Košičania Yearsbelow sa vracajú s bizarným retro videoklipom ku tanečnému singlu “The Night”

Nový singel košickej kapely Yearsbelow nesie názov „The Night“, ktorý je ich piatym singlom, avšak prvým od momentu, keď kapela začala pôsobiť ako štvorčlenná formácia. Skladba je výrazne popová a tanečná, pričom samotní členovia ju opisujú ako „čistú diskotéku“. Vznikla spontánne, bez toho, aby kapela cielene pracovala na tvorbe popovejšej hudby. Text skladby reflektuje bežné fungovanie mnohých ľudí, ktorí sa počas pracovného týždňa nevedia dočkať víkendu, aby si mohli oddýchnuť a zabaviť sa. Avšak po víkendových oslavách často prichádzajú nepríjemné následky – a toto sa cele opakuje v celku pravidelne. Text tak vystihuje kontrast medzi túžbou po svojskom relaxe a následkami, ktoré prichádzajú po prehnanej zábave.

Tvorba skladby bola ovplyvnená príchodom nového člena kapely, gitaristu Maťa, ktorý sa pripojil v čase, keď bola skladba v procese vzniku. Maťove nové uši a nadhľad pomohli posunúť košické kvarteto ku lepšiemu výsledku. Kapela vytvorila kostru piesne v skúšobni, nahrala demo a následne sa začala hrať so syntetizátormi, gitarovými riffmi a rôznymi zvukovými experimentmi. Demo verziu si vypočul aj Miro Felber, v ktorého štúdiu (The Parentals) kapela pravidelne nahráva. Miro Felber nemal námietky alebo ďalšie pripomienky, takže kapela pokračovala priamo v produkcii. Na zvukovej stránke skladby sa podieľal aj štúdiový inžinier Ján Terpák, ktorý mal pod palcom mix a mastering.

Skladba je popri klasických nástrojových zložkách, ako sú bicie, basa, gitary a spev, obohatená o rôzne syntetizátorové zvuky a elektronické bicie. Tento experimentálny prístup ju robí ich najpopovejšou piesňou doposiaľ. Kapela svoj hudobný štýl neškatuľkuje, no všeobecne sa označuje ako alternatívny melodický rock, pričom čerpá inšpiráciu z rôznych žánrov a umelcov, ako sú 21 Pilots, Vulfpeck či John Mayer.

Videoklip k skladbe sa kapela rozhodla natočiť sama, bez pomoci profesionálov. Celý klip bol natočený na telefóny a zachytáva kapelu v rôznych lokalitách Košíc, vrátane ich skúšobne či jazdy autom – starou Ladou, ktorú im zapožičal ich dlhoročný kamarát Martin Pavlov. Zámerom bolo vytvoriť autentický, akoby “na kolene zbúchaný” klip, ktorý korešponduje s textom skladby a atmosférou. Klip sa snaží pôsobiť retro dojmom keďže sú tam použité rôzne VHS efekty, a je plný zábavy či bizarností, ktoré sú pre kapelu v celku typické. Scenár klipu je inšpirovaný samotnou skladbou a zobrazuje partiu sídliskových „autičkárov“ z 90-tych rokov, potulujúcich sa mestom, ktorí sa ocitajú v absolútne bizarných situáciách.

Po vydaní singla kapela plánuje pokračovať v tvorbe a nahrávaní nových skladieb. Ich ambíciou je do konca roka opäť navštíviť štúdio a zároveň odohrať sériu jesenných a zimných koncertov, vrátane vystúpení v Bratislave, Humennom a domovských Košiciach. Kapela zdôrazňuje, že hudba je pre nich predovšetkým o zábave a úprimnom prístupe, pričom sa snažia dosiahnuť čo najprofesionálnejšiu úroveň svojej tvorby a sebaprezentácie vôbec.

Yearsbelow tvoria Peter Tešliar (spev a basgitara), Vladimír Heredia (gitara), Dan Urban (bicie) a nový člen Martin Juruš (gitara). Kapela je charakteristická svojimi emotívnymi melódiami, energickou rytmikou a svojským humorom, ktorý prenášajú aj do svojej hudby a vystúpení.

TS