Taliansko – Rakúsky hudobno-poetický večer

Podujatie, v rámci ktorého sa hudba klaviristu a skladateľa Francesca Di Fioreho stretne vo vzájomnej interakcii s obrazmi videoumelkyne Valerie Di Matteo a s poéziou rakúskych autorov (Georg Trakl, Thomas Bernhard, Ingeborg Bachmannová, Paul Celan, Friedericke Mayröcker), ktorú bude čítať v slovenčine herečka Andrea Karnasová.

Hudobný program: Philip Glass, Francesco Di Fiore, Ryuichi Sakamoto, Michael Andrews, Douwe Eisenga

Francesco Di Fiore sa narodil v roku 1966 v Palerme. Absolvoval štúdium hudby v rodnom meste, vyštudoval odbor hry na klavíri v roku 1989.Od roku 1987 študoval komponovanie a predmety spojené s týmto odborom u majstra Eliodora Sollimu. Od roku 1990 študoval hru na čembalo na Hudobnom konzervatóriu v Palerme. Následne, v roku 1992 prehĺbil svoje znalosti vo Viedni u profesora Haralda Ossbergera.

Spolupracoval s hudobníkmi vysokého kalibru ako Giovanni Sollima, Damiano Binetti, Bruno Canino, Mario Crispi, Gliarchiensemble, William Susman, Douwe Eisenga, Neil Campbell, Matteo Sommacal, Marco Betta, Erika Tazawa, Zofo Duet, Olivia Kieffer, Robert Gutter, Trio Rospigliosi a iní.

Bol absolútnym víťazom niekoľkých národných klavírnych súťaží, medziinými v roku 1993 v rakúskom meste Horn vyhral súťaž “XV Internationales Kammermusik Festival Austria Waldviertel”.

Francesco di Fiore je autorom súčasnej hudby postmodernisticko-postminimalistického smeru. Medzi jeho dielami možno nájsť inštrumentálne skladby ako aj filmovú a scénickú hudbu. Jeho skladby často hrajú sólisti a komorné telesá svetového formátu a sú pravidelne interpretované na koncertoch po celom svete. www.francescodifiore.com