STÁVKU TOP ATLÉTOV VYHRAL ARMAND DUPLANTIS

Svetový rekordér v skoku o žrdi Armand „Mondo“ Duplantis porazil šampióna na 400 m cez prekážky Karstena Warholma vo famóznom šprinte na 100 m.

V napínavom a tesnom šprinte na 100 m  švédsky skokan o žrdi Armand „Mondo“ Duplantis porazil nórskeho šampióna v behu na 400 m cez prekážky Karstena Warholma o jedinú desatinu sekundy.

V súboji, ktorý sa konal 4. septembra na štadióne Letzigrund v Zürichu, preťal Duplantis cieľovú čiaru za 10,37 sekundy a tesne porazil Warholma, ktorý dosiahol osobný rekord na tejto trati časom 10,47 sekundy.

Táto stávka vznikla minulý rok na základe vtipnej výmeny názorov medzi oboma športovcami počas tréningu v Monaku. To, čo sa začalo ako podpichovanie, sa vyvinulo do plnohodnotného športového súboja, v ktorom sa stretli dve športové osobnosti – obaja olympijskí medailisti a držitelia svetových rekordov vo svojich disciplínach.

Duplantis, ktorý je všeobecne uznávaný pre svoju dominanciu v skoku o žrdi a má na konte desať svetových rekordov, predviedol svoju pozoruhodnú všestrannosť a nechal divákov na štadióne Letzigrund v úžase. Švéd, ktorý bol po behu viditeľne nadšený, povedal: „Som poriadne nažhavený! Ako by som nemohol byť? Len sa prestaňte hrať! Prestaňte sa so mnou hrať,“ vychutnával si moment víťazstva.Nór Warholm, známy svojím svižným tempom v behu na 400 metrov cez prekážky, bol pri porážke uznanlivý a pochválil svojho súpera a priateľa. „Vieš čo? Musím to Mondovi uznať. Dnes ma porazil férovo,“ poznamenal Warholm. „Boli to skvelé preteky a Mondo vybehol z blokov rýchlo.“

Pre Warholma má porážka aj humorný nádych. Počas nadchádzajúceho podujatia Diamantovej ligy, ktoré sa uskutoční 5. septembra v Zürichu, si ako súčasť trestu za prehru v priateľskej súťaži si Nór oblečie švédske národné farby. „Dnes je to naozaj dobrý pocit a zajtra to bude ešte lepší pocit,“ povedal Mondo predtým, ako Warholmovi odovzdal švédsku súpravu a dodal: „Toto všetko je tvoje, brat.“ Hoci tento vtipný dôsledok podčiarkuje priateľský charakter ich súperenia a ďalej podnecuje pretrvávajúcu škandinávsku rivalitu, Warholmovi môže poskytnúť aj nečakanú výhodu. Počas podujatia by mu mohli fandiť aj fanúšikovia Švédska.

TS – Red Bull