A´cappella VOISING si v novom songu a klipe Dýchaj spomína na krásne zamilované leto!

A´cappella VOISING má za sebou krásne romantické leto, na ktoré si zaspomínala v novom singli a klipe Dýchaj! VOISING si stihli zaspievať na medzinárodnom a´cappella festivale CROAPPELLA a absolvovať výnimočné workshopy,  Po ceste z Chorvátska doladili novinku Dýchaj, ktorá je vyznaním lásky. Dvaja členovia kapely sa totiž stali partnermi a našli jeden v druhom životnú lásku!

„Skús to cítiť, skús sa vrátiť späť…“ Spieva skupina VOISING v novinke Dýchaj. Autorom hudby aj textu je Viktor Nižník, ktorý pieseň napísal pre sopranistku Katku Fojtíkovú.

„Pieseň vznikla začiatkom roka 2024. Mali sme vtedy objednávku na letný hit a ten sa mi nedarilo nijako zložiť. Bolo to náročné, hodiny za klavírom a nič. Kreatívny kopanec som dostal až vtedy, keď som si uvedomil, že žena, s ktorou spievam a zažívam krásne chvíle na javisku počas koncertov, je moja životná láska. Viac mi nebolo treba. Demo piesne som urobil do dvoch hodín aj s nahrávkou a predaranžom vokálov strednej časti. Púšťal som si ju ešte veľakrát a premýšľal, či ju vôbec pustím von – ostatným členom. Pieseň je totiž o Katke a pre Katku, moju lásku,“ vysvetľuje autor piesne Viktor Nižník.

Scenár klipu vznikol po ceste z Chorvátska, kde sa VOISING zúčastnili na a´cappella festivale CROAPPELLA. Pozvanie do Zadaru prijali ako jedna zo štyroch svetovo uznávaných a´cappella skupín, medzi nimi trio Charmonie z Talianska, Keen Attitude z Nemecka a AXIOM z Veľkej Británie. 

„Organizátori, domáca vokálna skupina A.K.A Crescendo, si pre nás pripravili  nabitý program, ktorý sa začal hneď v deň príchodu, kedy sme sa vydali na výlet trajektom na ostrov Ugljan. Cestou trajektom sme si spoločne zaspievali pieseň Stand by me a vytvorili tak Flash mob, ktorý má na sociálnych sieťach neuveriteľný jeden a pol milióna videní a vyše 23 tisíc zdieľaní,“ prezradila speváčka Katka Fojtíková.

Na finálový koncert všetkých a’cappiell, ktorý sa konal v centre Zadaru pred Roman Forum, sa prišlo pozrieť okolo štyritisíc ľudí a nechýbali ani dovolenkujúci Slováci.

„Náš beatboxer Beny v Chorvátsku absolvoval workshop s britským šampiónom v beatboxe Luisom Mosquiera a celá kapela si užila skvelý workshop s producentom a skladateľom a a’cappella guru-m Dekeom Sharonom. Bol to pre nás veľký zážitok. Nie každý deň môžeme získať také cenné rady, ako nám dal práve Deke, ktorý spolupracoval  na projektoch, ako je Pitch Perfect, Pentatonix či Glee. Práve jeho slová o našej vlastnej tvorbe, o piesni Mávam, nás utvrdili v tom, že sme správne nastavení, a že chceme robiť ďalšie vlastné piesne,“ opisuje skúsenosti Veronika Oláh Šebeňová.

Viktor Nižník – tenor, Veronika Oláh Šebeňová – alt, Milena Čief Majerová – mezzosoprán, Katarína Fojtíková – soprán, Tomáš Benjamín Nižník – beatbox/perkusie a Rado Tomeš – bas sa preto vrhli do práce a k letnej novinke nakrútili aj videoklip.

„Chceli sme klip, z ktorého pôjde pozitívny, letný vibe. Konkrétna idea prišla na ceste zo Zadaru. Sedeli sme v aute dlhé hodiny a počúvali sme demo nahrávku. V tom sme si začali spievať nápev, ktorý môžete počuť v začiatku piesne a vznikali tak party, ktoré sme dodatočne nahrali po príchode domov. Bola to taká spoločná tvorivá chvíľa,“ opisuje Rado Tomeš.

Klip sa nakrúcal na jazerách Veľké Košariská, kde členovia kapely radi chodievajú vo voľnom čase. Réžiu a kameru majú na konte Martin Parkányi a Pavol Tropp z Emotion media.

„Je to taká dovolenková destinácia na skok z domu. Sme veľmi radi, že sme tu mohli točiť, i keď samotný personál bol prekvapený, do akého bláznovstva sa to púšťame. V utorok sme nakrúcali klip a naši kameramani mali len 48 hodín na to, aby klip sfinalizovali a mohli sme ho odpremiérovať. Myšlienku, že by niečo nevyšlo, alebo by bolo zlé počasie, sme si ani nepripúšťali. Sme asi skupinka bláznov, ktorí lepšie pracujú pod tlakom. Z výsledku sme totiž nadšení,“ teší sa beatboxer Beny Nižník.

Skupina VOISING na jar absolvovala výnimočné turné, na ktorom krstila svoj debutový album Všetko má svoj čas. Teraz chystá ďalšie novinky, ktoré prezradí už čoskoro.  

WEB: www.voising.sk
Facebook: https://www.facebook.com/VoisingSK
Instagram: https://www.instagram.com/voising.sk/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@voisingsk?_t=8hDIhM8gWIL&_r=1
YT: https://www.youtube.com/@voisingsk
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4yC5uKmr2VEBvvPQIRi5e8

TS – NK Factory