Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE oslávila piate výročie, víťazov odmenili diváci standing ovations!

Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE oslávila piate výročie. Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb ocenila najlepších pracovníkov v sociálnych službách na výnimočnom galavečere v bratislavskej Starej tržnici. Slávnostnú atmosféru navodili emotívne tanečné choreografie Ladislava Cmoreja, vystúpenia Petry Dubayovej a skupiny NO NAME. Autorka projektu, predsedníčka APSS v SR a predsedníčka poroty DOBRÉHO SRDCA Anna Ghannamová rozhodla spolu s porotou o víťazoch v šiestich kategóriách a špeciálnej kategórii Výnimočný prínos. Galavečer odvysiela STVR 6. novembra 2024 na Dvojke.

Program plný emócií a dojatia otvorila choreografia Ladislava Cmoreja podhratá dojímavým rozhovorom dedka a vnučky o čase v podaní Františka Kovára a Mii Gálikovej. A práve medzigeneračné vzťahy a najmä čas boli motívom celého slávnostného galavečera. V piatom ročníku Národnej ceny starostlivosti o víťazoch rozhodovala odborná porota na čele s predsedníčkou APSS v SR a predsedníčkou poroty DOBRÉHO SRDCA Annou Ghannamovou.

„Z hľadiska obsahu bol tento ročník DOBRÉHO SRDCA najemotívnejší. Ja sama, ako jedna z členiek poroty, som nevedela, komu mám dať hlas, pretože by si to zaslúžili absolútne všetci. Kým neexistovalo ocenenie DOBRĚ SRDCE, tak laická verejnosť aj celá spoločnosť často ani nevedela, že existujú sociálne služby. My o nich hovoríme a ukazujeme, akí úžasní ľudia v nich pracujú. Za najnižšiu mzdu v nich pracujú a odovzdávajú kus svojho srdca a života,“ vyznala sa autorka projektu, predsedníčka APSS v SR a predsedníčka poroty DOBRÉHO SRDCA Anna Ghannamová.

Kategória opatrovateľ/ka už tradične pripadla predsedníčke Komory opatrovateliek Slovenska Dane Grafikovej, ktorá vybrala víťazku Andreu Dummanovú z Domu Tretieho veku v Bratislave. Príbehy sestier pre tento rok vyberala členka Rady a Prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Zuzana Haladová. Víťazkou tejto kategórie sa stala Mária Gregušková z Domu Seniorov v Tatranskej Štrbe. Nominovaných v kategórii Sociálny pracovník si na svoje plecia zobrala Martina Ondrejková, predsedníčka Komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, ktorá cenu udelila Márii Dostálovej z Nemocnice Topoľčany. V porote DOBRĚHO SRDCA privítali aj Máriu Kovaľovú, predsedníčku Asociácie odborných pracovníkov v sociálnych službách, ktorá sa zhostila výberu iných odborných pracovníkov. Víťazom tejto kategórie sa stala Valéria Cubová z Arcidiecéznej charity Košice, Komunitné stredisko Stropkov. Manažérov vyberala podpredsedníčka APSS v SR Božena Bušová, ktorá rozhodla o víťazke Márii Kubovej z Centra sociálnych služieb Mikádo. Poskytovateľov a zariadenia zhodnotila podpredsedníčka APSS v SR Anna Ghannamová. Víťazom sa stal Seniorville Jablonové. Nesúťažnú kategóriu Výnimočný prínos pre sociálne služby rozhodovala celá porota DOBRÉHO SRDCA spoločne. Cenu si odniesla Zuzana Fabiánová zo ZSS Slnečný dom, Humenné. Autorom ocenenia, ktoré získavajú víťazi je študent katedry úžitkového umenia VŠVÚ Jakub Sojka. Záštitu nad tohtoročným podujatím prevzal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenska Erik Tomáš, ktorý odovzdal ocenenie za Výnimočný prínos. Cenu v kategórii Sestra v sociálnych v službách odovzdala víťazke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

„Je to pre mňa mimoriadna pocta a mimoriadny deň. Je to krásny okamih, pretože si uvedomujem, že sa oplatí snívať a bojovať za správne veci. Teším sa, pretože sme dnes osvietili ošetrovateľstvo a význam sestier v sociálnych službách. Potrebujeme veľkú pomoc zo strany štátu aj iných subjektov a verím, že tento večer tomu pomôže,“ prezradila Zuzana Fabiánová, víťazka v kategórii Výnimočný prínos pre sociálne služby.

Réžiu galavečera má na konte Ladislav Halama, réžiu dokrútok si zobral na starosť Branislav Gotthardt. Hudobnými hosťami v piatom ročníku DOBRĚHO SRDCA boli herečka a speváčka Petra Dubayová, skupina NO NAME a skvelí tanečníci v choreografiách Laca Cmoreja. Slávnostný program moderoval Martin Nikodým. 

„Bol to výnimočný večer. Prišli sme kvôli Anke Ghannamovej a všetkým tým ľuďom okolo, ktorí robia prácu, ktorá nie je ideálne ohodnotená. Môžeme poukázať na to, že existuje aj takýto segment práce. Preto sme pricestovali z Košíc a zahrali dve piesne, ktoré sa sem hodili – Ďakujem, že si a Ak nejde o všetko, tak nejde o nič,“ vysvetlil Igor Timko.

Za spoluprácu DOBRÉ SRDCE ďakuje Trnavskému, Bratislavskému a Prešovskému samosprávnemu kraju. Generálnym partnerom DS 2024 je spoločnosť Hartmann-Rico. Hlavnými partnermi sú Štátny fond rozvoja bývania a spoločnosť Kimberly Clark – DEPEND. Na projekte spolupracuje aj so Všeobecnou zdravotnosťou poisťovňou. Do realizácie projektu Národnej ceny starostlivosti sa pridali aj spoločnosti Danone, Iresoft, Slovenská sporiteľňa, obchodný dom OPTIMA, TZMO Slovakia, Christeyns,  Auonia a Professional support. Mediálnu podporu tento rok poskytla okrem STVR aj spoločnosť Imageons a rádio Melódie a TASR.  Záznam z galavečera odvysiela STVR 6.10.2024 na Dvojke. Všetky informácie nájdete na https://www.dobre-srdce.sk/

Zoznam víťazov

  • Kategória opatrovateľka – Andrea Dummanová, Dom Tretieho veku, Bratislava
  • Kategória sestra v sociálnych službách – Mária Gregušková – Dom Seniorov, Tatranská Štrba
  • Sociálny pracovník – Mária Dostálová, Nemocnica Topoľčany
  • Iný odborný pracovník – Valéria Cubová, Arcidiecézna charita Košice, Komunitné stredisko Stropkov
  • Manažér v sociálnych službách – Mária Kubová, Centrum sociálnych služieb Mikádo
  • Poskytovateľ – Seniorville Jablonové
  • Výnimočný prínos pre sociálne služby – Zuzana Fabiánová, ZSS Slnečný dom, Humenné

TS – NK Factory
Foto – Milan Krupčík