Sceénické predstavenie – MESAČNÉ SVETLO LÁSKY

Svetlo žiariacej luny, záblesk lásky, osudové jazero, nadanie mladého umelca, nesmrteľná hudobná múza, ale i dobrosrdečnosť a pretvárka. Sedem indícií, vďaka ktorým ožije na zámku Hlohovec príbeh, ktorý pred viac ako 200 rokmi odvial čas. Ten rozpovie 27. júla 2019 scénické predstavenie s názvom Mesačné svetlo lásky.

Počas poslednej júlovej soboty sa bývalé Erdödyovské sídlo vráti do obdobia roka 1801, kedy žil chudobný, ale veľmi nadaný hudobný génius Ludwig van Beethoven. Tento nemecký skladateľ flámskeho pôvodu mal učiť hudbu tri mladé šľachtičné – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však maestro Beethoven od počiatku prekáža a voči polohluchému učiteľovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu.

Odovzdá nakoniec do rúk nevďačnej aristokratky Ludwig van Beethoven svoje dielo a dovolí prefíkanej žiačke vôbec sonátu vypočuť si? Vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká slúžka Angela, gróf Jozef a jeho sestra Zuzana?

Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa na zámku Hlohovec v sobotu 27. júla 2019 o 19.30 a 21.00 hodine. Divadelne spracovaný príbeh o sonáte č. 14 cis-mol sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Samotné predstavenie o Ludwigovi van Beethovenovi bolo vybrané tematicky, nakoľko svetoznámy hudobný skladateľ, počas svojho pobytu v Piešťanoch, navštívil aj hlohovské sídlo vtedajšieho majiteľa zámku Jozefa Erdődyho.

Zámok Hlohovec

Zámok, pôvodne stredoveký hrad z 13. storočia, oficiálne označovaný ako kaštieľ, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Trojpodlažná stavba v tvare nepravidelného päťuholníka je klenotom mesta a srdcovou záležitosťou jeho obyvateľov.

Jeho história je spätá s významnými šľachtickými rodmi Thurzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov, ktorí boli poslednými majiteľmi zámku. Štyri desiatky rokov slúžil hlohovský zámok ako priestory Výchovného ústavu pre mládež v Hlohovci. Po jeho premiestnení bol objekt zámku verejnosti neprístupný. Chátral až do roku 2014, keď sa najprv dobrovoľníci z OZ Zámok Hlohovec a následne aj mesto Hlohovec pustili do práce na jeho obnove.

Od jesene 2018 je zrekonštruovaná časť budovy zámku opäť prístupná verejnosti. Návštevníkov v budúcnosti čaká stála expozícia Vlastivedného múzea, virtuálna prehliadka pôvodnej podoby zámku, galerijné priestory s aktuálnymi výstavami a nádvorie, ktoré poskytuje priestor na kultúrne podujatia. Rekonštrukčné práce naďalej pokračujú. Súčasťou zámku budú aj ďalšie expozície Vlastivedného múzea v Hlohovci, informačné centrum s kaviarňou i Hlohovský salón vín, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou hlohovského regiónu.

Zdroj: Michal Lukáč