Spisovateľ Daniel Hevier má talent aj na výtvarné umenie. Dokáže to na výstave v Galérii Starý Avion

Snáď každý malý aj dospelý čitateľ pozná diela spisovateľa Daniela Heviera. Málokto však vie, že sa už dekády venuje aj výtvarnému umeniu. Na predajnej výstave Ticho po farbách v Galérii Starý Avion na Americkom nám. 1 otvorí pomyselné dvere svojho ateliéru a odhalí niekoľko svojich obrazov, plastík a unikátnych autorských kníh. Návštevníkom Galérie budú Hevierove diela sprístupnené od 10. do 23. júna 2024. S autorom sa budú môcť stretnúť 19. júna o 18:00 na komentovanej prehliadke a 22. júna o 11.00 h na spoločnom maľovaní kriedou pred Galériou Starý Avion. 

Daniel Hevier patrí medzi najvýraznejších slovenských spisovateľov 20. a 21. storočia. Je azda najplodnejším básnikom súčasnosti pre deti aj dospelých. Jeho texty piesní pre Janu Kirschner alebo Paľa Haberu doslova zľudoveli. Dôležitá je aj Hevierova próza, či už román Kniha, ktorá sa stane, alebo poviedky. Zároveň je Daniel Hevier aj aktívnym publicistom, pedagógom, hudobníkom, kreatívcom, inovátorom, inšpirátorom a aktuálne sa snaží osloviť rôzne cieľové skupiny na sociálnych sieťach.

Okrem týchto aktivít ho vďaka výstave Ticho po farbách v Galérii Starý Avion verejnosť spozná aj ako výtvarníka. „Sme vďační a poctení. Ďakujeme za dôveru a tešíme sa, že práve v našej galérii môžu návštevníci nahliadnuť do tvorby tohto všestranne talentovaného človeka, ktorého si veľmi vážime,“ hovorí Jana Chrappová, riaditeľka Galérie.

Počas výstavy sú naplánované aj tri stretnutia s autorom. Okrem vernisáže (10. júna o 18.00 h) sa budú môcť záujemcovia osobne stretnúť s Danielom Hevierom počas komentovanej prehliadky v stredu 19.6. o 18:00 h. Ďalším podujatím bude Vezmime kriedu, sfarbime šedú, ktoré sa uskutoční v sobotu 22. júna o 11:00 h. Počas neho pokreslí Daniel Hevier s deťmi aj dospelými priestor pred Galériou Starý Avion.

Výstavu Daniela Heviera Ticho po farbách si môžu návštevníci Galérie pozrieť denne okrem nedele v pondelky, stredy, piatky a soboty od 10:00 do 14:00 h a v utorky a štvrtky od 16:30 do 19:00 h. (Výnimky: počas niektorých dní/hodín býva z dôvodu aktivít a prenájmov galéria prístupná len účastníkom konkrétnych podujatí. Utorky počas workshopu plstenia je možné výstavu navštíviť.)

Galériu je možné navštíviť aj po dohode: galeriastaryavion@gmail.com,  +421 904 107 951.
Viac informácií na www.instagram.com/galeria_stary_avion 

TS