Zuzana Smatanová zložila veľkolepú hymnickú pieseň, ktorou vyznáva lásku rodným horám!

Skladateľka a speváčka Zuzana Smatanová prichádza s novinkou, ktorá je absolútnym unikátom! Hymnický song s názvom „Horou“ spieva s orchestrom Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca a mužským speváckym zborom. Zuzana skladbu zložila, napísala k nej text a dokonca ju aj produkovala. Veľkolepou piesňou vyjadruje lásku k slovenským horám, ktoré sú pre ňu miestom úniku pred chaosom mesta. Na nahrávke songu, ktorá vznikala osem mesiacov, spolupracovalo až 34 ľudí! Zaujala aj autorov dokumentu „Krajina bez tieňa”, ktorí si ju vybrali za titulnú pieseň k filmu. Sympatická speváčka sa už teší, ako pieseň zahrá fanúšikom na letných koncertoch.

Zuzana Smatanová predstavuje novinku – hymnickú pieseň, ktorú sama zložila a napísala k nej i text. Vyjadruje ňou lásku ku krásnej slovenskej prírode.

Zuzana Smatanová - foto Martin Ferenčík

„Bolo len otázkou času, kedy napíšem pieseň o mojej láske k lesu. Pochádzam z krásneho prostredia Súľovských skál a už od detstva bolo pre mňa prirodzené tráviť s kamarátmi čas v lese. Teraz si v ňom čistím myšlienky, liečim dušu a hľadám vnútorný pokoj vždy, keď sa vrátim z mesta. Hora je pre mňa únik z chaosu, tam cítim, že som na mieste, kde vládnu úplne iné pravidlá, ktorým by sa mal človek pokorne podriadiť,“ vraví Zuzana Smatanová.

Song „Horou“ napísala sympatická umelkyňa vo veľkom štýle. Spieva ju spolu s orchestrom Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca, ktorý je autorom aranžmá skladby a mužským speváckym zborom!

Moja predstava o tejto podobe pesničky bola jasná už keď som ju napísala. Vedela som, že v nej bude dominantný orchester a veľa vokálov, pretože vždy som chcela napísať pieseň, kde sa ozvú mohutné hlasy mužského speváckeho zboru. Do tejto piesne mi to sadlo ako uliate. V piesni sa ozvú aj originálne fujary – trombity, ktoré mi prišli nahrať štyria hráči z folklórneho súboru Javorník. Teším sa však aj na to, ako ju zahrám na koncertoch a festivaloch a ako ju prijmú fanúšikovia,dopĺňa Zuzka Smatanová. 

Novinku si všestranná umelkyňa sama dokonca aj produkovala. Teší ju, že pieseň „Horou“ sa zapáčila aj tvorcom dokumentu o slovenských lesoch, ktorí si ju vybrali za ústrednú pieseň filmu.

Zuzana Smatanová - foto Martin Ferenčík

Vždy doteraz som dohliadala na prácu producentov mojich pesničiek spoza ich chrbta, teraz som sa však rozhodla urobiť pieseň sama, čo bola pre mňa skvelá skúsenosť. Nahrávala som spolu so zvukárskou legendou Ivanom Jombíkom v jeho štúdiu a celé nám to trvalo osem mesiacov. Celkovo na piesni spolupracovalo 34 ľudí. Pieseň „Horou“ má ešte ďalší príbeh. Jeden večer mi zazvonili pri dverách dvaja páni, ktorí mi ponúkli spoluprácu na ich dokumente “Krajina bez tieňa”, aby som im napísala titulnú skladbu. Ich ponuka ma samozrejme prekvapila, pretože nemohli tušiť, že pred týždňom som dokončila pieseň s námetom, ktorý sa absolútne pre nich hodil. Nahrala som demo a dala im ho vypočuť. Nadšene ju prijali a stala sa ústrednou piesňou dokumentu, ktorý sa onedlho bude vysielať,“ dodala Zuzka Smatanová. 

Zuzana Smatanová je pop-rocková speváčka, ktorá sa narodila v obci Súľov-Hradná. Spieva po slovensky a po anglicky. Piesne si skladá sama. Kariéru odštartovala na autorskej súťaž Coca-Cola Popstar v Bratislave, ktorú vyhrala a následne nahrala svoj debutový album Entirely good. O dva roky neskôr nahrala druhý album Svet mi stúpil na nohu. Od roku 2003 sa neustále venuje hudbe. V roku 2007 absolvovala prvé turné po Slovensku. V tom istom roku vydala album Tabletky odvahy. O dva roky neskôr nasledoval dvojalbum Gemini a v roku 2011 album Dvere. V roku 2013 vyšiel v dvoch edíciách výberový album MOMENTY 2003 – 2013, na ktorom je aj pesnička „Ženy aj muži“, ktorú si Zuzka zaspievala spolu s 23 fanúšikmi. Sympatická speváčka je nositeľkou mnohých významných hudobných ocenení, medzi nimi aj 6-násobnou držiteľkou ceny Zlatý slávik ako speváčka roka. Všetky informácie o nej nájdete tu: https://zuzanasmatanova.sk/

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Martin Ferenčík