Mrakoplaš kontra Alzheimer na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby proběhne už potřinácté.

Benefiční koncert na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby pořádaný hudební skupinou Mrakoplaš se uskuteční 29. září v pražském Divadle v Dlouhé. Mezi účinkujícími budou i Věra Nerušilová a Martha Elefteriadu.

V rámci dobročinné události zazpívá Věra Nerušilová legendární píseň Kočka ze Záběhlic ze seriálu Hříšní lidé města pražského, v němž ztvárnila nezapomenutelnou roli šantánové divy. V podání úžasné a nestárnoucí Marthy Elefteriadu pak zazní klasiky z jejího repertoáru, mezi kterými bude například i píseň Proč přicházíš tak pozdě, lásko. Skupina Mrakoplaš během večera hosty hudebně doprovodí, zahraje také vlastní repertoár z nového alba Tichá radost, které bylo nominováno na žánrovou cenu Anděl 2023.

“S tématem neurodegenerativního onemocnění se sbližujeme už více než třináct let a prostoupilo i do našich životů. Zároveň je to příležitost pomoci výzkumu této choroby a vystoupit s úžasnými osobnostmi české hudební scény. Tím se sami odměňujeme a doufáme, že tak děláme radost všem, kteří se našich beneficí účastní.” říká jeden z pořadatelů, bubeník Mrakoplaše Pavel Douša.

Během uplynulých dvanácti ročníků se pořadatelům podařilo na činnost a výzkum specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. lékařské fakulty vybrat necelý milion korun. V minulosti událost podpořili svým vystoupením čeští hudebníci Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil, nebo třeba herec Zdeněk Svěrák.

Neurologická ambulance pro poruchy paměti se dlouhodobě věnuje nejen výzkumu, ale i osvětě pro odbornou i laickou veřejnost. Také díky finanční podpoře sponzorů se podařilo vyvinout původní české a inovativní testy paměti ALBA a POBAV, které už využívají lékárny k časném záchytu poruch paměti ve stáří po celé ČR. Aktuálně probíhá výzkum českých norem jejich unikátních testů a vliv pohybu na paměť ve stáří. Do těchto výzkumů je možné se přihlásit pomocí dotazníků na www.abadeco.cz.

Mrakoplaš benefičním koncertem proti Alzheimerovi startuje podzimní turné po České republice, které bude mít patnáct zastávek.

Facebooková událost:  https://www.facebook.com/events/509732691712868/

TS