Korzo Palackého prinesie na rušnú ulicu zážitky namiesto áut 

Najväčším podujatím projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 bude tento rok Korzo Palackého, v sobotu 22. júna. Moderný mestský trh s bohatým sprievodným programom pre všetky vekové kategórie vzniká v spolupráci s tímom Trenčín na korze. Rušnú Palackého ulicu uzatvoria pre autá a otvoria pre ľudí, aby si mohli naplno užiť jej potenciál. Viac o podujatí Korzo Palackého nájdete tu: https://www.trencin2026.sk/korzo.

Prečo práve Palackého ulica?

Palackého ulica slúži najmä na presun, dopravu a parkovanie. Aj keď sú na nej krásne budovy, významné inštitúcie a zaujímavé prevádzky, len málokto chce na nej tráviť čas. ,,Rozhodli sme sa na jeden deň otvoriť ulicu Palackého pre ľudí, aby každý mohol zažiť potenciál, ktorý v sebe skrýva. Budú mať možnosť vychutnať si moderný trh a zaujímavý program, slobodne sa po Palackého ulici prejsť, poobzerať sa a popremýšľať, ako by raz mohla vyzerať po rekonštrukcii”, vysvetľuje Lívia Gažová, manažérka projektov architektúry a verejného priestoru v tíme Trenčín 2026.

Zážitky namiesto áut

Podujatie Korzo Palackého sa bude konať na celej ulici od budovy Hotela Elizabeth až po Piaristické gymnázium J. Braneckého. „Očakávame viac ako 70 predajných stánkov, kde ľudia nájdu kvalitné a originálne výrobky od oblečenia, cez kozmetiku, po hračky a knihy,“ hovorí Zuzka Ščepková, spoluorganizátorka podujatia z tímu Trenčín na korze. „V rámci gastra sa môžete tešiť nielen na chutné jedlo v stánkoch, ale pridali sa aj prevádzky z ulice. Ľudia budú môcť ochutnať napríklad špeciálnu príchuť Korzo zmrzliny, Korzo pizzu alebo lokálne potraviny,“ vyzdvihuje Ščepková.

Spoznajte ulicu inak

Sprievodný program bude príležitosťou objavovať Palackého ulicu. Pozrieme sa aj do minulosti ulice, a to vďaka výstave historických fotografií. Mobilná aplikácia spraví z Palackého ulice interaktívne ihrisko s úlohami a hrami. Kriedami spolu dotvoríme maľbu na ceste, ktorú navrhli študenti a študentky trenčianskej Školy umeleckého priemyslu. Alebo sa ulicou pretancujeme na tanečnom workshope, ktorý spojí rôzne štýly. V stánku Inštitútu participácie Trenčín (IPT) si Palackého ulicu môže každý vyskladať sám alebo si zahrať špeciálne mestské pexeso.

Do podujatia sa zapoja aj významné inštitúcie na Palackého ulici. Verejná knižnica M. Rešetku prichystala swap detských kníh, čitáreň a hravé programovanie. Galéria M. A. Bazovského ponúkne obľúbené výtvarné dielne a interaktívne hry s umením pre deti aj dospelých, voľný vstup na výstavy. V tento deň sa tiež môžete zúčastniť na komentovaných prehliadkach Piaristického gymnázia. Okrem toho nás čakajú detské divadielka, koncerty mladých talentov, diskusie. Mestský kurátor Omar Mirza bude z Palackého ulice naživo vysielať reláciu Na tému v Rádiu Devín.

Peši, na bicykloch alebo hromadnou dopravou

„Pozývame ľudí, aby na podujatie Korzo Palackého prišli hromadnou dopravou, peši alebo na bicykli,“ nabáda Lívia Gažová. „Parkovanie bicyklov bude možné v stojanoch pri Piaristickom gymnáziu  a tiež v dodatočných stojanoch oproti parkovaciemu domu,“ dodáva. Zákaz státia a parkovania na Palackého ulici začne platiť v piatok 21. júna 2024 o 14.00 hodine, prejazd bude možný do 18.00 h.  Uzávera potrvá do soboty 22. júna do polnoci.

Trenčín ako centrum miestotvorby

Korzo Palackého je súčasťou najväčšieho projektu Európskeho hlavného mesta kultúry s názvom Mesto pretvorené, ktorý sa venuje verejnému priestoru mesta Trenčín a jeho dlhodobému skvalitňovaniu. Podujatie nadväzuje na tému miestotvorby (placemaking), urbanistického konceptu na spríjemňovanie verejných priestorov. V tejto téme sa Trenčín vzdeláva v medzinárodnej sieti Cities in Placemaking, vo výbornej spoločnosti ďalších desiatich miest ako napríklad Helsinki, Rotterdam, Wroclaw či Bergen.  Odborníci a odborníčky z tejto európskej siete zažijú aj Korzo Palackého, pretože prídu do Trenčína na stretnutie Cities in Placemaking. Jeho vyvrcholením bude verejné podujatie Príbehy miestotvorby o premenách verejného priestoru v Európe aj na Slovensku. Vstup na Príbehy miestotvorby je tiež voľný, viac tu www.trencin2026.sk/placemaking.

Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Partnerom projektu je Európska únia. Podujatie Korzo Palackého finančne podporila Nadácia EPH.

Vizuál Korzo Palackého v dvoch rôznych formátoch
Ilustračné foto: podujatie Trenčín na korze, foto Iv P.Santa

www.trencin2026.sk/korzo
FB udalosť: https://tinyurl.com/26vmr48d

TS