SVETOVÁ PREMIÉRA PRELETU CEZ LONDÝNSKY TOWER BRIDGE

Rakúske duo preletelo vo wingsuitoch pozdĺž londýnskej rieky Temža a medzi dve veže historickej ikony Londýna, mosta Tower Bridge.

Zábery ako z filmu klasického Jamesa Bonda. Londýnčania dnes ráno nevedeli, či sa zobudili do natáčacieho dňa nového filmu anglickej klasiky, alebo to je fatamorgána skorého nedeľného rána. Dvaja rakúski skydiveri Marco Fürst a Marco Waltenspiel dokázali neuveriteľný kúsok, keď ako prví úspešne preleteli vo wingsuite cez ikonickú londýnsku dominantu Tower Bridge. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť.

Marco Fuerst and Marco Waltenspiel of Austria fly through Tower Bridge in London, Great Britain on May 12, 2024. // Michael Zajc / Red Bull Content Pool // SI202405120299 // Usage for editorial use only //

V nedeľu ráno približne o 5:45 Fürst a Waltenspiel zoskočili z vrtuľníka, otvorili svoj wingsuit a vzniesli sa približne 35 m nad vodu smerom k mostu Tower Bridge. Po úspešnom prelete cez medzeru mosta vystúpali do výšky 80 metrov, aby mohli otvoriť padáky, a potom riadene pristáli na určených bareloch na Temži.

Let na wingsuit obleku, ktorý trval od štartu až po prelet cez most Tower Bridge, mal približne 45 sekúnd, pričom dvojica dosiahla maximálnu rýchlosť 246 km/h.

Marco Fuerst and Marco Waltenspiel of Austria are seen after their flight through Tower Bridge in London, Great Britain on May 12, 2024. // Joerg Mitter / Red Bull Content Pool // SI202405120311 // Usage for editorial use only //

Precízna navigácia: Po zoskoku z vrtuľníka z výšky 914 metrov sa dvojica spustila nad Londýn a preletela ponad Temžu vo výške 35 metrov nad vodou medzi vežami mosta.
Vysokorýchlostný let: Dosiahli maximálnu rýchlosť 246 km/h, skok dokončili a bezpečne pristáli do 45 sekúnd.
Odborné prevedenie: Po prelete mostom dvojica vykonala zložitý manéver „flare“, aby bezpečne vystúpala a vystrelila padáky.
Dôkladná príprava: Dvojica absolvovala rozsiahly výcvik v Oxfordshire v Anglicku, ktorý zahŕňal žeriavy simulujúce rozmery mosta Tower Bridge.

Marco Fuerst and Marco Waltenspiel of Austria fly through Tower Bridge in London, Great Britain on May, 12, 2024 // Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool // SI202405120437 // Usage for editorial use only //

Marco Fürst povedal, že je nadšený:

„Cítim sa úžasne. Skok bol nádherný a všetko sa mi podarilo. Za posledných dva a pol roka sme si všetko naplánovali do detailov a mali sme tú najlepšiu prípravu a tréning. Túto cestu som si naozaj užil a som vďačný za spoluprácu s Marcom a za taký dobrý tím, ktorý nám pomohol uskutočniť náš sen.“

Jeho kolega, parašutista Marco Waltenspiel, sa k nemu pridal: „Tento jedinečný most sa nedá postaviť nanovo. Len pre tento deň, len pre túto minútu sme urobili približne 200 tréningových zoskokov. Rozdiel medzi tréningom a dnešným dňom je, samozrejme, obrovský. Nie je to bežný skok, je jedinečný. Bolo to dosť intenzívne a teraz som super šťastný. Vidieť takéto kúsky vo filmoch je jedna vec, ale urobiť to na vlastnej koži je úžasné. Mám z toho husiu kožu, len keď o tom hovorím.“

 Prípravy na tento počin sa začali v apríli 2022 a zahŕňali vybudovanie tréningového miesta v Oxfordshire v Anglicku, ktorého súčasťou boli dva žeriavy, ktoré kopírovali rozmery Tower Bridge.

Lietanie vo wingsuit obleku spôsobilo revolúciu vo svete skydivingu, pretože transformovalo vertikálny zostup na horizontálny let, po ktorom nasleduje bezpečné pristátie pomocou padáka. Fürst a Waltenspiel, členovia tímu Red Bull Skydive Team, patria medzi svetovú špičku v oblasti wingsuitov a majú rozsiahle rekordy v zoskokoch, ako napríklad let nad chorvátskym srdcovým ostrovom a ikonickou zjazdovkou „The Streif“ v rakúskom Kitzbühli.

Výška skoku (914m) sa uskutočnila z väčšej výšky ako:

  •  najvyššia budova na svete, Burj Khalifa (828 metrov)
  • 2,5-krát vyšší než Empire State Building (381 metrov)
  • 3-krát vyšší než Eiffelova veža (324 metrov)
  • 9,5-krát vyšší než Big Ben (96 metrov)

TS – Red Bull