v mestách ako je Londýn, Berlín, Viedeň, Bukurešť a čoskoro si ju vychutnáte aj na Fest Anči v Žiline. Živé vystúpenia aj nahrávky HRTL sú improvizované a 100 % hardware.

Tak trochu inou šálkou kávy bude vystúpenie nemeckej mediálnej umelkyne Heidi Hörsturz. Počas svojich videoartových šou kombinuje súčasné umenie s modernou tzv. trash estetikou, noisom a širokou paletou zvukov. Stanete sa svedkami výpovede o súčasnej spoločnosti neustále poháňajúcej čas. Zaútočí na vás sexuálny trashart s masturbujúcou kybermačkou.

Hudba nebude znieť len z gramcov a hudobných nástrojov, ale aj na filmovom plátne v rámci súťažnej sekcie Anča Music Video Award. V medzinárodnej súťaži animovaných videoklipov uvidíte to najlepšie, čo vzniklo za posledné dva roky. Počas záverečného festivalového dňa sa na slávnostnom ceremoniáli v Novej synagóge dozviete meno víťaza, ktorý získa cenu Anča Music Video Award v hodnote 400 €.

Fest Anča každý rok prináša hudobný zážitok spojený s filmovou projekciou. Tentoraz uvidíte prvý dlhometrážny slovenský animovaný film Zbojník Jurko, ktorý v roku 1976 vytvoril Viktor Kubal. Po rokoch si ho pozriete nielen na veľkom plátne, ale ešte ho naživo bude sprevádzať jeden z top slovenských hudobných skladateľov a performerov Marek Piaček. Vo svojej tvorbe využíva prvky každodenného života a kultúry, alúzie na pop-music, pretvára (rozkladá a znova skladá) hudbu, ktorá je všade naokolo. Spoluzakladateľ malomestského komorného orchestra Požoň Sentimentál a Vapori del Cuore aktívne spolupracuje aj s experimentálnymi  a improvizačnými zoskupeniami Mio-Mio, don@u.com, Voise Over Noise, Skuta & Piacek, Frutti di mare a diriguje improvizačný orchester Musica falsa et ficta. Jeho hudba vyšla zatiaľ na 22 CD nosičoch.  Mohli ste ju počuť dokonca aj v rozličných filmových projektoch.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča nie je obyčajným filmovým festivalom, ale multižánrové podujatie spájajúce tvorcov animovaných diel s výtvarným svetom, vývojármi hier a samozrejme s hudbou. Vo svojom programe prináša množstvo filmov z celého sveta, stretnete tu zaujímavých hostí, naučíte sa nové veci na prednáškach, masterclassoch či kreatívnych workshopoch. A tak ako každý dobrý festival, stará sa aj o atraktívnu zábavu. Preto je program nabitý od rána až po neskorú noc, počas ktorej vás roztancujú DJ Michal Mishek & Jenal (Stereodisco.sk), Pjoni, Tomino a Myslivec a Swine Daily DJ’s.  

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

www.festanca.sk

Zdroj: FA